De ce să NU lași varicele netratate – Ce pericole pot să apară?
În cazul în care te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă nu tratezi varicele, vei află din acest articol ce pericole te pândesc și ce consecințe pot să apară în ce privește starea ta de sănătate.
Există mai multe consecințe, spun experții, ale varicelor netratate, iar severitatea acestor probleme poate varia de la o persoană la altă, în funcție de circumstanțele care au dus la apariția acestor dilatații venoase, scrie doc.ro.
Multe persoane care nu își tratează varicele se vor confruntă în continuare cu simptome precum durerea, oboseală și umflarea picioarelor sau a gleznelor.
Pot să apară, în timp, probleme medicale mai avansate, cum ar fi hiperpigmentarea, lipodermatoscleroza, ulcerele venoase (numite și ulcere varicoase), sângerări spontane, tromboflebita superficială și o afecțiune care are potențialul de a-ți pune viață în pericol: tromboză venoasă profundă.
Ce trebuie să faci?
Dacă nu ești sigur(a) de severitatea varicelor tale, ar trebui să te vadă un medic specialist în problemele sistemului venos, care va putea să determine cât de gravă este afecțiunea de care suferi și dacă tratamentul este necesar sau nu în cazul tău.
Consecințele varicelor netratate, pe scurt
Varicele apar atunci când sângele se acumulează în interiorul unei vene, deteriorând sau lărgind alte structuri din interiorul vasului de sânge umflat. Venele varicoase sunt de cele mai multe ori vizibile, proeminente, apar că niște fire încurcate la nivelul extremităților inferioare.
Varicele pot duce la multe complicații, dacă sunt lăsate netratate, iar unele dintre acestea pot fi:
Cheagurile de sânge – Acumularea sau stagnarea sângelui într-o venă varicoasă poate duce la stagnarea fluxului sanguin, cauzând coagularea sângelui în venă defectuoasă. Cheagurile pot să circule către alte părți ale corpului și pot bloca circulația sângelui, rezultând afecțiuni grave.
Ulcere de stază venoasă – Ulcerele cauzate de insuficientă venoasă cronică sunt de obicei foarte dureroase și se vindecă foarte greu. Chiar dacă unele ulcere varicoase se vindecă de la sine, alte leziuni de acest gen nu se vindecă până când un volum suficient de sânge nu este restabilit cu ajutorul tratamentului.
Decolorarea pielii – Varicele care au avut mult timp pentru a evolua, tocmai pentru că nu au fost tratate, pot duce la o decolorare a pielii deasupra zonei afectate; pielea poate capătă o nuana maronie-albăstruie.
Lipodermatoscleroza – Această afecțiune înseamnă inflamarea stratului de țesut gras care se situează sub piele. Ea poate duce la durere, pigmentarea anormală a pielii și la îngustarea anormală a picioarelor pacientului.
Atrofie albă – Această afecțiune poate să apară după o leziune sau afectare a pielii, când fluxul de sânge este redus, din cauza insuficienței venoase. Atrofia cutanata a membrelor inferioare este caracterizată de decolorari de culoare roșiatică sau purpurie ale pielii, care pot să evolueze și să se transforme în ulcerații.
Nu ignora varicele
Ignorarea problemelor de tipul varicelor nu este recomandată, pentru că aceste dilatatii venoase pot duce la ulcere venoase (ulcere varicoase), care au nevoie de luni de zile pentru a se vindecă, sau pot duce la simptome mai puțîn grave: glezne umflate și deteriorarea pielii.
Există și riscul de sângerare
Pentru că varicele sunt, de regulă, inflamate, ele adeseori împing sau exercită o presiune pe piele, iar asta înseamnă că pacientul este mai predispus la tăieturi și leziuni. Drept rezultat, pacienții care suferă de varice pot să sângereze uneori în exces, din cauza unor leziuni relativ minore. Din păcate, acest risc de sângerare rămâne ridicat dacă inflamația nu va trece.
Varicele sunt ușor de tratat
Deși venele varicoase pot duce la multe complicații mai mult sau mai puțîn grave, vestea bună este că ele pot fi tratate cu ușurință. Este important, deci, să apelezi imediat la un medic, care îți va oferi tratamentul corespunzător, pentru a reduce la minimum riscurile asociate cu varicele.
În cazul în care suferi de varice sau te lupți cu o altă formă de insuficientă venoasă cronică, cere sfatul unui medic flebolog. Este important că venele vizibile de pe picioare să fie verificate de acest medic și, dacă este necesar, el îți va prescrie un tratament personalizat, pentru a evita eventualele probleme care pot cauza disconfort, stres și alte neplăceri la nivelul picioarelor.