Tim Drone

UPDATE. Alegeri parlamentare în diaspora 2020. S-au deschis urnele în Europa. 740.000 de români, așteptați să voteze

Trei sferturi de milion de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt așteptați sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi alege reprezentanţii în noul parlament. Pentru diaspora sunt alocați 2 senatori și 4 deputați.

UPDATE 10:00 Prezență masivă la vot în Moldova

Aproximativ 28.000 de conaționali votaseră pentru alegerile parlamentare în străinătate, până la ora 10 (ora României). Ce mai mare prezență era înregistrată în Moldova, la o secție din Chișinău unde 214 persoane își exprimaseră deja opțiunea. Pe primele 11 poziții în topul prezenței se aflau doar unități din Republica Moldova, urmate apoi de secții din Auckland, Dubai, Sydney, Bruxelles și Kandahar.  

UPDATE 8:00 S-au deschis secțiile de votare în toată Europa

Secțiile de votare din toată Europa sunt deschise pentru alegerile parlamentare. Până sâmbătă dimineață, la ora 8 (ora României) își exprimaseră deja opțiunea peste 22.000 de persoane.
Primele poziții la capitolul prezență la urne pentru diaspora sunt deținute de două secții din Chișinău și câte una din Sydney, Aukland și Melbourne.
La nivel european, cei mai mulți votanți se regăsesc pe listele unor secții din Berna, Bruxelles, Haga, Londra, Dublin, Berlin și Munchen.

UPDATE 23:00: S-au deschis secțiile de votare în Australia

Australia a deschis secțiile de votare și mai mulți români de pe insulă s-au prezentat la urne pentru a-și exprima votul.

Anul acesta, la fel ca și în urmă cu patru ani, au fost deschise șase secții de votare în Australia: Canberra, Melbourne, Adelaide, Perth, Sydney și Brisbane.

UPDATE 22:30: Primul român și-a exprimat votul la alegerile parlamentare 2020.

Sonia Tipteriu a votat în Noua Zeelandă, la secția deschisă în Auckland, și a devenit, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României din Canberra, primul român care a votat la alegerile parlamentare.

Prima secţie de votare s-a deschis vineri seara, la ora 20:00 (n.r. ora României), în Auckland, Noua Zeelandă.

Votarea se desfăşoară între orele 7:00 – 21:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 dacă mai sunt alegători în secţie sau la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Câți români pot vota la alegerile parlamentare în diaspora

Potrivit ultimelor date transmise de AEP, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de peste 740.000.

Cele mai multe cereri pentru votul la secţie au fost depuse de românii din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia.

Doar 35.808 cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro.

În cazul românilor care au domiciliul în străinătate, aceștia pot vota la orice secție de votare deschisă în țara în care locuiesc.

La ce secție pot vota românii din diaspora

În total au fost deschise 748 de secţii de votare în străinătate, iar românii din diaspora pot consulta lista pe pe site-ul MAE.

În străinătate vor fi organizate 748 de secţii de votare în 93 de ţări. Cele mai multe sunt în Spania – 140, Italia – 137, Germania – 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 50, Franţa – 48. În SUA sunt 36 de secţii de votare, Republica Moldova – 30, Belgia – 19, Austria – 17, Irlanda – 16, Olanda – 15, Grecia – 11, Norvegia şi Danemarca – câte 10, Portugalia – 9, Australia şi Noua Zeelandă – 7 secţii.

Cele mai puţine secţii de votare vor fi în: Albania, Algeria, Angola, Regatul Arabiei Saudite, Argentina, Armenia, Noua Zeelandă, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Columbia, Republica Coreea, Croaţia, Cuba, Egipt, Estonia, Etiopia, Filipine, Georgia, India, Indonezia, Regatul Haşemit al Iordaniei, Iran, Islanda, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Republica Macedonia de Nord, Malaezia, Maroc, Mexic, Muntenegru, Sultanatul Oman, Republica Islamică Pakistan, Palestina, Peru, Qatar, Senegal, Singapore, Republica Arabă Siriană, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Tunisia, Turkmenistan, Uruguay, Uzbekistan, Vietnam şi Zimbabwe. În fiecare dintre aceste state va fi organizată câte o secţie.

Țările în care nu se poate vota la alegerile parlamentare

În contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile din Malta şi Nigeria au transmis că nu vor permite înfiinţarea de secţii de votare. Totodată, din motive obiective, nu vor fi organizate secţii de votare în Venezuela (activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată ca urmare a deteriorării condiţiilor de securitate) şi în R.P.D. Coreeană (graniţele acestui stat sunt închise, ceea ce nu permite trimiterea materialelor necesare).

În baza legislaţiei electorale actuale, în străinătate nu se folosesc urnele mobile.

Documente necesare pentru a vota la alegerile parlamentare în diaspora

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în afară în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în străinătate: 004 021 431 2065.

Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă 24 de ore din 24, în perioada 3 decembrie (începând cu ora 8,00) – 7 decembrie (până la ora 20,00, ora României).

Visits: 36

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *