Studiu: Un vaccin anti COVID-19 a generat un răspuns imun bun și la vârstnici

Se pare că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania farmaceutică AstraZeneca generează un răspuns imun robust și la persoanele în vârstă, categoria cu cel mai ridicat risc de a face o formă gravă a bolii.

AZD1222 declanșează anticorpi de protecție anti-COVID-19 și la vârstnici

Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford împreună cu AstraZeneca generează un răspuns imun similar atât la adulții tineri, cât și la cei mai în vârstă, și ar putea fi pus la dispoziție pentru pacienții vulnerabili înainte de sfârșitul anului. Testele de sânge de imunogenitate, efectuate pe un subgrup de participanți la studii vârstnici, arată că vaccinul declanșează anticorpi de protecție și celule T în rândul persoanelor în vârstă – una dintre categoriile de populație cu cel mai mare risc de a face o formă gravă de COVID-19, scrie doc.ro.

Deși constatarea creează speranța că persoanele în vârstă vor putea construi astfel o formă de imunitate împotriva bolii, aceste teste pozitive de imunogenitate nu garantează că vaccinul se va dovedi în cele din urmă sigur și eficient. Este necesară o analiză suplimentară pentru această grupă de vârstă.

Vaccinul pare să ofere protecție împotriva formelor grave de COVID-19

Pe 8 decembrie, AstraZeneca a emis un comunicat privind rezultatele unei analize intermediare a studiului de fază III al vaccinului AZD1222, efectuată de Universitatea Oxford.

Revizuită și de alți cercetători și publicată în jurnalul științific The Lancet, analiza a demonstrat că vaccinul este sigur și eficient în prevenirea bolii COVID-19 simptomatice și că protejează împotriva formelor grave de COVID-19, scăzând, de asemenea, necesitatea de spitalizare.

Analiza intermediară pentru eficacitate s-a bazat pe 11.636 de participanți care acumulează 131 de infecții simptomatice din studiile de fază III din Marea Britanie și Brazilia efectuate de Universitatea Oxford.

După cum a fost anunțat pe 23 noiembrie, obiectivul principal de eficacitate al planului statistic al programului, bazat pe punerea în comun a două regimuri de dozare, a arătat că vaccinul este eficient în proporție de 70,4% în prevenirea bolii COVID-19 simptomatice la mai mult de 14 zile de la primirea a două doze de vaccin. Un obiectiv secundar de eficacitate a prevenirii formei severe de boală nu a demonstrat cazuri de infecții severe sau spitalizări în grupul de vaccinați.

O analiză suplimentară a regimurilor de eficacitate a arătat că, atunci când vaccinul a fost administrat în două doze complete, eficacitatea lui a fost de 62,1%, respectiv de 90,0% la participanții care au primit o jumătate de doză, urmată de o doză completă.

„Aceste descoperiri arată că avem un vaccin eficient care va salva multe vieți. În mod interesant, am constatat că unul dintre regimurile noastre de dozare poate fi eficient în jur de 90% și, dacă se folosește acest regim de dozare, mai mulți oameni ar putea fi vaccinați cu numărul de vaccinuri planificat”, a declarat profesorul Andrew Pollard, anchetator șef al procesului de vaccinare de la Oxford.

Eficacitatea vaccinului a fost, de asemenea, evaluată la punctul final secundar al prevenirii precoce a bolii severe după prima doză. Nu au existat spitalizări și nici cazuri grave de COVID-19 la mai mult de 21 de zile după prima doză de vaccin. Zece participanți la grupul de control (aceștia nu au primit vaccinul) au fost spitalizați din cauza COVID-19, dintre care doi au fost evaluați ca fiind în formă gravă, incluzând și un caz fatal.

Mai multe date vor continua să se acumuleze ca parte a viitoarei analize primare și a urmăririi ulterioare, caracterizând eficacitatea vaccinului pe o perioadă mai lungă de timp.

Datele de siguranță publicate până acum provin de la peste 20.000 de participanți înscriși în patru studii clinice din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. Jurnalul științific Lancet a confirmat că AZD1222 a fost bine tolerat și că nu au existat probleme de siguranță grave legate de vaccin. Participanții la studii făceau parte din diverse grupuri rasiale și geografice, sănătoși sau cu afecțiuni medicale stabile.

AstraZeneca va produce până la 3 miliarde de doze de vaccin în 2021

Transmiterea datelor către autoritățile de reglementare din întreaga lume a început deja, ca parte a revizuirilor în curs de desfășurare a datelor privind vaccinurile pentru utilizare temporară sau aprobare condiționată în timpul acestei crize de sănătate. Compania încearcă să obțină autorizația pentru utilizarea de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății, pentru a accelera disponibilitatea vaccinului și în țările cu venituri mici.

În plus față de programul condus de Universitatea Oxford, AstraZeneca efectuează un studiu amplu în SUA și la nivel global. În total, Oxford și AstraZeneca se așteaptă să înscrie peste 60.000 de participanți la nivel mondial.

Compania farmaceutică face, de asemenea, progrese rapide în producerea de până la 3 miliarde de doze de vaccin în 2021, în așteptarea aprobărilor de reglementare. Vaccinul poate fi depozitat, transportat și manipulat în condiții frigorifice normale (2-8° Celsius / 36-46° Fahrenheit) timp de cel puțin șase luni și administrat în condițiile existente de asistență medicală.

AstraZeneca continuă să colaboreze cu guvernele și organizațiile multilaterale din întreaga lume pentru a asigura accesul larg și echitabil la vaccin, fără niciun profit, pe durata pandemiei de COVID-19.

Ce vaccinuri anti-COVID-19 au fost aprobate până în prezent?

Deși multe companii lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri eficiente și sigure împotriva noului coronavirus, până în prezent nu au fost autorizate decât foarte puține. Vaccinul BNP162b2 dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech a primit autorizație temporară de la Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie pe data de 2 decembrie, iar vaccinarea populației a început deja, prima vaccinată fiind o femeie în vârstă de 90 de ani.

Vaccinul Sputnik V – cunoscut anterior ca Gam-COVID-Vac și dezvoltat de Institutul de Cercetare Gamaleya din Moscova – a fost aprobat de Ministerul Sănătății din Federația Rusă încă de pe 11 august. Experții își exprimă, însă, îngrijorarea considerabilă cu privire la eficacitatea și siguranța acestui vaccin, având în vedere că nu au fost confirmate încă în studiile clinice de fază 3. Un al doilea vaccin dezvoltat tot în Rusia, EpiVacCorona, a primit, de asemenea, aprobarea de reglementare, cu toate că și în acest caz sunt semne de întrebare, deoarece nici acest vaccin nu a intrat în studiile clinice de fază 3.

Visits: 52