Review ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti – O placa video completa
ASUS s-a ales cu o reputatie foarte buna dupa ultima lansare NVIDIA. Asta se datoreaza materialelor calitative folosite si a lipsei de probleme pe partea electronica. Asadar, abia asteptam sa pun mana pe o placa video din seria TUF Gaming pe care sa o testez pentru o perioada mai lunga. S-a intamplat sa fie ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti, mezina familiei, insa impresia pe care mi-a lasat-o nu se compara cu nimic. O consider o placa video completa, iar in acest articol va voi explica de ce.
TUF Gaming – Distributia cu de toate
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti nu este diferita cu nimic fata de modelele mai scumpe. Aceasta distributie am vazut-o si pe RTX 3090-ul pe care l-am testat si am fost si atunci la fel de surprins si incatat ca si acum. Dar sa revenim la oaia noastra si s-o periem pe toate partile. Sistemul de racire implementat de TUF Gaming foloseste un heatsink cu tehnologia MaxContact. Asta inseamna ca suprafata care intra in contact cu nucleul grafic va fi cat se poate de neteda, astfel transferul de temperatura sa fie cat mai eficient. Iar pentru a raci acest radiator din aluminiu, ASUS foloseste trei ventilatoare Axial-Tech. Toate trei au aceeasi dimensiune, doar ca ventilatorul central se roteste invers fata de cele doua laterale, astfel impiedica aparitia turbulentelor de aer.
Design-ul placii este si el interesant si chiar voiam sa ajung la subiectul asta. Mi se pare mie, sau placile video devin din ce in ce mai urate si plictisitoare? Toate arata cam la fel, au aceleasi luminite RGB enervante pe ele si folosesc foarte mult plastic. Tin minte vremea in care placile video premium veneau cu carcasa aia metalica pe care o atingeai si simteai ca ai cumparat ceva scump. ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti aduce asta inapoi, iar shroud-ul din aluminiu mi-a redat senzatia aceea de produs premium; culmea, ca vorbim despre cea mai ieftina placa din serie. Adica un alt punct in plus din partea mea.
Desigur, traim in 2020 si iluminarea RGB nu este un moft, ci o necesitate. Asadar, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti are si elemente luminoase care pot fi controlate dupa bunul plac al utilizatorului. Acestea sunt insa limitate si din punctul meu de vedere, este o miscare buna din partea ASUS. Iar pentru fanii acestor lumini, trebuie sa recunosc ca asezarea este super. Placa are un fel de mot in partea din dreapta, iar acesta este tronat de modului RGB. Si cam asta este: simpla, calitativa, eficienta. ASUS a inteles clar cu ce fel de produs are de-aface si a gasit solutia cea mai buna pentru acesta.
Temperaturi si zgomot
Odata cu noile placi de la NVIDIA, s-a schimbat putin ecuatia de consum si temperaturi generate. Unde generatiile trecute, o sursa de 650W iti asigura functionarea fara probleme, de data aceasta m-am simtit nevoit sa mai urc putin miza, iar pentru sistemul personal am ales o sursa 80+ Platinum de 850W. Odata cu consumul, cresc insa si temperaturile, iar varfurile de gama in special trebuiesc tratate mai atent din acest punct de vedere.
Cu RTX 3060 Ti este insa alta poveste. Placa are un TDP de 200W, iar recomandarea de sursa este de 550W. Iar pentru performanta oferita, chiar cred ca este foarte ok. Insa si astia 200W trebuiesc cumva tinuti in frau; la urma urmei, este un consum de luat in seama. ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti face asta foarte bine, astfel cooler-ul folosit aici mi s-a parut putin overkill. Sau daca vreti sa priviti lucrurile si din alta perspectiva, considerati-l un upgrade pentru viitor. O cumperi acum, ca e iarna, iar la vara nu ti-e frica ca intra in throttle. Iar asta se datoreaza temperaturilor excelente pe care le-am inregistrat.
Temperatura Idle (C) | 40-45 |
Temperatura Superposition (C) | 58 |
Temperatura Apex Legends / Sesiune de doua ore (C) | 65 |
Chiar daca metodologia standard spune ca temperatura se masoara cu Furmark timp de 15-20 de minute sau cu benchmark-uri, in realitate niciunul dintre voi nu veti cumpara placa asta ca sa va uitati la o gogoasa care se invarte pe ecran un sfert de ceas. Asadar, am bagat placa in PC-ul personal si am urmarit evolutia temperaturii in decursul a doua ore de Apex Legends. Am rulat jocul la setari Ultra, rezolutie 1440p si refresh rate de 144Hz. Aceste setari au tinut placa video in load 99%-100% in majoritatea timpului. Chiar daca fluctua spre 66*C din cand in cand, revenea imediat la 65, iar asta este temperatura pe care am luat-o in considerare.
Iar in tot acest timp, cea mai mare sursa de zgomot din sistem a fost pompa cooler-ului pe apa de pe procesor. Iar acesta din urma este un Lian Li Galahad 360mm, adica un cooler silentios si foarte eficient. Iar daca temperatura in idle vi se pare putin mare, trebuie sa mentionez ca ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti intra in modul 0db la sub 55 de grade. Deci nu se mai invarte nimic pe acolo. Singurul lucru care s-a dovedit putin deranjant a fost coil whine-ul specific seriei RTX 3000. Adica zumzaiala aia electrica care am observat ca apare cand urci la un framerate mare, din ceva motiv.
Performanta vs Founders Edition
Un alt aspect pe care vreau sa-l iau in considerare este plusul de performanta pe care o placa AIB il are in fata variantei de referinta. In cazul de fata, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti vs NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition. Ei bine, asta a fost greu de masurat. Si nu in sensul in care mi-a fost greu sa trec intr-un tabel rezultatele, ci faptul ca ambele placi se bat umar la umar. Iar cand apar diferente, acestea nu trec de pragul de trei cadre pe secunda. Dar asta nu ar trebui sa indice faptul ca placa de la ASUS este slaba sau ca este mai prejos in vreun fel. Ba chiar, invers.
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti reuseste sa mentina aceeasi performanta, oferind o racire mai eficienta, un design care ar putea sa atraga mai multi oameni, alimentare standard cu opt pini si cel mai important, poate fi cumparata din magazine. Bine, asta in limita stocurilor.
Concluzie
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti este fara doar si poate una dintre cele mai bune distributii de pe piata ale mezinei din familia RTX 3000. Aceasta placa ofera o solutie de racire foarte buna si o constructie care m-a transportat in timp, pe vremea GTX 600 cand placile high-end, chiar se simteau high-end. Aspectul este si el un punct care i-ar putea atrage pe multi, iar faptul ca foloseste o alimentare standard, mai ales una singura de opt pini amplasata aproape de „margine” ii ofera inca o bila alba din partea pasionatilor de wire management.
Per total, consider ca ASUS a reusit sa faca din seria TUF Gaming un adevarat pretendent in categoria de placi accesibile, oferind aceasta distributie la un pret competitiv. Iar pe segmentul high-end? Ei bine, pentru pasionatii de overclock si tehnologii de top care nu se uita la pret, exista in continuare Republic of Gamers.