Zona x Razer – Un Craciun high-tech cu iluminare RGB
Si vine Razer asta intr-o zi pe la noi si ne spune: „Nu vreti ma sa facem un Craciun impreuna? Aduc eu luminitele!” Si ce sa si faci? Am dat din cap, ne-am uitat unu’ la altul si l-am trimis pe Ovidiu sa cumpere brad. Si iata cum m-am trezit eu cu un set de periferice Razer intr-o mana si cu un set de NanoLeaf si lumini de brad in cealalta. Trebuia cumva sa le fac pe toate sa se pupe intre ele, iar raspunsul la dilema mea era fix Synapse; adica softul perifericelor.
Ca am adus vorba de produsele Razer pe care le-am folosit, este vorba despre un mouse Viper, tastatura Ornata V2 si mousepad-ul Goliathus Chroma; toate RGB, desigur. Le-am legat la platforma de teste, am instalat Synapse si am setat culorile pentru mouse. De acolo doar am apasat butonul de Sync, ca in momentul urmator sa vad ca tastatura si mousepad-ul s-au conformat. „Perfect!„, am zis in timp ce imi bateam deja capul cu NanoLeaf. Ca orice mare pasionat de IT, am aruncat de-o parte manualul de instructiuni si am inceput aventura. Imi trebuia manualul, dar nu conteaza. Toate bune si frumoase, iar intr-un final am reusit sa leg si panourile luminoase, 15 la numar, cu softul Razer Synapse si le-am combinat cu perifericele.
Razer si jucariile sale
Trebuie sa recunosc ca sunt intr-o relatie love/hate cu produsele Razer. Desi am folosit timp de doi ani un Deathadder Elite si mi s-a parut la acel moment, cam cel mai tare sobolan pe care am pus mana, am fost dezamagit de implementarea primelor versiuni de Synapse. Mi se parea ca softul este prea intruziv si cere acces la prea multe chestii. Dar vad ca noua versiune pare mai prietenoasa putin, astfel producatorul pare sa fi inteles plangerilor unor utilizatori. Pana una alta insa, vreau sa vorbesc putin despre periferice.
Razer Ornata V2 este o tastatura semi-mecanica, adica un hibrid dubios intre tastaturile odioase cu membrana si niste switch-uri care iti dau impresia ca tastezi pe o mecanica. Iar ideea in sine poate nu e atat de rea si as fi carcotas sa zic ca nu as folosi una daca nu as avea atatea tastaturi deja, doar ca producatorul a facut o greseala. Cand a ales ce switch vrea sa imite, Razer a mers direct la mama switch-urilor mecanice galagioase si deranjante: Cherry MX Blue. Iar daca stiti un minim de informatii despre tastaturile mecanice, switch-urile albastre tind sa fie gluma aia proasta pe care o faci despre un produs slab. Sunt galagioase, nu sunt neaparat confortabile si cred ca mai repede m-as multumi cu un switch rosu fabricat la chinezi, decat cu un blue facut de un producator mai cunoscut.
Ca si calitate a constructiei insa, am fost incantat. Tastatura se simte bine, tastele sunt placute la atingere, iar fontul este foarte aerisit si imi da un aer minimalist. O miscare buna din partea unui brand atat de axat pe gaming. In plus, Razer Ornata V2 are si taste multimedia dedicate, alaturi de o rotita pentru volum. Iar daca vrei sa iti lasi amprenta proprie, iluminarea poate fi controlata din softul Synapse care iti permite schimbarea culorilor pentru fiecare tasta in parte.
Un bonus mare din punctul meu de vedere il reprezinta suportul pentru podul palmei sau al incheieturii; in functie de cum alegi sa-l folosesti. Acesta poate fi tinut si separat de tastatura, la cativa centimetri distanta, ori se ataseaza de cadrul acesteia prin intermediul unui sistem de magneti care il fixeaza.
Vipera si Goliat
Am vrut sa vorbesc despre acestea doua neaparat ca set si hai sa va si explic de ce. Separat, atat Razer Viper cat si Razer Goliathus Chroma sunt doua produse bune, care se vor integra usor intr-un setup. Impreuna insa, sunt setup-ul in sine. Nu mai conteaza prea mult ce tastatura pui langa, atat timp cat combini cele doua produse. Iar magia este atat hardware cat si software. Cu seria Viper m-am mai intalnit, deci stiam ce asteptari pot avea.
Razer Viper este raspunsul producatorului pentru unele modele emblematice ale competitiei. Unde Logitech are G502-ul, Steelseries se mandreste cu Rival 310 si modele precum Glorious Model O incep sa capete popularitate, abordarea lui Viper este atat asemanatoare, cat si unica. Ergonomia trebuia sa fie pe acolo pentru ca asta este numitorul comun al modelelor de mai sus, insa producatorul a ales sa faca cateva trucuri software pentru a-l diferentia de restul. Iar prin intermediul Synapse a reusit: iluminarea care poate fi sincronizata cu tot eco-sistemul Razer si imperecherea cu mouse-pad-ul care chiar mi s-a parut ca aduce o schimbare in experienta de utilizare.
Am setat din Synapse mouse-pad-ul Goliathus Chroma drept suprafata default, iar Razer Viper pare ca il stia deja. Si de cum am facut setarea, am simtit ca cel putin pe partea de lift-off distance ceva s-a schimbat. Iar asta este in special util pentru cei ca mine, pasionatii de shootere cu sensitivitate mica.
Razer Goliathus Chroma ofera o suprafata fina, care odata combinata cu skate-urile netede ale lui Viper rezulta intr-o senzatie foarte buna; de parca ai plimba degetul pe gheata. Unii ar putea sa gaseasca incomoda aceasta experienta alunecoasa, insa pentru mine e numai buna. Fac miscari mici din mouse, in ciuda sensitivitatii, iar un pad abraziv poate deveni enervant super rapid.
Unde mai pui ca pad-ul asta de la Razer are si el iluminare RGB?! Aceasta este integrata pe marginea cusuta a mouse-ului si poate fi controlata prin, ati ghicit, Synapse. Are si optiunea de sincronizare, deci se va potrivi perfect in peisaj. Si in combinatie cu un mouse precum Viper, poti crea un joc de lumini intre pad si soarec.
Aduceti muzica disco inapoi…
…ringul il avem noi. Sau cel putin asta este senzatia pe care mi-au dat-o elementele luminoase din ansamblul NanoLeaf. Initial le-am montat pe podea ca sa am spatiu pentru ele si sa ma joc cu iluminarea. Dupa care le-am urcat pe birou, langa brad, ca sa fie mai festiv, mai cozy. Stiti voi ce zic.
Procedura de initializare este putin defectuoasa, iar eu unul mi-am prins urechile destul de rau. Asta s-a intamplat din cauza unui bug al aplicatiei de PC. Odata conecate luminile la telefon, bliss. Si-a revenit dracovenia. Asa ca le-am legat aproape pe toate, am ramas fix cu una in plus, dar am creat un Z frumos, care vine de la Zona, desigur. Si il mai tineti minte pe Ovidiu si bradul dupa care l-am trimis? S-au intors impreuna si de-ndata ce a pus mana pe aplicatie a si colorat Z-ul facut de mine in tema redactiei. Asta da spirit artistic dom’le, nu asa, ca la nebuni.
NanoLeaf nu este o noutate pentru multi dintre voi, mai ales cand le vedeti in configuratiile multor YouTuberi tech. Cred ca asta este si motivul pentru care nu am fost atat de incantat de jucariile astea la inceput. Dar am zis sa le incerc, sa vad ce pot. Si ce sa vezi? Nebuniile astea chiar mi-au devenit dragi, mai ales ca iti permit sa-ti exerciti creativitatea chinuitoare… in limita panourilor disponibile si a bugetului pentru ca sunt scumpe. Si cat imi bateam capu’ cu ele, mi-am dat seama ca se controleaza si astea din, hai ca deja l-am facut cuvant cheie, Razer Synapse. Si uite asa, am creat un ecosistem frumos din periferice colorate si panourile NanoLeaf.
Iar luminitele pentru brad? Am avut 32 de metri de lumini si doar un metru si jumate de brad. Ce sa si faci? Daca tot s-a ocupat de procurarea lui, Ovidiu s-a hotarat sa ia luminile de cablu si sa le infasoare in jurul plasticului cu frunze verzui. N-arata super fancy, dar e al nostru. Pana la urma conteaza spiritul Craciunului, nu cate globuri pui in brad; sau in cazul nostru, daca ai sau nu globuri in brad.
Fie ca lumina sfintelor…
Stiti si povestea asta, asa ca nu o continui. Ce am invatat din materialul de astazi? Ca iluminarea RGB se pupa cu sarbatorile de Craciun mai ceva ca pastilele de stomac cu masa de dinainte. Iar Razer a reusit sa integreze foarte bine tot eco-sistemul asta de lumini, oferind suport atat pentru perifericele sale, cat si pentru produse de genul NanoLeaf sau chiar si Philips Hue. In acest mod, nu te vei juca doar pe monitor, ci vei duce actiunea si mai departe prin intermediul accesoriilor de toate felurile. Poate ca nu este pe gustul tuturor, insa stiu sigur ca exista multi pasionati de RGB pe aici care se entuziasmeaza cand vad toate astea.
Pana una alta, am tot vorbit despre sarbatori. Mai e putin pana vom face si trecerea in noul an si-i vom ura lui 2020 un „Drum bun si nu te mai intoarce vreodata!” din suflet. Asa ca o sa luam in curand si o pauza, iar daca acesta va fi ultimul material pe care-l cititi de la noi, va uram un Craciun fericit in avans! O s-o mai fac si-n alte articole ce mai urmeaza, dar o urare in plus n-a omorat pe nimeni.