COVID-19: Etapa a doua a vaccinării: tot ce trebuie să știi

Etapa a doua a vaccinării naționale împotriva COVID-19 a început, așadar este important să fii la curent cu informațiile esențiale, și anume cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, iar, dacă te califici, cum te poți programa.

Sursă foto: Shutterstock

Cine se poate vaccina în această etapă?

Cea de-a doua etapă din campania de vaccinare din România este adresată următoarelor segmente din populație, ce reprezintă aproximativ 6 milioane de cetățeni români eligibili:

1. Persoanele peste 65 de ani

2. Persoanele cu boli cronice

În această categorie intră persoanele cu diagnostic de afecțiuni cronice, aflate în evidența medicului de familie. În ceea ce privește tipul de afecțiune cronică, acestea sunt: diabet zaharat, afecțiuni renale, boli de inimă, obezitate, cancer, afecțiuni cronice ale plămânilor, afecțiuni metabolice și congenitale, boli autoimmune, boli ale ficatului (de reținut că aici intră doar afecțiunile moderate și severe), boli neurologice cronice.

3. Angajații din sectoarele cheie

Domeniile cheie se referă la cele esențiale pentru activitatea națională, iar aici intră următoarele categorii:

– Personalul esențial din cadrul instituțiilor statului, și anume președinție, guvern, parlament, ministere și instituțiile aflate în subordinea acestora

– Angajații din sectorul economic esențial

– Angajații din domeniul apărării și siguranței naționale, a ordinii publice și a autorității judiciare

– Personalul care asigură procesarea, distribuția și comercializarea alimentelor de bază, și anume: lactate, panificație, fructe, legume și carne

– Angajații esențial din unitățile de producție, transport și distribuție a medicamentelor și materialelor sanitare

– Personalul cheie al centralelor electrice, și anume departamentele de producție, transport și distribuție a curentului electric

– Personalul esențial al uzinelor de apă, și anume departamentele de epurare, transport și distribuție a apei

– Personalul esențial din unitățile de producție, transport și distribuție a gazelor

– Angajații esențiali din unitățile de producție, transport și distribuție ai combustibililor solizi și lichizi

– Personalul esențial din sectorul de comunicații, și anume serviciul de telecomunicații speciale, televiziune națională și radio

– Personalul esențial din sectorul de transport de persoane și de mărfuri

– Angajații esențiali din sectorul noduri feroviare, porturi esențiale, aeroporturi civile și militare

– Personalul unităților de învățământ și creșe

– Angajații din domeniul salubrității

– Personalul esențial din sectorul cultelor religioase

– Angajații esențiali din sectorul poștal și cel al serviciilor de curierat

– Angajații din domeniul mass-media, mai precis cei care desfășoară activități cu risc mare de expunere la infecția cu virusul SARS-CoV-2, cum sunt reporterii de teren

Protocolul de vaccinare a început, primul pas constând în înscrierea pe platforma de programare, și anume: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/register . Prin urmare, primele vaccinări se vor efectua începând cu astăzi, 18 ianuarie. Vaccinarea nu este obligatorie și se realizează numai la cerere. De asemenea, este important de reținut că nu se vor aplica sancțiuni pentru persoanele care se înscriu în platformă, dar renunță apoi la vaccinare.

Unde se vor efectua vaccinările?

Autoritățile au anunțat că se vor dispune 750 de centre de vaccinare în întreaga țară, pentru această etapă. Dintre acestea, 100 sunt deja deschise, deoarece au fost utilizate în prima etapă de vaccinare. Potrivit strategiei de vaccinare, 375 de centre de vaccinare se vor deschide încă din prima zi de programări, pentru a se acoperi toate nevoile acestora și a cadrelor medicale responsabile.

Așteptările pentru această etapă de vaccinare sunt promițătoare: se preconizează un număr ridicat de programări, motiv pentru care s-a suplimentat semnificativ numărul de centre. Cele 100 de centre deja deschise au fost amenajate în unități medicale.

Cine acoperă costurile campaniei de vaccinare?

Cheltuielile pentru dispunerea personalului medical din centrele de vaccinare sunt acoperite de Ministerul Sănătății, în timp ce costurile necesare dispunerii și instalării centrelor de vaccinare revin primăriilor.

Cum te poți programa pentru vaccinare?

Dacă faci parte din oricare din categoriile menționate mai sus, primul pas constă în a te înscrie în platforma de programare. Mai întâi, va trebui să îți creezi un profil cu datele personale de bază, urmând apoi efectuarea programării. Îți poți alege ziua, ora și centrul de vaccinare. Este important ca după completarea datelor să-ți activezi contul. Pentru asta, vei primi un email, urmând ca după prima accesare să mai primești un cod de verificare de 6 cifre, prin SMS la numărul de telefon pe care l-ai declarat. Pașii sunt ușor de urmat, iar procesul durează câteva minute.

Dacă te încadrezi în categoria de persoane peste 65 de ani, te poți programa atât prin platformă, cât și prin intermediul medicului de familie sau prin apelarea la call center-ul dedicat. În ceea ce privește serviciul de call center, poți apela la numărul de telefon: 021.414.44.25. Acesta este un număr unic, valabil pentru întreaga țară. De asemenea, s-au creat 42 de call center-uri, pe plan național, pentru preluarea apelurilor de programare.

Mai există o modalitate de a te programa pentru vaccin, prin direcțiile de asistență socială ale primăriilor sau prin aparținători. În acest fel, se poate face cont comun pe platforma de programare, pentru întreaga familie, un cont putând fi atribuit, astfel, pentru maxim zece membri ai aceleași familii.

Dacă te încadrezi în categoria persoanelor cu afecțiuni cronice, poți urma metoda de înscriere de mai sus, apelând la medicul de familie pentru a facilita înscrierea. În ceea ce privește angajații din domeniile esențiale (domenii-cheie), aceștia se pot înscrie individual în platforma de programare sau o poate face angajatorul pentru ei. Dacă ai fost înscris de către angajator, tot ce va trebui să faci este să intri în platformă, pe baza numărului tău de telefon, și să optezi pentru unul din centrele de vaccinare disponibile. Nu uita să selectezi și data și ora programării, și să le ai notate, pentru a nu rata programarea.

Etapa a doua vaccinării este dedicată persoanelor cu grad ridicat de risc, iar următoarea etapă, cea de-a treia, va include populația generală. Aici intră populația adultă și pediatrică. În ceea ce privește copiii, autoritățile menționează că vaccinarea se va realiza în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru cei sub 18 ani.

Visits: 125