Tim Drone

Cum scapi de carantină atunci când vii în România. Anunțul oficial al autorităților

Românii care se întorc în țară au primit o veste bună, din partea autorităților. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să intre în carantină, dacă și-au făcut și cel de-al doilea vaccin. Anuntul a fost făcut recent de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Românii care se întorc în țară nu mai stau în carantină

Pentru a scăpa de carantină, este nevoie ca persoana care se întorce în țară să-și făcut cea de-a doua doză de vaccin cu cel puțin 1- zile înainte, potrivit unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a adoptat mai multe măsuri.

Decizia a fost extinsă și pentru persoanele care intră în contact cu un caz confirmat, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.

Românii care se întorc în țară nu mai stau în carantină
Românii care se întorc în țară nu mai stau în carantină

Aceștia trebuie să aibă făcut și al doilea vaccin, pentru a nu mai intra în carantină

Iată care sunt cele mai importante prevederi din hotărârea cu numărul 4 aprobată în şedinţa de luni a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

  • Instituirea excepţiei de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză;
  • Instituirea posibilităţii ca şi persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică;
  • Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord li se aplică excepţiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 şi Hotărârea numărul 3/2021, dar şi excepţia de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.
  • De asemenea, şi pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică – în program de hemodializă), ş.a.m.d.
  • Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 şi sunt în perioada cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.
Visits: 9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *