MSI GE76 Raider – RTX 3080 așa cum trebuie! (review)

Înainte de a vă povesti experiența mea cu MSI GE76 Raider, trebuie să fac o mică paranteză. Doza de disclaimer dacă îmi permiteți. Adică să-mi pun cenușă-n cap. Am început 2021 în forță, testând deja trei laptop-uri de gaming high end, cu plăci grafice noi RTX 3070 și 3080 și procesoare AMD Ryzen 9 5900HX. Am fost atât de încântat de rezultate, încât am căzut în păcatul de afirma că am asistat la bătălia finală în care AMD a dat lovitura de grație procesoarelor Intel îmbătrânite moral. Ei bine, chiar dacă în general este posibil să rămână valabilă afirmația, MSI GE76 Raider vine și ne arată cât de greșită este generalizarea.

Pentru că da, MSI GE76 Raider vine cu bătrânul motor Intel, i9-10980HK. Dar ce au mai lucrat la motor inginerii MSI! Laptop-ul pe care îl analizăm în acest articol dovedește că nu e suficient să ai cel mai nou hardware, împachetat frumos într-un șasiu, cu tot felul de mesaje de marketing frumoase. Important este să știi cum poți profita la maxim chiar și dintr-o arhitectură mai veche, și să vii și cu ceva extra-topping deasupra (în cazul de față, placa grafică NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop, dar unul cu o forță neobișnuită: 150W TGP)

MSI GE76 Raider - puternic, elegant, rece și silențios peste medie. Mașinărie ideală pentru gameri!
MSI GE76 Raider – puternic, elegant, rece și silențios peste medie. Mașinărie ideală pentru gameri!

MSI GE76 Raider – Design și ergonomie

După cum puteți observa ușor, laptop-ul face parte din artileria grea, cele care îmi plac mie (cum spuneam și la ROG Strix Scar 17). Mare (397 x 284 x 25.9 mm) înseamnă mai bine făcut, sistem de răcire mai bun (după cum veți vedea mai încolo, în capitolul dedicat), mai rece, mai silențios.

Grosuț: 25.9 mm. Mai gros decât majoritatea laptop-urilor de gaming de pe piață, ce se doresc a fi din ce în ce mai slim în zilele noastre, însă totuși nu e la fel de gros precum GT76 Titan cu ne-am jucat acum aproape un an și jumătate, serie pe care se pare că taiwanezii de la MSI nu o mai contiună, dar al cărui ADN se pare că GE76 Raider l-a moștenit.

MSI GE76 Raider - înălțime peste medie, însă se traduce în răcire mai bună, silențiozitate
MSI GE76 Raider – înălțime peste medie, însă se traduce în răcire mai bună, silențiozitate

Și când spun ADN, nu mă refer la dimensiunile generoase, ci și la anumite elemente de design, precum capacul: liniile aerodinamice ale capacului, ca și la GT76, sunt inspirate de Legendara Longtail a celor de la McLaren (la ”farurile spate” s-a renunțat).

Și destul de greu: 2,9kg. Dacă îmi permiteți, este aproape un desktop replacement prin performanțe, dar totuși încă portabil (dacă ați făcut sport în pandemie și nu ați lenevit, precum persoana de față). Încărcătorul de 280W este și el pe măsură (dar măcar nu se încinge, vedeți mai jos), deci …ați înțeles.

Tastatura – by SteelSeries

Tastele au o cursă lungă, cu un feeling plăcut. Ca și la anumite tastaturi mecanice, tastele opun o rezistență simțitoare (precum switch-urile Brown), ceea ce este bine, însă va trebui să apăsați un pic mai tare pentru actuare, în comparație cu alte tastaturi obișnuite. Asta înseamnă că dacă scrieți mai mult timp. s-ar putea să resimțiți o mică oboseală în degete.

MSI GE76 Raider - tastatură RGB by Steelseries, însă layout-ul este cam îngrămădit în zona tastelor direcționale.
MSI GE76 Raider – tastatură RGB by Steelseries, însă layout-ul este cam îngrămădit în zona tastelor direcționale.

Și în plus, datorită layout-ului și modului de actuare descris mai sus, tastatul necesită un pic de acomodare. Deși m-am jucat aproape 2 zile cu MSI GE76 Raider și am scris acest text folosindu-mă evident de această tastatură, încă nu am reușit să mă acomodez complet cu ea.

Deși avem și numpad (lucru foarte util unora, deși lățimea tastelor din Zona NumPad este mai mică, datorită celor doua speakere ce flanchează tastatura), așezarea tastelor direcționale între tastatura și Numpad fără nicio delimitare este foarte frustrantă.

Înțeleg că elemente de design au stat cel mai probabil în calea delimitării tastelor (tastatura și speak-ele se află într-o ”vale” ce le protejează cînd se închide capacul, dar cred că se putea extinde această cavitate pentru a crea o insulă pentru tastele direcționale. Nu știu, poate și pentru că am testat acest laptop la nici o săptămână după Strix SCAR 17 G733…unde layout-ul mi s-a părut mult mai reușit? Probabil.

Touchpad

Touchpad-ul mi se pare mic pentru 2021 și pentru un laptop de 17”. Și văd că trendul este să se renunțe la butoanele de clic stânga / dreapta. Măcar se poate da dublu clic pe touchpad (de la mijlocul ei în jos, nu și în partea superioară). Oricum, cred că cine își va cumpăra acest laptop nu va folosi mai mult de 5% din timp touchpad-ul, dar merita amintit.

La capitolul design aș menționa un element estetic important, MSI Aurora, banda de LED-uri aflată pe partea frontală a marginii laptop-ului. Ce mi s-a părut interesant, este libertatea de putea seta pe zone diverse culori, deci gradul de personalizare este foarte mare.

Sau, pur și simplu puteți opri sau alege o lumninozitate mai mică, să vă deranjeze puțin spre deloc.

Aurora face parte din softare-ul SteelSeries Engine 3, de unde se poate seta per-key și iluminarea tastaturii.

Conectică 

În încheierea capitolului ergonomie, aș menționa conectica foarte bună, peste media pieței. Aș zice dacă HDMI-ul era 2.1 și nu 2.0b, și aș fi văzut și un port cu Thunderbolt (un mister de MSI nu a adăugat la acest sistem TB, sincer, mare păcat) i-aș fi dat nota 10 cu steluță.

Nu mai puțin de 4 porturi USB (!): două porturi Type-A USB3.2 Gen1, un port Type-A USB3.2 Gen2, un port Type-C USB3.2 Gen2x2 și un port Type-C USB3.2 Gen2 cu DisplayPort. avem și cititor de card-uri SD Full size, un HDMI 4K @ 60Hz și un Mini-DisplayPort. Un port LAN încă util la casa omului și portul acela ciudat, de alimentare.

Și acum că am avut primul contact vizual/tactil cu laptop-ul, haideți să săpăm mai adânc, să-i vedem performanțele!

MSI GE76 Raider – performanțe de vis în gaming, însă doar medii în randare

Cinebench R15, R20, R23

Încep cu partea mai puțin strălucită, partea de randare. Aici știm cu toții, Intel nu mai strălucește de la apariția seriei AMD Ryzen 5000 (ba cu mici excepții, chiar de la seria Ryzen 4000H încoace). Nici măcar vârful de gamă, Intel Core i9-10980HK.

MSI GE76 Raider are un procesor posibil îmbătrânit moral, dar în tandem cu placa video RTX 3080 150W TGP rupe toate barierele în gaming
MSI GE76 Raider are un procesor posibil îmbătrânit moral, dar în tandem cu placa video RTX 3080 150W TGP rupe toate barierele în gaming

Săracul Intel Core i9-10980HK. gâfâie săracul, de-i auzi respirația de la colțul blocului, și chiar și așa, se menține greu pe la mijlocul clasamentului.

I9-10980HK are un comportament bun, dar raportat la 2021, a pierdut bătălia în randare.
I9-10980HK are un comportament bun, dar raportat la 2021, a pierdut bătălia în randare.

În imaginile de mai jos, frecvența procesorului în Blender și Cinebench (În Cinebench fluctuațiile reprezintă pauza de sub 1 sec între rulările consecutive ale testului), o frecvență cam modestă, nucleele se stabilizează la 3,6GHz, o valoare destul de mică, aproape de base-clock-ul procesorului.

Și iată, imaginea de ansamblu: cum spuneam un pic mai sus – Intel Core i9-10980HK nu poate să se bată de la egal la egal cu tinerii crai de la AMD:

Cinebench showdown: Intel vs AMD. Câștigătorul e clar.
Cinebench showdown: Intel vs AMD. Câștigătorul e clar.

Și problema nu e doar la perfomanțele inferioare lui AMD. Temperaturile în randare au fost mai mari, procesorul stabilizându-se în 95C și ASTA DOAR grație sistemului generos de răcire de pe MSI GE76 Raider. Altfel se putea și mai rău.

Consumul procesorului este ridicat, nu e de mirare că avem și temperaturile de mai sus: – în momentul începe randării, procesorul e full power, pleacă de la 90W, dar după peste 15 teste consecutive, se stabilizează la un 66W TDP.

În tot acest timp, ventilatorul de pe procesor are 5100 rpm, generând un zgomot de 44-45dB (în zona evacuării din stânga se resimte zgomotul mai puternic, evident). Ventilatorul de pe GPU este complet oprit, până când placa video nu primește nicio sarcină.

Blender

Ca și în Cinebench, și în Blender situația se repetă. Aceleași temperaraturi de 95C, același TDP de 66W, aceleași temperaturi pe șasiu.

Trebuie să recunosc, pentru un consum constant de 66W, Intel Core i9-10980HK-ul este ținut destul de bine în frână, chiar și după ce am rulat toate testele din benchmark-ul blender (6 scene), carcasa neîncingându-se mai deloc (temperaturi sub temperatura corpului).

Temperatura ambientală în timpul testelor: 21,5C.

Gaming – aici, MSI GE76 Raider nu are egal! RTX 3080 cu 150W TGP!

Las graficul să vorbească de la sine. Pur și simplu am fost năucit cum a lăsat în praf concurența duo-ul Intel Core i9-10980HK și placa video extraordinară, NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop de 150W TGP.

Vorbim totuși, nu de 5, ci de 10-20% spor de performanță în jocuri!

Vă aduc aminte că anterior am avut laptop-uri cu 115W, respectiv 130W TGP de la ASUS, MSI GE76 Raider fiind primul laptop din redacția noastră ce își arată colții cu un GPU nou de 150W.

Dar hai să vorbim un pic de recorduri, pentru că se cuvine: primul laptop cu 12K de puncte în 3DMark TimeSpy.

Vă aduc aminte că desktop replacement-urile de odiniară, precum ASUS ROG G703GXR, MSI GT76 Titan sau Acer Predator Helios 700 de abia treceau de 10K de puncte în timespy, și asta cu plăci video RTX 2080 de 200W!

Temperaturi și zgomot, în jocuri

Culmea, laptop-ul nu devine mai zgomotos în jocuri decât l-am prins în randări (40-45dB), deși carcasa am observat că se încălzește (evident) și pe partea dreaptă de această dată.

De remarcat că nici de această dată nu am măsurat temperaturi cu mult peste temperatura corpului – sub 40C în zona tastaturii și puțin peste 40-42C în zona deasupra tastaturii (unde fiind aluminiu, se disipă căldura de dedesubt).

”To MUX, or to not MUX, that is the question!”

Și pentru că am observat o tendință de a renunța la switch-ul MUX (un video pe care vi-l recomand, aici), m-am bucurat să văd că MSI nu merge după turmă.

Da, trecerea de la modul Optimus (MSHybrid mode) la modul Discrete (la monitor direct de la placa video, fiind modul în care nu există penalizări de performanță, sau bottleneck, cum îi spunem în termeni de specialitate) cere restart, dar asta e cea mai mică problemă, dacă merită efortul, nu?

Diferența când se trece din modul MSHybrid de Discrete, când practic se sare peste tehnologia Optimus, pentru performanță maximă.
Diferența când se trece din modul MSHybrid de Discrete, când practic se sare peste tehnologia Optimus, pentru performanță maximă.

În funcție de joc, cât de mult este încărcarea pe procesor, dar și alte optimizări, sporul de performanță în jocuri poate varia de la 1 la peste 10%. În anumite situații, chiar și mai mult. Eu zic că este un feature bun. La modelele fără MUX (precum modelele ASUS 2021) se poate obține acest spor de performanță (doar) legând la portul DP un monitor extern.

MSI GE76 Raider – Ecranul – 17,3”, Full-HD, IPS, 300Hz, SRGB 100%

Panoul AUO B173HAN05.1 de 17,3” este de foarte bună calitate. Practic nu am ce să-i reproșez, în afară de un singur lucru: rezoluția. A, și lipsa G-SYNC-ului…(serios, MSI?)

Dar revenind la rezoluție: la 17,3” mă așteptam la un panou 2K, cum am văzut că au început să apară acum, la început de 2021. Pe bune, faza cu G-SYNC-ul și rezoluția FullHD – MSI, se putea mai bine la un produs high-end. Da, înțeleg că mulți își doresc un ecran super rapid, dar serios, mergea și un 2K la 165Hz.

Trecând peste neajunsul rezoluției, avem o luminozitate bună (331cd/m2), contrast foarte bun (1279:1) grație unui black level bun (0,26cd/m2).

De asemenea, avem și culori bune: sRGB aproape de 100% (98,9% în măsurătorile noastre), iar uniformitatea luminozității și a culorilor este peste medie, diferențele de luminozitate sunt sub 10% (!). 

MSI GE76 Raider – Upgradabilitate

MSI GE76 Raider vine cu 2 sloturi pentru RAM (în modelul de față, ambele ocupate, cu module de DDR4-3200MHz de 32GB fiecare) și două sloturi pentru SSD de tip NVMe PCIe Gen3 (configurația de față fiind dotată cu un singur SSD de 2TB, un Samsung PM981 2TB PCIe TLC).

Audio

Laptop-ul vine în dotare cu un sistem mai complex decât generațiile anterioare: Duo Wave Woofer + Speaker, designed by Dynaudio system  (2 x 1W Speakers + 2 x 2W Woofers). Sună …bine, dar nu aș recomanda laptop-ul pentru maniaci ai sunetului dornici să asculte muzică pe laptop (de ce ai face anyway așa ceva?)

Iar gaming-ul – aș zice la orice laptop e obligatoriu să aveți căști, măcar pentru poziționare în jocuri, dacă nu și pentru fidelitatea crescută față de orice speakere de laptop)

MSI GE76 Raider – Baterie – 99,9Wh

Deși avem o baterie de 99.9Wh, cea mai mare ce poate fi acceptată la bordul avioanelor de pasageri, autonomia m-a dezamăgit. Testul de mai jos este făcut cu ecranul setat la 100cd/m2, Wi-Fi, bluetooth ON, tastatura iluminată la primul nivel, Aurora Light setată la o luminozitate de 33%. 

MSI GE76 Raider - Modern Office
MSI GE76 Raider – Modern Office

Ecranul din păcate nu face switch automat ca la modelele ASUS testate, când se deconectează laptop-ul de la priză – nici măcar după ce alegem din Dragon Center modul Super Battery și în Windows avem modul Battery saver, ecranul tot în 300Hz rămâne, ceea ce mai fură un pic din baterie. 

Am rulat din nou testul, cu refresh-ul setat manual pe 60Hz, am mai câștigat aproape o oră (6 ore 20 de minute timp total).    

Concluzie

MSI GE76 Raider este surpriza începutului de an, cel puțin pentru mine cu siguranță. Dar să fim cinstiți, MSI ne-a mai surprins în trecut cu probabil cel mai reușit Desktop Replacement testat de noi, GT76 Titan, știm deci cam ”ce le poate pielea”.

Și atunci, de ce surpriză? Pentru că deși a pornit cu un handicap (cel puțin moral – procesorul Intel cam vechiuț), MSI GE76 Raider a reusit să bată în gaming, și nu oricum, ci la mare distanță alte modele puternice cu Ryzen 9 pe care le-am testat de curând.

Evident, pentru randare MSI GE76 Raider este doar o recomandare cu jumătate de gură – aici AMD se pare că va fi stăpân, cel puțin pentru următoarele 4-5 luni, până când vor apărea noile procesoare Intel, din a 11-a generație, cu voltaj standard, pentru laptop-uri.

Până una alta, MSI GE76 Raider este o adevărată bestie de gaming, care nu va dezamăgi nicio secundă.

Visits: 58