Review Tenda Nova MW5c (3-pack) – Un sistem mesh accesibil
Tenda este un producător ale cărui produse le-am mai testat în trecut, iar cel mai recent care mi-a trecut prin mână a fost chiar zilele trecute. Atunci vorbeam despre o priză inteligentă, dar astăzi vreau să vorbim despre Tenda Nova MW5c (3-pack), un sistem mesh accesibil cu specificații interesante, creat pentru a-ți oferi internet de mare viteză în toată casa.
Internetul este peste tot în jurul nostru și sunt sigur că majoritatea cititorilor au acasă măcar un sistem Wi-Fi rudimentar; fie că este cel oferit de furnizorul de internet, fie că este cumpărat separat. Tot la fel de sigur sunt și de faptul că nu doar o dată ați întâmpinat probleme cu semnalul, fie la voi sau la altcineva acasă. Adesea, aceste probleme de acoperire sunt cauzate de echipamente slabe care nu pot penetra pereții groși ai blocurilor comuniste în care stăm atât de mulți și nici nu pot susține viteze stabile pe distanțe mari. Aici intră în joc sistemul Tenda Nova MW5c. Acesta este format din trei cuburi albe care pot fi plasate în colțuri diferite ale casei pentru a furniza internet rapid, indiferent de camera în care te afli.
Specificații și Design
Tenda Nova MW5c este format dintr-un router principal și doi sateliți pe care să îi împrăștii prin casă. Iar înainte să-ți pui întrebări despre unde ascunzi trei routere și cablurile aferente, trebuie să vezi unitățile astea pe viu ca să înțelegi că va fi ușor. Fiecare cub are latura de aproximativ 10cm, deci nu va fi un dispozitiv imens. Iar dacă vrei să le ții la înălțime, spre exemplu aproape de tavan, pe fundul fiecărui cub există suport pentru a putea fi agățat pe perete. Cuburile sunt fabricate din plastic de culoare albă, iar capacul acestora este glossy în timp ce restul cubului este mat. În afară de conexiunile de pe spate, cuburile au logo-ul Nova pe ele și un led de stare, iar asta este cam tot.
Pe partea de specificații nu avem nimic ieșit din comun, iar Tenda MW5c este un sistem potrivit pentru conexiunea de 1Gbps de la DIGI. Am atașat și lista completă de specificații pentru aceia dintre voi interesați:
- Standard de conexiune: AC1200
- Viteze compatibile: >100Mbps
- Aria de acoperire: până la 300m2
- Numărul maxim de module compatibile: 6 (600m2)
- Numărul maxim de dispozitive conectate: 80 de dispozitive
Dacă încă nu ești lămurit ce citești în acest moment, hai să explic pe scurt cum funcționează Tenda Nova MW5c. Unitatea principală se conectează ca un router standard. Bagi un cablu în el și dă semnal Wi-Fi mai departe. Celelalte două unități, adică sateliții, se conectează la router prin cablu sau chiar wireless și transmit la rândul lor semnal. Doar că nu va funcționa de parcă ar fi trei routere separate cu trei rețele individuale, ci vei putea fi conectat la aceeași rețea de acasă indiferent că ești în garaj, la subsol sau la mansardă.
Instalare și Utilizare
Instalarea sistemului se face destul de simplu. Se ia cubul principal și se conectează la priză și internet. Se face configurarea prin intermediul aplicației Tenda (disponibilă pe Google Play și App Store). După aceea se conectează și sateliții care vor fi recunoscuți imediat și se creează harta rețelei sistemului Tenda Nova MW5c. Aplicația în sine îți oferă acces la câteva funcții așa că voi trece rapid prin ele.
- Rețea pentru vizitatori: Poți crea o conexiune deschisă care să poată fi accesată de oricine vine la tine acasă. Aceasta poate fi limitată la o anumită lățime de bandă și poate fi activată/dezactivată când ai nevoie, sau în baza unui program prestabilit.
- Limitarea accesului pentru anumite dispozitive: Dacă vrei să limitezi accesul copiilor la consolele de jocuri după o oră anume, o poți face super simplu. Selectezi dispozitivul din listă și îi creezi un program. În aceeași manieră poți bloca permanent un dispozitiv anume.
- Modul pentru capacitate mare: Dacă instalezi Tenda Nova MW5c într-o cafenea spre exemplu, poți activa modul pentru capacitate mare care optimizează traficul atunci când sunt conectate mai mult de 30 de dispozitive, astfel un utilizator nu poate fura internetul pentru toată lumea, ci va trebui să își folosească dispozitivul în baza lățimii de bandă disponibile.
Deși unii preferă o interfață web, producătorul a preferat să ofere o aplicație pentru Tenda Nova MW5c. Personal prefer această abordare întrucât este ceva mai ușor de folosit, însă merită menționat acest aspect pentru aceia dintre voi care poate nu au un smartphone la îndemână sau nu vor să instaleze încă o aplicație pentru a controla routerul.
În utilizare nu am întâlnit vreun scenariu în care să nu facă față, însă nici nu am avut o suprafață prea mare la dispoziție în care să mă joc cu Tenda Nova MW5c. Am instalat sistemul într-un apartament măricel și am încercat să păstrez o distanță cât mai mare între routerul principal și sateliți. Nu au fost ei 300m2, dar a fost o suprafață destul de ok pentru test. Cu un singur satelit instalat în living room, semnalul în bucătărie și la baia de lângă dormitor a suferit o mică pierdere și viteza n-a fost neapărat grozavă. După instalarea sateliților, viteza a urcat simțitor, însă tot lipsea ceva. Așa că am folosit un switch ieftin cu suport pentru internet de 1Gbps și am tras cabluri în toată casa, pe care le-am legat la sateliți. Ei bine, aici au început să se vadă îmbunătățirile, iar Tenda Nova MW5c mi-a oferit conexiune Wi-Fi cu semnal full și viteză mare în toată locuința. Deci dacă vrei o conexiune optimă, trebuie să iei în considerare un switch, fie el și ieftin, cabluri care să ajungă peste tot unde ai nevoie și un sistem mesh care să îți îndeplinească cerințele.
Concluzie
De ceva timp tot aveam probleme cu internetul în apartamentul cu pricina și adesea trebuia să stau într-o zonă anume a bucătăriei ca să prind semnal full. Iar dacă voiam să stau în cadă și să mă uit la un serial 4K pe Netflix, ei bine, baftă cu asta. Tenda Nova MW5c mi-a sărit în ajutor și acum toată casa este acoperită cu Wi-Fi de mare viteză. Singura parte proastă este aceea că a trebuit să trag cabluri în plus, dar deja aveam cheder pe marginea pereților și procesul a fost destul de simplu.
Pentru o locuință mai mare, prețul urcă cu cât vrei să păstrezi distanța între router și sateliți, dar investiția merită mai ales dacă ai dispozitive în fiecare cameră. Tenda Nova MW5c este unul dintre cele mai accesibile astfel de sisteme, iar pentru mai puțin de 400 de lei (prețul din momentul redactării materialului) este o afacere bună. Pentru cei cu suprafețe mai mici aș putea recomanda modelul MW3 care este simțitor mai ieftin, ori în tabăra cealaltă pentru oamenii cu nevoi ceva mai mari decât ce oferă pachetul de față, există MW6 care oferă o acoperire și mai mare și suportă conexiuni și mai rapide.