Rusia şi China vor construi o staţie de cercetare pe Lună sau în orbită

În fata ambiţiilor selenare şi marţiene ale americanilor, Rusia şi China au decis să bată palma pentru un proiect spaţial la comun. Cele două state vor conlucra pentru a construi o staţie de cercetare pe Lună. Proiectul a fost anunţat de către agenţia spaţiala a Rusiei Roscosmos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aceasta a semnat o înţelegere cu Administraţia Naţională Spaţială a Chinei. Cele două organizaţii şi state vor crea “un complex de clădiri pentru experimente şi teste pe suprafaţa sau în orbita Lunii”. Printre scopurile misiunii se numără şi explorarea satelitului natural al Pământului. Roscosmos doreşte să facă teste în gravitaţie scăzută şi să descopere efectele expunerii pe termen lung a echipajului uman la lucrul şi viaţa pe Lună. Chinezii promit că se vor consulta cu ruşii la fiecare pas, că vor construi bazele împreună şi vor împărţi beneficiile.

[embedded content]

Staţia Internaţională Ştiinţifică de pe Lună ar urma să fie deschisă pentru toate ţările interesate şi partenerii internaţionali. Nu avem totuşi un termen limită pentru acest proiect, faţă de SUA, care şi-a propus să ducă omul pe Lună din nou în 2024. Memorandumul oficial emis de agenţii menitiona totuşi viitoarea misiune a Chinezi Chang’e-7, amintind şi de cooperarea în cadrul acestei misiuni, care integrează şi misiunea rusească orbitală Luna-Resurs-1.

Chang’e-7 va fi lansat cu destinaţia Polul Sud al Lunii în 2024. Chang’e-5 a fost un succes, revenind cu mostre de pe satelit în decembrie 2020, iar China a devenit doar a treia naţiune de pe Terra care aduce roci, minerale şi alte materiale de pe Lună. China a fost prima ţară care a trimis un rover pe partea întunecată a Lunii, iar în 2020 a trimis şi sonda Tianwen-1 pe Marte. În mai sau iunie va duce şi un rover acolo.

NASA a accelerat eforturile spaţiale în administraţia Trump, prin proiectul Artemis. A creat şi un Acord Artemis, semnat de 9 ţări, dar nu şi de Rusia. NASA are şi înţelegeri cu Agenţia Spaţială Europeană, Japonia şi Canada, pentru a lucra la Lunar Gateway, o staţie spaţială care va orbita Lună. Şi Rusia a fost solicitată pentru proiect, dar a refuzat, alegând o colaborare cu China.

Visits: 31