Tim Drone

Care e, de fapt, originea celui mai bizar asteroid care a „vizitat” Pământul. Un cercetător susține că e creat de extratereștri

Primul vizitator interstelar cunoscut al sistemului nostru solar nu este nici o cometă, nici un asteroid, așa cum au crezut inițial oamenii de știință. Obiectul neobișnuit seamănă, în fapt, cu o prăjiturică rotundă, de tip biscuit.

Din 2017 până în prezent, originea asteroidului Oumuamua a fost învăluită în mister. Ba mai mult, Avi Loeb, profesor de astronomie la Harvard, a sugerat că este, de fapt, o navetă spațială extraterestră. Mai nou, există și altă teorie. Asteroidul ar fi din afara sistemului nostru solar.

Astronomii Universității de Stat din Arizona au transmis că obiectul cosmic bizar are 45 de metri și pare a fi compus din azot înghețat, la fel ca suprafața lui Pluto, cea mai mică planetă din sistemul nostru solar.

Cum a ajuns obiectul aici? Răspunsul ar putea fi o întâmplare din urmă cu 500 de milioane de ani

Autorii studiului, Alan Jackson și Steven Desch, au găsit o posibilă explicație a existenței acestui obiect bizar. Ei cred că un impact a smuls o bucată de pe o planetă acoperită cu azot înghețată acum 500 de milioane de ani.

Obiectul astfel rezultat ar fi călătorit din sistemul stelar respectiv, în al nostru, spun cercetătorii. Singurul alt obiect despre care se crede că s-a abătut de la un alt sistem stelar în al nostru este cometa 21 / Borisov, descoperită în 2019.

Obiectul a fost denumit în stil hawaian, respectiv „Oumuamua”, care înseamnă „cercetaș”, în onoarea observatorului din Hawaii care l-a descoperit în 2017.

El este vizibil doar ca un punct luminos la milioane de kilometri distanță, la cea mai apropiată distanță, s-a stabilit că își are originea dincolo de sistemul nostru solar, deoarece viteza și calea sa sugerează că nu orbitează soarele sau orice altceva.

Oamenii de știință care l-au analizat exclud o legătura cu extratereștrii. Ei susțin că e firesc ca oamenii să se ducă cu gândul la o implicare extraterestră în această poveste, când se află despre existența unor obiecte bizare, atipice și atât de îndepărtate, din alte sisteme solare. Însă cercetătorii afirmă că trebuie să se axeze în studiile lor pe știință, nu pe presupuneri, mituri sau povești, oricât de frumos ar suna ele.

„Toată lumea este interesată de extratereștri și era inevitabil că acest prim obiect din afara sistemului solar să-i facă pe oameni să se gândească la extratereștri”, a spus Desch într-un comunicat. „Dar este important în știință să nu treci la concluzii”.

Unii cercetători încurajează ideea că ar fi vorba despre extratereștri

Nu toți cercetătorii sunt de acord cu autorii studiului nostru, Alan Jackson și Steven Desch.

Există alți oameni de știință care susțin că la mijloc e ceva bizar și că, de fapt, obiectul bizar nu este o compoziție de substanțe, desprinsă de pe o planetă, ci ceva creat artificial. De exemplu, ar putea fi o naveta spațială, mai ales că cei doi cercetători susțin că are forma „unei coookie”, adică rotundă, așa fix așa cum ne imaginăm noi navele extraterestre.

În acest sens, Avi Loeb de la Universitatea Harvard contestă descoperirile și își promovează ideea că obiectul pare a fi mai degrabă artificial decât natural.

„Trebuie să lăsăm ipoteza originii artificiale pe masă și să colectăm mai multe dovezi asupra obiectelor din aceeași clasă”, spune Loeb, care atrage atenția că sunt prea multe necunoscute la mijloc pentru a targe concluzii ferme, dar și lucruri neobișnuite, dacă ținem cont de faptul că nu vorbim nici de o cometă, nici de un asteroid. Deci de ce nu ar putea fi orice altceva?

SURSĂ ARTICOL

Visits: 7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *