Tim Drone

Ce se întâmplă cu vaccinarea adolescenților din România: nu a fost imunizat nici măcar unul

Majoritatea vaccinurilor aflate în circulație la ora actuală au fost testate pe persoane de la 16 sau 18 ani în sus, dar ministrul Sănătății a oferit asigurări că există un plan și pentru ei.

În perioada de testare, vaccinurile de la Pfizer, Moderna și nu numai, au fost testate pe adulți, nici măcar pe vârstnici. În contextul în care primele tulpini de Covid-19 nu au afectat adolescenți sau copii, interesul a fost mai mare în cazul persoanelor de peste 18 ani. Acum, situația s-a mai schimbat, iar Vlad Voiculescu a simțit nevoia să ofere câteva lămuriri pe marginea subiectului.

Declarațiile au fost motivate și de faptul că, la mijlocul săptămânii, Pfizer a confirmat eficiența vaccinului său la copii între 12 și 15 ani în proporție de 100% și ”răspunsuri ale anticorpilor robuste”. Testul clinic de fază 3 a fost realizat pe 2260 de adolescenți din SUA.

Indiferent însă de concluziile studiilor interne ale Pfizer, ministrul Sănătății a afirmat că așteaptă o recomandare de la Agenția Europeană a Medicamentului, înainte să ia vreo decizie. ”O veste bună vine de la Pfizer. Avem teste care certifică că vaccinul este atât sigur, cât și eficient pentru copii între 12 și 15 ani. Înainte să se treacă la vaccinarea copiilor în România, vom astepta decizia EMA”, a spus Vlad Voiculescu la finalul ședinței de Guvern.

În ceea ce privește momentul exact al începerii vaccinărilor la copii, Voiculescu s-a ferit să facă vreo promisiune clară. Întrebat dacă există un plan pentru vaccinarea acestei categorii de populație și când ar putea începe vaccinarea, în vară sau spre sfârșitul anului, Voiculescu a declarat că ”avem premisele pentru a trece la vaccinarea copiilor, dar îndată ce vom avea aprobarea EMA și a Agenției Naționale a Medicamentului”.

Presat însă de jurnaliști, ministrul a spus totuși că ar trebui să nu mai așteptăm foarte mult. ”Cred că mai degrabă mai repede decât mai târziu”, a subliniat Voiculescu.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *