Tim Drone

Gheorghiță: Vaccinul oferă o protecție mai lungă decât boala naturală. Argumentele medicului

Imunizarea prin vaccinarea împotriva Covid 19 durează mai mult decât cea obținută post – îmbolnăvire. Explicațiile au fost oferite de coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

Acesta a declarat miercuri seara, la TVR 1, că după boală există un interval de protecție față de reinfecție de la una la trei luni, dar există și date care arată o protecție de până la șase luni. Mult mai lungă este protecția imună care se obține prin vaccinare, spune el.

„În general ne gândim la intervalul de protecție prin care chiar și o persoană tânără ar putea fi protejată față de reinfecție. Aici știm că avem un interval între o lună până la trei luni cel mai frecvent. Sunt date care arată și o protecție de până la șase luni. Este important să ne vaccinăm pentru că estimările experților sunt că durata protecției imune care se obține prin vaccinare va fi mult mult mai lungă decât ceea ce se obține prin boala naturală. Avem date la circa șase luni de la cea de-a doua doză pentru Pfizer, cât și pentru Moderna și rata de eficiență se păstrează foarte mult”, a spus Gheorghiță.

Acesta a menționat faptul că nu este o contraindicație a vaccinării după vindecarea COVID-19, dar este bine să dăm organismului o perioadă de timp să treacă de convalescență.

„Înainte să ne gândim la o altă campanie de vaccinare și la un alt vaccin, am putea să ne concentrăm pe ce avem acum, pentru că s-ar putea să nu fie necesar acel vaccin. Nimeni nu poate să spună de acum că va fi necesar un alt vaccin. Depinde foarte mult de noi”, a adăugat în cadrul aceleiași emisiuni dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *