Tim Drone

Românii încep să înlocuiască mielul de Paște cu acest tip de carne. Fermierii fac deja bani mulți cu ea

La fel de gustoasă, dar mult mai sănătoasă. Românii încep să înlocuiască mielul de Paște cu acest tip de carne. Fermierii au dat lovitura în ultimele zile, cu încasări impresionante.

Românii încep să înlocuiască mielul de Paște cu acest tip de carne

Masa de Paște este aproape sinonimă cu preparatele din carne de miel. Cu toate că este gustoasă, nu toți o pot consuma în voie, fără consecințe nedorite. Tocmai de aceea, în ultima perioadă, gospodinele au căutat variante mai sănătoase pentru a pune în fața invitaților la cea mai importantă sărbătoare creștină din an. Încet, încet, românii încep să înlocuiască mielul de Paște cu carnea de curcan, iar trendul este evident pentru fermierii care cresc acest tip de păsări. O cooperativă din Buzău a vândut zeci de curcani, în doar câteva zile.

În esență, ferma familiei Ivașcu din Mihăilești este structurată ca orice gospodărie bogată, doar că aici totul este la scară mare. Crescătorii au sute de păsări, unele pentru carne, altele pentru ouă, iar o mare parte dintre ele sunt curcani. În Săptămâna Mare, au vândut nu mai puțin de 70 de exemplare, tranzacțiile desfășurându-se online sau în magazinele pe care familia le deține Buzău și în București.

„Noi nu avem efective foarte mari din care să culegem păsările de o anumită greutate. Şi atunci diferă de la o pasăre la alta. Avem clienţi care vor curcani de zece kilograme, dar şi clienţi care, cu familii mai puţin numeroase, doresc un curcan de şase, şapte kilograme”, declară Dan Ivaşcu, citat de Adevărul.

Românii încep să înlocuiască mielul de Paște
Carnea de miel nu mai este preferata românilor, de Paște

Cât costă kilogramul de curcan

Din curcanii hrăniți cu cereale, ce au acces liber la țarcuri exterioare și a căror vârstă de sacrificare este de cel puțin 180 de zile, gospodinele pot prepara cele mai gustoase chifteluțe la cuptor, ardei umpluți sau chiar ciorbă de perișoare. Dan Ivașcu a explicat că, în ciuda faptului că a adus tehnologia în gospodăria sa, sistemul de creștere a rămas tot cel tradițional. Când vine vorba de preț, fermierul a spus că a decis să meargă tot pe cel cerut și anul trecut – 30 de lei per kilogram.

„Sistemul de creştere este cel gospodăresc, tradiţional. Păsările, la noi, cresc în aer liber, sunt hrănite sută la sută cu cereale chiar dacă am ajuns să aducem tehnologia în gospodării. Noi mergem pe acelaşi preţ de anul trecut. La curcan, de exemplu, vindem cu 30 de lei pe kilogram sacrificat, carcasă de curcan”, spune Dan Ivaşcu, pentru aceeași sursă.

Cea mai mare parte a comenzilor plasate în Săptămâna Mare a fost făcută prin comenzi online sau la băcăniile cooperativei agricole Unirea Gospodarilor.

„Curcanul nu este un produs care se vinde pe tot timpul anului. Atunci, vin clienţii, dau comenzile în magazine, sau pe platforma online, după care noi venim şi le aducem produsul ori în magazin, ori prin livrare direct la domiciliu”, a mai spus fermierul buzoian.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *