Tim Drone

Anca Dragu: Vom face legi care să vină în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale

Preşedintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), a declarat vineri, la Craiova, unde a vizitat Şcoala Gimnazială Specială ”Sf.Mina”, că persoanele cu nevoi speciale au nevoie de mai multă susţinere pentru a se putea integra în societate, iar incluziunea socială reprezintă un punct foarte important pe agenda USR PLUS.

Anca Dragu

„În momentul în care vorbim despre problemele persoanelor cu nevoi speciale, aducem în discuţie şi maniera în care, cu legea în mână, putem să ajutăm aceste persoane. Am găsit la Şcoala ‘Sfântul Mina’ oameni extraordinari, începând cu doamna directoare Daniela Stanciu şi colegele dumneaei, persoane dedicate meseriei, care lucrează într-un alt mediu decât acela în care noi suntem obişnuiţi în viaţa de zi cu zi. Aceste persoane fac minuni, îi ajută pe copiii născuţi cu nevoi speciale, cu dizabilităţi să aspire către o viaţă normală şi chiar să ajungă unii dintre ei să aibă o viaţă normală sau cât mai aproape de normalitate. Incluziunea socială este un subiect foarte important pe agenda USR-PLUS. Eu nu numai că am gândit aceste măsuri de asistenţă socială şi incluziune socială în programul de guvernare, dar, ca parlamentar, am înţeles în timpul audienţelor online pe care le am săptămânal, că această problemă este una foarte gravă: cam 80% din cei care intervin în cadrul audienţelor săptămânale îmi aduc în atenţie probleme din zona protejării persoanelor cu nevoi speciale”, a spus Anca Dragu, într-o conferinţă de presă, la sediul USR-PLUS din Craiova, scrie Agerpres.

Preşedintele Senatului susţine că schimbarea mentalităţilor este cea mai dificilă parte a procesului de sprijin a acestei categorii de persoane.

„Şi aici cred că suntem datori să facem mai mult pentru a înţelege cu toţii că cei care sunt diferiţi de noi pot fi valoroşi pentru societate, pot lucra cot la cot cu noi. Suntem diferiţi, dar putem face aceleaşi lucruri. Un stat responsabil se ocupă de persoanele vulnerabile şi le acordă toate drepturile pentru integrarea în societate. Vorbim aici de incluziunea socială care reprezintă, pe de o parte, independenţa financiară, să poată avea o activitate zilnică fără însoţitor, fără sprijin explicit. În discuţia cu doamnele profesoare de la şcoală mi-am notat două fraze: prima este că nu există nu se poate, aşa mi-a spus o doamnă profesoară. Aceasta este credinţa dumneaei atunci când lucrează cu aceşti copii cu nevoie speciale. Şi fiecare zi înseamnă un mic progres pentru copii, dar de fapt un uriaş pas înainte în acest proces de integrare a copiilor în societate. O altă doamnă profesoară mi-a spus că orice profesor trebuie să treacă printr-o şcoală specială în cariera de profesor, pentru că numai aşa poate să înţeleagă şi să se dedice complet carierei de dascăl”, a mai afirmat Anca Dragu.

Aceasta a subliniat că parlamentarii USR PLUS vor propune legi care să acopere toate nevoile acestor persoane şi vor sprijini ca mentalităţile la nivelul societăţii să se schimbe, astfel încât persoanele cu nevoi speciale să se poată integra mai uşor în societate.

La rândul său, senatorul USR PLUS Cosmin Poteraş, a afirmat că România a ratificat în urmă cu 10 ani Convenţia pentru Drepturile Persoanelor cu dizabilităţi, iar ca stat şi societate şi-a asumat nişte obiective pentru această categorie de persoane.

„Pentru a avea o viaţă independentă este necesar să avem acces la piaţa muncii. Şi dacă ne referim la piaţa muncii, trebuie să ne referim şi la educaţie. Toţi copiii trebuie să aibă acces la învăţământ de calitate. Este nevoie de profesori de sprijin, de programe şcolare flexibile adaptate nevoilor lor, concentrate pe abilităţile acestora. Ne propunem să venim cu iniţiative legislative care să ajute în această zonă, însă este foarte importantă şi punerea în aplicare a acestor legi care uneori este influenţată de nişte obiceiuri mai puţin corecte pe care politicienii le au”, a spus Poteraş.

Senatorul USR PLUS a afirmat că la Consiliul de Monitorizare pentru Persoane cu Dizabilităţi, plenul Senatului a numit recent un nou preşedinte, care este fost senator PSD, în condiţiile în care, conform convenţiei, această instituţie trebuie să fie independentă. „Este un episod regretabil, la care noi nu am luat parte, în sensul că am votat o persoană competentă şi profesionistă, însă dacă vă uitaţi pe cifre este uşor de sesizat unde a fost greşeala”, a mai spus Cosmin Poteraş.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *