Tim Drone

China a reușit, în premieră, să pună un robot pe suprafaţa planetei Marte. Mesajul președintelui Xi Jinping

China a reuşit sâmbătă să pună cu succes pe suprafaţa planetei Marte micul său robot teleghidat Zhurong, ceea ce constituie o premieră.

Numele Zhurong a fost ales după un sondaj online şi se referă la zeul focului în mitologia chineză. Un simbolism justificat de numele în chineză al lui Marte “huoxing”, literalmente “planeta de foc”, potrivit BBC.

A aterizat pe Utopia Planitia

Robotul a aterizat pe un loc de pe o câmpie cunoscută sub numele de Utopia Planitia, „lăsând o amprentă chineză pe Marte pentru prima dată”, informează Xinhua, potrivit Radio România Actualități.

Chinezii au lansat, la sfârşitul lui iulie 2020, de pe Pământ, misiunea lor Tianwen-1, numită după sonda trimisă în spaţiu. Acesta este alcătuit din trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.

Președintele chinez Xi Jinping a transmis un mesaj de felicitare tuturor persoanelor implicate în misiune. „Aţi fost suficient de curajoşi pentru provocare, aţi urmărit excelența și aţi plasat țara noastră în ierarhiile avansate ale explorarii planetare”, a spus el. „Realizarea voastră remarcabilă va fi gravată pentru totdeauna în amintirile patriei și ale oamenilor.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *