Tim Drone

Prețul scrisorii-manuscris care conține ecuaţia teoriei relativităţii a lui Einstein

O scrisoare-manuscris a lui Albert Einstein conţinând celebra sa ecuaţie E=mc2 a teoriei relativităţii a fost vândută la o licitaţie în Statele Unite. Suma este neașteptată.

S-a vândut pentru 1,2 milioane de dolari, de aproape trei ori mai mult decât se aşteptau organizatorii licitaţiei, potrivit EFE. Documentariştii implicaţi în Einstein Papers Project, din cadrul Institutului de Tehnologie din California şi de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, au subliniat că mai există doar alte trei note scrise de mână de către omul de ştiinţă însuşi cu ecuaţia respectivă.

Scrisoarea scoasă la licitaţie, care provine de la un colecţionar privat, a fost achiziţionată săptămâna aceasta de un cumpărător anonim în cadrul licitaţiei virtuale organizate de RR Auction, în Boston (Massachusetts). Scrisoarea este datată 26 octombrie 1946, are o singură pagină, este scrisă în limba germană şi este adresată fizicianului american de origine poloneză Ludwik Silberstein.

A schimbat fizica

Ecuaţia – energia este egală cu masa înmulţită cu viteza luminii la pătrat – a schimbat fizica, demonstrând că timpul nu este absolut şi că masa şi energia sunt echivalente.

Vicepreşedintele executiv al RR Auction, Bobby Livingston, a declarat vineri, într-un comunicat, că raritatea scrisorii lui Einstein a declanşat “un război al ofertelor” între participanţii la licitaţie. Până la cinci cumpărători au licitat pentru text, până când preţul a ajuns la 700.000 de dolari, ceea ce a făcut ca trei să se retragă, rămânând doi care au disputat scrisoarea. Licitaţia a avut loc zilele trecute.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *