Tim Drone

Descoperire istorică a preşedintelui din Zimbabwe: Trista poveste a statuii cu trecut eroic

Preşedintele Republicii Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, a descoperit o statuie a unei eroine de război din secolul XIX, care a fost unul dintre liderii primei rezistenţei armate împotriva colonialiştilor.

Mbuya Nehanda – cea pe care o reprezintă statuia – este cea care a mobilizat cetăţenii pentru a lupta împotriva colonialismului, înainte de a fi fie capturată şi executată de Compania britanică din Africa de Sud, în 1898.

În fapt, „personajul” din spatele statuii are o istorie tristă. Nehanda – al cărui nume complet era Nehanda Charwe Nyakasikana – a mobilizat oamenii pentru a lupta împotriva confiscărilor de pământ de către colonialisti. A fost spânzurată în 1898 sub acuzația de crimă și pentru conducerea unei rebeliuni împotriva ocupației albe de către Marea Britanie. Cu toate acestea, ea a devenit un simbol al rezistenței în timpul luptei care a dus la independența Zimbabwe în 1980.

Craniul eroinei e în UK

La eveniment, aproape de locul în care Nehanda a fost executată, Mnangagwa a jurat să depună eforturi pentru întoarcerea craniului ei din Marea Britanie. A fost dus acolo ca trofeu de război și este ținut în prezent Muzeul de Istorie Naturală din Londra, împreună cu craniile altor oameni care au participat la răscoala din secolul al XIX-lea împotriva coloniștilor albi.

Naționaliștii din Zimbabwe încă folosesc numele Nehanda pentru a evoca un spirit de patriotism. Unul dintre drumurile majore ale țării poartă numele ei, precum și aripa de maternitate a unuia dintre cele mai mari spitale din țară.

Rhodesia este denumirea fostei colonii britanice

Inaugurarea statuii vine la aproape o săptămână după ce un colegiu de la Universitatea Oxford a spus că nu va doborî o statuie controversată a colonialistului din secolul al XIX-lea Cecil Rhodes – după care a fost numită Rhodesia. Rhodesia este denumirea fostei colonii britanice, care a fost protectoratul Rhodeziei de Sud.. Din noiembrie 1964 și aprilie 1980 ținutul a devenit independent de UK și se află pe teritoriului statului Zimbabwe din Africa Sudică., pe când pe teritoriul prtectoratului Rhodesiei de Nord se află azi statul Zambia.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *