Tim Drone

Turcan: O să avem o explozie a numărului de pensionari. Fără măsuri, sistemul de pensii se va prăbuși

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat luni, la Antena 3, că România va avea un „boom” de pensionari până în 2030 și dacă nu se iau măsuri printr-o nouă lege a pensiilor, atunci sistemul public de pensii se va prăbuși, scrie stiripesurse.ro.

Raluca Turcan

„Noi ne-am asumat in planul de reforma pentru PNRR ca undeva dupa trimestrul 2 al anului 2022 sa incercam sa avem o prezentare publica a acestui proiect (noua lege a pensiilor) si la finalul lui 2022 proiectul sa fie votat in Parlament. Mi-as dori ca anul 2023 sa ne prinda cu o noua lege a pensiilor modificata”, a spus Turcan.

Ea a adăugat că la ora actuală există în România un raport de 9 pensionari la 10 angajați.

„Până în 2030 urmează să avem o explozie a numărul de pensionari cu aproape 1,8 milioane de pensionari. Dacă nu facem nimic sistemul de pensii din România este pe punctul sa se prăbușească. De aceea noi avem o obligație să luăm măsuri”, a precizat ministrul Muncii.

Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, a adăugat Turcan.

„Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat, din banii colectați, din taxe și impozite, se transferă în bugetul de asigurări sociale, unde se strâng banii din contribuțiile de asigurări sociale ale celor care muncesc astăzi și această sumă, din nefericire, dacă noi nu reformăm sistemul, va crește”, spune Turcan.

Ministrul a menționat că acest deficit nu a crescut anul acesta, ci și în 2019,când se vehiculau majorări de pensii de 40%, deficitul era de aproximativ 3,2 miliarde de lei. „Oamenilor nu li s-a spus că realmente, în România, ca să poți să plătești pensiile consistent, ca să nu ajungi la inflație, la scăderea puterii de cumpărare, trebuie să așezi acest sistem pe niște baze stabile”, afirmă Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, milioane de pensionari au pensii sub pensia medie din România, care este de 1.500 de lei.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 60

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *