Tim Drone

Cristian Mungiu va prezida juriul secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de la Cannes 2021

Regizorul român Cristian Mungiu va prezida juriul secţiunii Semaine de la Critique (Săptămâna Criticii) – o secţiune paralelă a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, înfiinţată în urmă cu şase decenii cu intenţia de a crea oportunităţi cinematografiilor alternative la competiţia oficială, au anunţat miercuri organizatorii citaţi de EFE și Agerpres.

Cristian Mungiu

Realizatorul român va fi însoţit în sarcina sa de cunoscuta producătoare de filme Didar Domehri; cineaştii argentinieni Santiago Mitre şi Pablo Trapero; actriţa franco-algeriană Camélia Jordana; producătorul de filme Michel Merkt şi de Karel Och, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary.

Cristian Mungiu, în vârstă de 53 de ani, a prezentat în 2002 filmul său de debut „Occident” la secţiunea Quincene de Realisateurs, o altă secţiune paralelă a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Cristian Mungiu are o istorie prestigioasă la Cannes: a obţinut Palme d’Or pentru lungmetrajul, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, a primit premiul pentru scenariul filmului „După dealuri” în 2012, iar in 2016, cu filmul „Bacalaureat”, a luat premiul pentru cel mai bun regizor.

Reprezentant al Noului Val de regizori români, dar şi scenarist şi producător, Cristian Mungiu a fost de asemenea preşedinte al juriului Cinefondation and Short Films la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes care a avut loc în 2017.

Mungiu a construit „o operă foarte marcată de istoria ţării sale”, se arată într-un comunicat difuzat de Semaine de la Critique, care anul acesta a ajuns la cea de-a 60-a ediţie care se va desfăşura în perioada 7 – 15 iulie, în timp ce Festivalul de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *