Tim Drone

A murit caricaturistul care l-a desenat pe profetul Mohamed cu trup de câine (VIDEO)

Caricaturistul suedez Lars Vilks, ţinta unui atac la Copenhaga în 2015 şi care a trăit sub protecţie după ce l-a desenat pe Profetul Mahomed cu trupul unui câine în 2007, şi-a pierdut duminică viaţa.

Tragicul eveniment s-a petrecut într-un accident rutier în Suedia, alături de cei doi ofiţeri de poliţie care îi asigurau protecţia, potrivit AFP. Poliţia suedeză a confirmat moartea caricaturistului în vârstă de 75 de ani şi a celor doi ofiţeri de poliţie într-un accident de maşină violent petrecut în sudul ţării şi a exclus ipoteza unui act deliberat.

Face obiectul unei anchete ca orice accident rutier. Întrucât sunt implicaţi doi ofiţeri de poliţie, o anchetă a fost, de asemenea, încredinţată unei secţii a Parchetului”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale. Întrebat despre posibile elemente care să sugereze o altă pistă decât cea a unui accident rutier, acesta a dat un răspuns negativ. “Ancheta ar fi direcţionată diferit dacă acesta ar fi fost cazul”, a declarat el.

Lars Vilks a trăit aproape neîntrerupt sub protecţie

Accidentul mortal s-a petrecut duminică după-amiază pe autostrada E4, în apropierea oraşului Markaryd, când maşina a lovit un camion ce venea din sens opus. Ambele vehicule au luat foc ca urmare a coliziunii. Potrivit cotidianului Expressen, maşina de poliţie nemarcată care rula cu viteză a trecut peste o bară de protecţie dintr-un motiv încă nedeterminat şi a lovit apoi camionul. Şoferul camionului a fost spitalizat.

RECLAMĂMin Read

După caricatura făcută Profetului Mohamed, care a urmat caricaturilor daneze ale profetului publicate în 2005, Lars Vilks a trăit aproape neîntrerupt sub protecţie din cauza numeroaselor ameninţări şi atacuri din partea islamiştilor. Pe 14 februarie 2015, un tânăr danez de origine palestiniană a perturbat, deschizând focul, o dezbatere ce avea loc la Copenhaga cu tema “Artă, blasfemie şi libertatea de exprimare“, organizată după atacul mortal asupra Charlie Hebdo de la Paris.

Lars Vilks, principalul invitat al dezbaterii alături de ambasadorul Franţei, a scăpat nevătămat, dar regizorul şi producătorul danez Finn Norgaard, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis de atacator, care în seara aceleaşi zile a împuşcat un paznic al sinagogii din Copenhaga. Atacatorul a fost ucis în dimineaţa zilei următoare într-un schimb de focuri cu poliţiştii. 

[embedded content]

SURSĂ ARTICOL

Visits: 90

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *