Topirea gheţarilor a dus la apariţia unei noi insule în Antarctica
În timp ce gheţarii se desprind de continent, presiunea exercitată de aceştia asupra sa scade, iar o altă bucată de pământ poate urca la suprafaţă în locul lor. Uneori, acest efect are rolul de a stabiliza suprafaţa gheţii, însă alteori poate accelera desprinderea acesteia prin cauzarea unor spărturi şi mai mari.
Aşa se face că o nouă insulă a apărut recent în apropierea coastei Antarcticii.
Membrii proiectului THOR (Thwaites Offshore Research) au descoperit insula care nu apărea pe nicio hartă în timpul unei expediţii la bordul navei de cercetare Nathianel B. Palmer, în timp ce treceau prin golful insulei Pine, spun cei de la Nature News, citaţi de Smithsonian Mag.
Insula a fost numită Sif, după zeiţa Pământului şi soţia zeului tunetului, Thor, în mitologia nordică, şi este suficient de mare pentru a fi văzută de sateliţi, fiind anterior ascunsă sub gheaţă.
Schimbările climatice sunt vinovate de apariţia noii insule, însă experţii nu îşi pot da seama de cât timp a apărut aceasta. Gheţarul insulei Pine este unul dintre cei care se retrag foarte rapid în Antarctica, deoarece gheaţa sa se topeşte mai rapid decât acesta se poate extinde. La începutul acestei luni, un iceberg de mărimea capitalei Statelor Unite s-a desprins din gheţar.
Echipa de cercetători a prelevat mostre de pe insulă, care este formată din granit, şi speră să obţină mai multe detalii cu privire la modificările prin care trece continentul. Primele rezultate vor apărea însă abia în martie, atunci când nava lor se va întoarce la ţărm.