Stratul de ozon al Pământului se regenerează
Înainte de începerea acestui secol, stratul de ozon suferise enorm, acest fiind motivul principal pentru semnarea Protocolului de la Montreal. Efectele epuizării ozonului din atmosferă erau observate prin migraţia curenţilor de aer, un lucru care ducea la schimbarea curenţilor oceanici şi chiar la modificarea zonelor în care ploua.
La un deceniu de la semnarea tratatului însă, oamenii de ştiinţă au observat că migraţia s-a oprit.
Motivul acestei opriri bruşte a fost desluşit abia acum, când un studiu publicat în revista Nature a arătat că doar mişcările naturale ale vânturilor nu ar fi fost suficiente pentru a opri migraţia. Astfel spus, Protocolul de la Montreal a dat roade, fiind în parte responsabil pentru oprirea şi chiar tratarea problemelor suferite de stratul de ozon.
Ploaia ar putea cădea din nou pe coasta Australiei
Una dintre regiunile afectate de această migraţie era Australia, ale cărei ploi anuale fuseseră împinse de lângă zonele de coastă, lăsând loc unei secete puternice. Acum, aceste ploi s-ar putea întoarce, conform studiului.
”Dacă stratul de ozon se recuperează şi circulaţia curenţilor continuă către nord, vor fi veşti extrem de bune” spune Ian Rae, un expert în chimie organică de la Universitatea din Melbourne, citat de ScienceAlert.
Veştile nu sunt însă complet pozitive. Deşi regenerarea stratului de ozon este un semn foarte bun, creşterile nivelului de dioxid de carbon continuă să fie mari şi ameninţă progresul climatic obţinut de Protocolul de la Montreal.
”Bătălia dintre efectele opuse ale recuperării stratului de ozon şi creşterea gazelor cu efect de seră va determina cum evoluează viitorul” spune Antara Banerjee, chimist al Universităţii din Boulder, Colorado.
Citeşte şi