(Publicitate) Comunicat de presă PRIMER – 24 aprilie 2020

București, 24 aprilie 2020 – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER): “Votul din Parlament care plafonează taxa clawback la 15% pentru fabricile din România este o corecție necesară pentru ca industria medicamentelor să aibă viitor, fiind totodată un semnal pozitiv dat de politicieni pentru continuarea investițiilor în extindere tehnologică și păstrarea locurilor de muncă în țară”.

PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară – salută votul dat de majoritatea covârșitoare din Camera Deputaților pe legea de aprobare a OUG 77/2011 care plafonează taxa clawback la 15% pentru medicamentele fabricate în țară. “De peste 5 ani, o mașinărie bine organizată și finanțată de importatori, avocați, consultanți și lobbyiști face tot ce-i stă în putință pentru a denigra medicamentele generice fabricate în țară, care reprezintă un pericol în calea transformării României într-o țară complet dependență de importuri” a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER. “În mare parte a reușit, pentru că din cauza creșterii taxei clawback de la 12% în 2016 la aproape 30% în 2019, cota de piață a medicamentelor fabricate în țară s-a redus la sub 10%, deficitul balanței comerciale din industrie generează 15% din deficitul total al României iar fabricanții din țară și-au anulat sau amânat investiții capitale de circa 100 milioane de Euro” a continuat oficialul PRIMER.

Votul din Camera Deputaților din 23 aprilie aduce speranța pentru continuarea investițiilor, mai ales în perioada de după pandemia de COVID-19, când România trebuie să producă suficiente medicamente pentru a face față nevoilor populației. Plafonarea taxei clawback la 15% este primul pas pentru că industria din țară să își revină după 5 ani de decredibilizare. Următorul pas este unul logic, și anume ca industria să fie desemnată domeniu de interes strategic, pentru a putea să pună la dispoziția pacienților și mai multe medicamente din producție domestică.

Unitățile de fabricație de medicamente din România, aflate în București, Tg Mureș, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Brașov și Baia-Mare au făcut în ultimii începând cu 2007 investiții de peste 500 de milioane Euro pentru a se menține competitive. “România are o tradiție îndelungată în industria farmaceutică iar contribuția pe care fabricile de medicamente din România, indiferent de capital, o au la îmbunătățirea stării de sănătate a populației și la  dezvoltarea economică este esențială pentru evoluția noastră ca stat European modern”, a mai declarat Damian.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

Visits: 45