Al patrulea prototip Starship al SpaceX a trecut în sfârşit de testul care a distrus toţi predecesorii săi

Duminică seară, la fabrica SpaceX din Boca Chica, Texas, cel de-al patrulea prototip al rachetei Starship a trecut cu succes de testul de presiune care a distrus precedentele trei prototipuri.

Deşi predecesorii săi fie au fost rupţi în bucăţi, fie au suferit o implozie în timpul testului, prototipul SN4 a rămas intact pe platforma pe care a fost aşezat, astfel că va fi pregătit pentru un prim test de zbor la altitudine joasă în săptămânile următoare, arată The Verge.

Testul presupune umplerea navetei cu nitrogen lichid la temperaturi extrem de scăzute, pentru a observa dacă aceasta va putea să opereze corect în timpul lansării, când întâmpină temperaturi similare.

Inginerii SpaceX vor monta în această săptămână la baza prototipului noul motor Raptor, pe care îl vor porni în timp ce naveta va fi menţinută la sol, pentru a verifica dacă funcţionează în mod corespunzător. Raptor-ul a fost construit special pentru Starship, iar în design-ul final vor exista 6 astfel de motoare pe rachetă.

Dacă motorul Raptor nu va avea probleme, va urma testul de zbor, în cadrul căruia prototipul SN4 va atinge o altitudine de 150 de metri, urmând apoi să revină la sol. Testul va măsura capacitatea rachetei de a decola şi de a avea apoi o aterizare ghidată.

Visits: 59