Tratamentele cu plasmă și Remdesivir, utilizate în București: ce se întâmplă la Matei Balș

Aceleași tratamente, utilizate în Franța, Germania sau SUA împotriva coronavirus, au ajuns acum în România. Este vorba de Remdesivir și plasmă.

Pe parcursul zilei de ieri, medicii din Capitală i-au administrat un tratament cu plasmă unui bolnav de Covid-19 internat la secția de Terapie Intensivă a Institutului de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș. Anunțul a fost făcut de managerul unității medicale, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel. Tot ieri, un pacient român a început un tratament un Remdesivir, cunoscut ca având rezultate bune în lupta contra infecțiilor cu noul coroanvirus.

„Am administrat plasmă de convalescenţă la un pacient din Terapie Intensivă. (…) Se practică doar în Terapia Intensivă, nu se practică pe secţii obişnuite. Programul a demarat, a fost pus în practică. (…) Toate lucrurile funcţionează în conformitate cu tot ce trebuie din punct de vedere legal, avem cadrul legislativ şi am trecut la administrarea ei. În momentul în care avem cazuri severe, punem la bătaie toate mijloacele terapeutice de care dispunem. Am tratat şi primul pacient cu Remdesivir”, a declarat profesorul Streinu-Cercel într-o intervenție televizată la Digi24.

În același context, Streinu-Cercel a încercat să explice beneficiile tratamentului cu plasmă și, mai ales, lipsa riscurilor. „Utilizarea de plasmă la pacienţi este ultracunoscută. (…) Incumbă un beneficiu terapeutic, pentru că, cel puţin teoretic, această plasmă ar trebui să-i aducă pacientului respectiv o cantitate de anticorpi care să îl ajute în bătălia cu virusul. Deci, numai lucruri bune, riscuri, nu. (…) Sunt respectate întru totul procedurile de utilizare a unui produs biologic activ”, a explicat Streinu-Cercel.

În ceea ce privește apariția pe piață unui vaccin care are cea mai mare șansă să faciliteze revenirea la viața de dinainte, managerul de la Matei Balș a confirmat că mai avem mult de așteptat. „Dacă vorbim de un vaccin, atunci probabil că va exista o politică la nivel internaţional de o linie de producţie dedicată, în aşa fel încât numărul de vaccinuri să fie asigurat într-o cantitate cât mai mare, la nivel naţional. Această repartiţie presupun că se va face în funcţie de ce s-a întâmplat în episodul actual. Cum se ia în calcul treaba asta?

Trebuie să faci, în primul rând, o evaluare în populaţie, să vezi cam câţi oameni au trecut prin infecţie. Dacă ai un număr mare care au trecut prin infecţie, atunci poţi să iei o cantitate mai mică de vaccin. Dacă ai un număr mic de persoane care au trecut prin infecţie şi ai un număr mare de persoane receptoare, atunci îţi trebuie o cantitate mai mare de vaccin şi de abia de acolo începi să te gândeşti la grupele de vârstă, cum le iei, cum le aşezi şi ce faci”, a insistat Adrian Streinu Cercel.

Visits: 64