Leurda – ce gust are și ce rețete delicioase poți găti cu ea
De
Leurda a fost numită ”Planta mileniului trei” datorită proprietăților și beneficiilor sale pentru organism. Cu un gust foarte asemănător usturoiului, dar cu o prospețime aparte, leurda este numită Allium ursinum sau Usturoiul ursului.
Leurda – proprietăți și beneficii
Leurda se aseamănă cu usturoiul nu doar la gust. Mai multe studii au ajuns la concluzia că are chiar mai multe proprietăți terapeutice decât usturoiul pentru organism. Acest lucru se datorează, se pare, faptului că leurda crește în mod sălbatic, păstrându-și însușirile nealterate.
În Germania, leurda a fost numită ”Planta mileniului trei”, tocmai datorită efectelor sale benefice asupra inimii şi a vaselor de sânge, dar și asupra digestiei, sistemului imunitar şi a celui endocrin.
Leurda – antiseptic și antiviral natural
Leurda conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Această minunată plantă de primăvară are un efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian și un rol imunomodulator. De asemenea, leurda are asupra organismului o acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, fiind un fluidifiant sangvin şi antiplachetar sangvin.
Recomandări
Fosta studentă din Suceava care a omorât cu 33 de lovituri de cuţit un om de afaceri a fost eliberată
Consumul frecvent de leurdă poate să scadă nivelul colesterolului, să reducă insuficienţa biliară. Poate fi eficientă în ameliorarea unor afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, în insomnie, ameţeală și chiar depresie. Este benefică și în cazul unor boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinali.
Cum arată leurda
Leurda este o plantă de talie mică spre medie, cu frunze cărnoase, de un verde puternic. Leurda are nişte flori mici şi albe.
Plantele de leurdă pot fi confundate cu altele ce au aspect asemănător și care pot fi otrăvitoare, de aceea este bine să cunoaștem foarte bine această plantă înainte de a o consuma.
Modul în care poate fi recunoscută și diferențiată de alte plante toxice este dat exact de asemănarea cu usturoiul. Frecarea frunzelor de leurdă între degete și verificarea mirosului de usturoi poate fi de ajutor. În plus, frunzele de leurdă au tulpină individuală, de culoare verde, iar alte plante asemănătoare provin dintr-o tulpină comună de culori roșiatice-maronii.
Recomandări
Cum explică Ludovic Orban graba cu care s-a făcut licitația în care s-a copiat de la firme în caietul de sarcini: „Obiectivul nostru este să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut”
Când se găsește leurda
Leurda este o plantă de primăvară și poate fi găsită în lunile aprilie- iunie. Este răspândită în cea mai mare parte a Europei și crește în pădurile cu soluri umede, preferând condiții ușor acide.
Rețete cu leurdă
Frunzele de leurdă sunt, așadar, foarte gustoase, fiind folosite în preparearea salatelor, a mâncărurilor de post sau cu carne, în supă sau ca ingredient principal pentru un sos care poate fi un substitut pentru pesto în locul busuiocului.
Mâncare de leurdă și ștevie
Mâncarea de leurdă și ștevie este una dintre cele mai apreciate rețete cu leurdă și se pregătește simplu și rapid.
Ingrediente:
- 4 legături de leurdă;
- 3 legături de ștevie
- un ardei gras roșu;
- 100 ml suc de roșii;
- 2 cepe;
- condimente după gust;
- ulei de măsline
Recomandări
Răspunsul Ministerului Sănătății în legătură cu licitația în care a copiat în caietul de sarcini de la o firmă: o „eroare materială”. Materialele, donate Republicii Moldova
Mod de preparare:
Ceapa și ardeiul tăiat după preferințe se călesc ușor în ulei de măsline, apoi se adaugă ștevia și leurda, câteva secunde. Se adaugă sosul se roșii și se mai lasă 4-5 minute la fiert. Se asezonează cu sare și piper după gust. Mâncarea de leurdă și ștevie poate fi consumată ca atare sau ca garnitură alături de o friptură de vită sau de miel.
Sos pesto de leurdă
Dacă iubești sosul pesto, aceasta este o alternativă delicioasă și foarte simplu de preparat. Pentru un gust aparte putem adăuga în rețeta de soso pesto de leurdă și câteva bucățele de miez de nucă.
Ingrediente:
- 100 g leurdă,
- 70 g muguri de pin,
- 60 g ulei de măsline extravirgin
- ½ linguriță de sare
Mod de preparare:
Adaugă leurda, mugurii de pin și sarea în blender șimixează până se transformă într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul de măsline și sarea. Asta este tot.
Ciorbă de leurdă
Ciorba de leurdă se prepară rapid, este plină de nutrienți, perfectă pentru primăvară.
Ingrediente:
- 2 legături ceapă verde
- 10 legături leurdă
- un morcov
- 8-10 ouă de prepeliță (sau 5 ouă de găină)
- 100 ml smântana
- 500 ml bors
- o legătură marar
- sare
- 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Se călește ceapa verde tocată mărunt în aceeași oală în care facem ciorba de leurdă. Apoi se adaugă morcovul ras, iat după 5 minute se toarnă apa. Între timp, ouăle se fierb tari, se curăță și se tăie în două. Păstrăm două ouă de prepeliță sau unul de găină pentru a amesteca cu smântâna și un praf de sare. Peste ceapă și morcovul care fierb se adaugă leurdă spălată și tăiată fâșiuțe.
Separat, punem borșul la fiert, apoi îl adăugăm în oală, peste restul ingredientelor și îl lăsăm să dea în clocot. Se drege apoi cu ou și smântâna amestecând mereu.
Se ia ciorba de leurdă de pe foc, se pune mărarul și se acoperă cu un capac. Se servește cu bucățile de ouă tăite.
Supă cremă de leurdă
Supa cremă de leurdă are un gust delicios, este plină de nutrienți și are o prospețime aparte.
Ingrediente:
- 1 ceapă mărunțită,
- 1 lingură ulei de floarea soarelui,
- 250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe,
- 125 g leurdă tocată mărunt,
- 1 l supă de legume sau apă,
- 1 linguriță de bulion,
- puțină zeamă de lămaie,
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Călește ceapa, adaugă, apoi, cartofii, amestecă bine, după care adaugă și supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă leurda, las-o să fiarbă câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma compoziția în supă cremă. Servește supa asezonată cu sare, piper și zeama de lămâie.
Salată de leurdă
Salata de leurdă poate să fie un deliciu atunci când iubeşti crudităţile şi legumele. Frunzele de leurdă vor merge de minune alături de cartofi fierţi, ouă şi măsline, o combinaţie pe care trebuie să o încerci.
Ingrediente:
- 1 legătura leurdă
- 3 roșii mai mari sau mai multe roșii cherry
- brânză ricotta sau brânză de vaci
- sare după gust
- ulei de măsline după gust
- oțet balsamic după gust
Mod de preparare:
Salata de leurdă se prepară foarte simplu. Se spală leurda și roșiile, se pun într-un bol, peste care se adaugă restul ingredientelor. Se poate servi simplă sau alături de alte preparate.
Cum conservăm leurda pentru iarnă
Leurdă la borcan
Leurda la borcan este o modalitate delicioasă de a păstra aroma acestei plante și pentru iarnă, fiind una dintre cele mai apreciate rețete cu leurdă.
Ingrediente:
- sare grunjoasă
- ulei de măsline
- 3 linguri miez de nucă
- 5-6 legături leurdă
Mod de preparare
Leurda se spală și se pune la scurs și la uscat. Miezul de nuci se mărunţeşte cu sucitorul de aluat, cât să nu fie prea mărunt. Leurda uscată foarte bine se taie mărunt și se amestecă bine cu sare grunjoasă și cu miezul de nucă pisat. Cantitatea de nucă este necesară pentru a da aromă conservei.
Se introduce amestecul în borcan și se tasează cu degetele sau cu o lingură. Când s-a umplut borcanul, se pune ulei de măsline extravirgin de cea mai bună calitate pe deasupra și se închide borcanul ermetic. Dacă sunt închise bine, borcanele rezistă până iarna. Se servește în salate, simplă, pe pâine prăjită sau alături de o brânză bună.
Leurdă congelată
O altă metodă de a conserva leurda pentru iarnă este leurda congelată. Chiar dacă este indicat să o consumăm proaspătă pentru a ne bucura pe deplin de calitățile sale nutritive, și leurda congelată aduce un aport de nutreinți, dacă se procedează corect.
În primul rând, este foarte important ca leurda pe care o congelăm să fie foarte proaspătă. Aceasta se spală bine, se pune la zvântat pe prosoape de hârtie. Leurda congelată poate fi întreagă sau mărunțită, după preferințe. Se pune în pungi de congelator, se presează ușor pentru a scoate aerul din pungă și se bagă în raftul de congelare rapidă.
Citeşte şi:
Spanac și ouă. Cinci rețete ușoare, gustoase și hrănitoare
Rețete cu spanac. 10 rețete pline de vitamine și minerale