Discover Romania Amazing Landscapes
Crucea de pe Caraiman este și simbolul munților Bucegi, cu o vechime de 90 de ani aceasta a fost inaugurată pe data de 14 septembrie 1928, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. De la inaugurare și până în prezent nu a beneficiat de reabilitare. Se poate vedea cu ușurință de pe Valea Prahovei, iar dacă se dorește admirarea de aproape, există posibilitatea parcurgerii unui traseu montan.
Printre obiectivele turistice din Transfagarasan se numara Lacul si Cascada Balea, Lacul si Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul si Lacul Capra si Cetatea Poenari. La acestea se adauga Hotelul de Gheata de la Balea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele si traseele montane din jurul Transfagarasanului.
Drumul incepe din localitatea Arefu, judetul Arges si se termina in localitatea Cartisoara din judetul Sibiu. Majoritatea recomanda sa parcurga drumul de la sud la nord, dar sincer eu am facut-o de la nord la sud si mi s-a parut mult mai interesant si mai spectaculos.
De la peisaje de deal, drumul urca incet spre masivele muntoase; padurile de fosioase se transforma in paduri de conifere; viteza scade incet, pe masura ce prapastiile se deschid in fata ta. Aerul devine mai rece, mai curat iar vantul incepe sa bata din ce in ce mai tare.
Cetatea Poenari
Ultimul obiectiv turistic de pe Transfagarasan este Cetatea Poenari. Cetatea a fost resedinta secundara a lui Vlad Tepes si a fost construita pe post de fortareata impotriva turcilor. Exista o scara cu 1480 de trepte care duce sus la ruinele cetatii. Din pacate tot ce se mai poate vedea sunt niste ziduri groase si peisajele cu muntii Fagaras. Pentru a urca aproape 1500 de trepte este nevoie de timp si rabdare; urcusul este foarte obositor, in special daca inainte ai facut un traseu pe munte.
Barajul si lacul de acumulare Vidraru
Urmatorul punct de oprire este barajul si lacul de acumulare Vidraru. Barajul Vidraru a fost dat in folosinta in anul 1966, dupa 5 ani, cat a durat constructia, si care a presupus numeroase sacrificii omenesti. Este cel mai inalt baraj din Romania, cu o inaltime de 166 de metri dar si cel mai mare baraj in arc de la noi din tara. La inaugurare era al cincilea baraj in arc din Euopa si al noualea din lume. Mandria inginerilor care au construit barajul este centrala electrica, ea fiind amplasata in subteran, in masivul Cetatuia la o adancime de 104 metri. De pe baraj se poate practica bungee-jumping-ul.
Cascada Balea
Prima oprire am facut-o la Cascada Balea. Situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine, Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania, ce are o cadere de 60 de metri.
Accesul se poate face cu masina pana la Cabana Balea Cascada iar de acolo pe jos, pe un traseu ce dureaza aproximativ o ora.
Balea Lac
De la cascada am pornit mai departe, iar dupa foarte multe serpentine si un urcus mare am ajuns la Balea Lac, punctul de inaltime maxima de pe Transfagarasan. Lacul Balea este un lac glaciar, format in circ glaciar, adica s-a format intr-o depresiune inconjurata de masive muntoase inalte. Lacul este situat la o altitudine de 2040 de metri, are o lungime de 360 de metri, o suprafata de 4,6 hectare si o adincime de aproximativ 11 metri. Langa lac se afla mai multe cabane; prima cabana a fost ridicata in anul 1904.
Iarna, cand drumul Transfagarasan este inchis, accesul la Balea Lac se face cu telecabina de la Cabana Balea Cascada. Tot iarna, timp de trei luni, functioneaza Hotelul de Gheata de la Balea Lac, unul dintre putinele hoteluri de gheata din Europa de Est. Primul hotel a fost realizat in anul 2006 iar de atunci traditia se repeta in fiecare an. Hotelul este construit sub forma unui iglu, are in jur de 14 – 16 camere, si exista si un bar construit in gheata. Majoritatea turistilor care inchireaza camere sunt straini, intr-un an la acest hotel s-a desfasurat chiar si o nunta. Experienta de a petrece o noapte aici este unica, singurul inconvienent fiind frigul si hainele groase; nici pretul nu este chiar cel mai accesibil, dar, avand in vedere unicitatea hotelului, merita.
La Balea Lac sunt si foarte multi negustori ce te imbie cu bunatatile lor: branza, cascaval afumat, carne de toate soiurile, carnati afumati, placinte si prajituri si cate si mai cate, bani sa fie doar, caci presurile sunt mai mari decat in mod normal.
Spectaculosul drum a fost construit intre anii 1970-1974, cu eforturi imense din partea soldatilor si a muncitorilor care au reusit sa creeze un drum in creierul muntilor. Vietile omenesti pierdute au fost foarte multe; oficial numarul era de 40 de morti, dar oameni care au lucrat la acest drum povestesc de faptul ca numarul celor decedati e de numarul sutelor.
Lacul Capra
Odata ajunsi la Balea Lac am hotarat sa si urcam si sa facem un traseu ce inconjoara lacul Balea. Astfel dupa vreo ora de asteptat sa treaca ceata, soarele s-a vazut intr-un final asa ca am putut sa pornim mai departe. Traseul a durat cam 3 ore, cu o dificultate de mediu spe usor, depinde si de antrenamentul fiecaruia. Oricum este un traseu care merita din plin. Peisajele, aerul, altitudinea si in special libertatea de acolo te fac sa iti doresti sa nu mai pleci niciodata, iar satisfactia de a ajunge la 2400 de metri este deplina.
Lacurile glaciare aflate in circurile glaciare sunt limpezi si reci; dintre acestea se remarca Lacul Capra. Aflat la o altitudine de 2230 de metri, la poalele Varfului Capra, are o adancime de 11 metri si o culoare albastra superba. In partea de sud a lacului se afla un platou potrivit pentru campare, ce ofera si o priveliste minunata asupra muntilor.
Dupa ce am coborat de pe munte si ne-am tras un pic sufletul, am urcat in masina si am pornit mai departe, sa traversam tunelul ce strabate muntele. Drumul prin tunel a parut extrem de lung; slab luminat, cu apa siroind pe pereti, curentii de aer rece ce ventileaza natural tunelul, totul te atrage si in acelasi timp iti doresti sa iesi cat mai repede spre lumina. Dupa tunel incepe coborarea; piscurile montane incep sa devina mai mici, padurea e tot mai deasa, iar aerul incepe sa se incalzeasca.
Explore the wonders and mysteries of Romania from the sky.
(No Copyright Music) Serious documentary background music for videos, films, documentaries, podcasts, cinematic scenes, YouTube videos, Vimeo videos, for commercial projects etc.
About Music Track: Track name: Serious Documentary Music by AShamaluevMusic
About landscape frames: youtube source