Planul Chinei pentru 2022, dezvăluit: cum va concura cu SUA în spațiu

Pe lângă proiectele de pe Pământ, China vrea să fie superputere și în spațiu. După ce-a pus un robot pe Lună, vrea să-și contruiască o stație spațială. Și chinezii sunt optimiști c-o pot termina până în 2022.

Planul Chinei e să lanseze patru misiuni cu echipaj uman și alte patru fără. Acestea vor contribui la construirea stației spațiale până în 2022. Anunțul a fost făcut după lansarea cu succes a unei noi capsule. Lansarea a fost de la centrul Wenchang, provincia Hainan. China a folosit pentru acest exercițiu cea mai nouă rachetă de mari dimensiuni: Long March 5B.

În cursa pentru o stație spațială, China concurează direct cu Statele Unite ale Americii, Rusia și Europa. Acele trei folosesc Stația Spațială Internațională, cea mai mare structură construită de om în afara Pământului.

Ce-a testat China pe 5 mai a fost o versiune îmbunătăţită a capsulei Shenzhou, bazată pe modelul Soyuz dezvoltat de fosta Uniune Sovietică şi care este folosit şi în prezent, după cum notează Mediafax. Noua capsulă poate transporta şase astronauţi comparativ cu trei câţi poate găzdui Shenzou.

China nu-i la primul demers de acest tip

În urmă cu doi ani, China a ținut omenirea un pic cu sufletul la gură din cauza unei stații spațiale asupra căreia a pierdut controlul. Acum, vrea să construiască un avanpost mult mai mare, cu mai multe module, care să rivalizeze cu Staţia Spaţială Internaţională.

Deocamdată, cel mai mare succes al Chinei este misiunea pentru Lună. Însă programul spațial al acestei țări a fost dezvoltat rapid, în mai puțin de două decenii, spre deosebire de concurența directă: SUA și Rusia. Cele două superputeri lucrează la misiuni spațiale de jumătate de secol.

SUA au interzis însă colaborarea spaţială cu China, din motive de securitate, inclusiv privind Staţia Spaţială Internaţională. Acesta este motivul pentru care China şi-a dezvoltat treptat propriile echipamente. Noua rachetă Long March 5B a fost special concepută pentru a transporta echipamentele necesare construirii staţiei chinezeşti pe orbita Pământului.

Nu în ultimul rând, merită reținut că guvernul chinez vrea o misiune și pentru Marte. În acest context însă e important de știut că astfel de misiuni pot fi lansate doar la fiecare doi ani, pentru a profita la maximum de cel mai bun traseu între Pământ și Marte. Deocamdată, SUA a avut cel mai mare succes pe Planeta Roșie.

Visits: 66