Un mic sticker aplicat pe gât poate detecta simptomele de coronavirus din timp

Cea mai mare criză globală în acest moment e lipsa de suficiente teste pentru Covid-19. Se tot caută metode alternative de testare, iar una dintre ele ar putea să ajute la detectarea Coronavirusului mai rapid printr-un purtabil. E un fel de sticker inteligent aplicat în zona gâtului.

Publicitate

Creaţia vine de la cercetătorii de la Universitatea Northwestern şi este un sticker adeziv aplicat pe gât. Include senzori care pot monitoriza parametri persoanei şi pot transmite informaţii spre un terminal mobil, ca un smartphone sau o tabletă. La rândul lor acestea transmit informaţiile spre spitalele din zonă. Stickerul monitorizează toată zona dintre gât şi piept, încercând să detecteze respiraţia îngreunată sau sunete ciudate ale plămânilor.

Respiraţia neregulată şi temperatura sunt de asemenea urmărite, ca şi pulsul. Orice ieşire din normă este imediat semnalată de smartphone şi transmisă spre medicul de familie. Accesoriul e gândit să fie purtat 24 din 24, deci trebuie să fie cât mai comod şi neintruziv. Foloseşte AI-ul pentru a detecta tusea suspectă şi activitatea respiratorie specifică unui bolnav de Covid-19. Singura sa mare lipsă este monitorizarea oxigenării sangeului, factor vital pentru sănătatea pulmonară.

Gadgetul e mare cât un timbru, e moale şi flexibil. Datele ajung în cloud, iar stickerul e inspirat de un dispozitiv similar pentru pacienţii care au supravieţuit atacurilor cerebrale. În cazul lor monitorizează înghiţitul şi problemele de vorbire. Deocamdată se fac teste pe 25 de doctori la Nortwestern Hospital, iar dacă totul merge am putea vedea un debut global.

Visits: 37