Hrișca – ce este, cum se gătește și ce proprietăți are

De
Alina Serea,

Marți, 12 mai 2020, 17:12

Hrișca este un aliment ce aduce un aport nutrițional important, are numeroase proprietăți terapeutice și beneficii pentru sănătate.

Ce este hrișca

Hrișca este bogată în proteine și nu conține gluten. Este foarte mult folosită în țările nordice, în Rusia, Ucraina, Polonia unde joacă un rol important în bucătăria tradițională.

Hrișca este o plantă ierboasă cu o înălțime de 20 – 60 cm ce face parte din familia Polygonaceae.

Deși foarte multă lume crede că hrișca este o cereală, aceasta plantă este, de fapt o pseudocereală, la fel ca amaranth, chia sau quinoa. Spre deosebire de cereale, hrișca nu are tulpină-pai, semințele nu cresc în spice. Cu toate că nu face parte din categoria cereale, semințele de hrișcă sunt asemănătare cu boabele de grâu.

Hrișcă – beneficii și proprietăți

Pentru că nu conține gluten, hrișca este recomandată persoanelor care au intoleranță la gluten, sunt sensibile la grâu sau pur și simplu doresc să evite glutenul.

Hrișca are un conținut bogat de antioxidanți esențiali, în vitaminele B1, B2, B3 si B6, precum și fier, zinc și potasiu. Este foarte bogată și în fibre insolubile, mangan și magneziu. Magneziul relaxează vasele de sânge, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la absorbția de nutrienţi în timp ce scade tensiunea arterială .

Situația disperată de la centrul de recuperare Dărmănești: Zeci de bolnavi primesc tratamentul de la contabil și un muncitor necalificat

Recomandări

Situația disperată de la centrul de recuperare Dărmănești: Zeci de bolnavi primesc tratamentul de la contabil și un muncitor necalificat

 

Pentru că este bogată în fibre, are un rol important în menținerea sănătății sistemului digestiv. Are valoare energetică mare și, prin urmare, este sățioasă.

De asemenea, hrișca conține mulți antioxidanți benefici pentru organism precum vitamina E, tocotrienolul, seleniul, acidul felonic și acidul fitic. Beneficiile aduse de hrișcă se datorează în mare parte și abundenței de flavonoizi. Aceștia sunt fitonutrienți care protejează împotriva bolilor prin extinderea acţiunii vitaminei C şi a celorlalti antioxidanți.

Valori nutriționale pentru 100 grame hrișcă

  • Energie: 346 Kcal
  • Proteine: 11,73 g
  • Grăsime totală: 2,71 g
  • Carbohidrați: 74,95 g
  • Fibre alimentare: 10,3 g
  • Calciu: 17 mg
  • Fier: 2,47 mg
  • Magneziu: 221 mg
  • Fosfor: 319 mg
  • Potasiu: 320 mg
  • Zinc: 2,41 mg
  • Sodiu: 11 mg
  • Vitamina B3: 5,13 mg
  • Vitamina B6: 0,35 mg
  • Colesterol: 0

Raed Arafat recunoaște înregistrarea în care a intervenit într-o licitație publică. De ce a făcut-o

Recomandări

Raed Arafat recunoaște înregistrarea în care a intervenit într-o licitație publică. De ce a făcut-o

 

Rețete cu hrișcă

Datorită aportului nutrițional pe care hrișca îl aduce, aceasta este folosită în numeroase rețete culinare. Are un gust bun și este sățioasă, fiind tot mai apreciată și în România.

Hrișca fiartă – cum se fierbe corect

Deși nu este o procedură complicată, hrișca fiartă se poate transforma în terci, dacă nu acordăm puțină atenție.

Înainte de a fierbe hrișca, trebuie spălată bine, în câteva ape. Apoi se pune la fiert în apă care clocotește, cu sare. La o cană de hrișcă se pun două căni de apă, raportul rămânând același indiferent de cantitate.

Pentru a evita să transforme în terci, hrișca va fi fiartă în apă deja clocotită, fără a se mesteca, până la final. Timpul de fierbere este de aproximativ 30 – 40 de minute, după care se mai lasă aproximativ 10 minute cu capacul acoperit și focul oprit, ca în cazul orezului.

Reacția colegului de studenție al lui Arafat, patronul firmei Deltamed, care a pierdut licitația de aproape un 1 mld. de euro

Recomandări

Reacția colegului de studenție al lui Arafat, patronul firmei Deltamed, care a pierdut licitația de aproape un 1 mld. de euro

 

Făină de hrișcă

Hrișca poate fi măcinată, obținându-se astfel făina de hrișcă. Aceasta poate fi folosită alături de făina de grâu în aluatul pentru plăcinte, brioșe sau clătite.

Tocăniță cu hrișcă, legume și curcan

Hrișcă rețete cu legume și curcan
Tocăniță cu hrișcă, legume și curcan

Ingrediente:

  • 300 g carne de curcan
  • 150 g ciuperci
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 roșii
  • 300 g hrișcă
  • o linguriță de unt
  • sare, piper, cimbru, dafin și condimente, după gust

Mod de preparare:

Hrișca bine spălată se lasă mai înmuitat în apă, peste noapte. O scurgi bine de apă și o călești, fără ulei, până devine ușor crocantă. Adaugi o linguriță de unt. În alt vas, călești ceapă tocată până se rumenește. Adaugi carnea tăiată bucățele, ciupercile și ardeiul gras. Pui peste amestec dafinul, piperul și condimentele. După un sfert de oră de fiert, pui roșiile și morcovul. Lași să fiarbă încă 10 minute. Apoi adaugi hrișcă, amestecând cu grijă că să nu se prindă de fundul tigăii. Ții totul pe foc câteva minute și apoi adaugi cimbrul.

Supă cu hrișcă

Supă cu hrișcă
Supă cu hrișcă

Ingrediente:

  • 250 g hrișcă
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2-3 roșii
  • 3 căței de usturoi
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel și leuștean

Mod de preparare:

Călește 10 minute ceapa, morcovul. Adaugă roșiile tăiate cuburi și usturoiul zdrobit. Lasă amestecul la foc mic, timp de 5 minute, cu capacul pus. Fierbe hrișcă în doi litri de apa, după care călește-o. Adaugă în apa fiartă hrișcă fiartă și călită și legumele înăbușite. La sfârșit, presară pe deasupra pătrunjel și leuștean tocat.

Prăjitură cu hrișcă și fructe de pădure

Rețete cu hrișcă - Prăjitură cu fructe d epădure
Rețete cu hrișcă – Prăjitură cu fructe d epădure

Ingrediente:

  • 300 g amestec fructe de pădure
  • 250 g făină de hrișcă
  • 250 g făină de grâu
  • 200 g zahăr brun
  • un vârf de cuțit de sare
  • 4 lingurițe de praf de copt
  • 2 ouă mari
  • 500 ml lapte bătut
  • 6 linguri de unt topit
  • 3 linguri de miere

Mod de preparare:

Amestecă făină de hrișcă și de grâu, zahărul, praful de copt și un vârf de sare. Bate ouăle, adaugă laptele bătut și amestecă. Adaugă untul topit, mierea, vanilia. Toarnă ingredientele lichide peste cele uscate și amestecă, dar nu foarte tare. Toarnă o treime din aluat în tavă. Presară jumătate din fructe. Adaugă altă treime din aluat, presară restul fructelor și toarnă deasupra ce a mai rămas din aluat. Pune tava la cuptorul preincălzit la 190 de grade, pentru 25-30 de minute.

Mic dejun cu fulgi de hrișcă și nuci

Ingrediente:

  • 300 g de hrișcă
  • 9-10 migdale
  • 1 banana
  • 2 linguri de alune de pădure
  • 1 lingură de goji
  • 3 linguri de semințe de dovleac
  • 3 linguri de semințe de in râșnite
  • 2 linguri de semințe de susan
  • 1 linguriță de miere

Mod de preparare:

Hrișca fiartă se așează în castroane și peste ea se adaugă toate celelalte ingrediente. Este un mic dejun foarte sățios cu multe proprietăți nutritive.

Rețete cu hrișcă pentru copii mici

Hrișca este folosită și în rețete pentru copii, aceasta fiind foarte hrănitoare și recomandată încă de la vârste fragede.

Fulgi de hrișcă cu lapte

Rețete cu hrișcă pentru copii- hrișcă cu lapte
Rețete cu hrișcă pentru copii- hrișcă cu lapte

Ingrediente:

  • 50 g fulgi de hrișca
  • câteva migdale
  • 150 ml lapte
  • un praf de scorțișoară

Mod de preparare:

Se pun fulgii de hrișcă în lapte, la fiert, aproximativ 5-7 minute, până se formează un terci. După ce se iau de pe foc, se adaugă migdalele pasate și scorțișoara. Opțional, pot fi dăugate fructe sau miere.

Hrișcă cu legume

Hrișcă cu legume
Hrișcă cu legume

Ingrediente:

  • 200 g hrișcă
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • măsline -opțional
  • sare după gust
  • 1 cub de unt

Mod de preparare:

Hrișca se fierbe în aproximativ 400 ml de apă. Ceapa se înnăbușă în unt și apă, împreună cu celelalte legume tocate mărunt. Apoi se amestecă cu hrișca deja fiartă. Se pune sare după gust și, la final, se adaugă măslinele fără sâmburi.

Poftă bună!

Citeşte şi:

Ridichi – Pro și contra consumului de ridichi – sfaturi de la specialiști

Rucola – ce este, cum se mănâncă și ce beneficii au frunzele de rucola

Untișor – ce este și de ce este atât de popular în România?

După ce a fost într-un focar de coronavirus, Viorel Cataramă spunea „Am ferma convingere că nu voi păți nimic.„ Doar că acum a pățit-o. Anunțul făcut de omul de afaceri

GSP.RO

După ce a fost într-un focar de coronavirus, Viorel Cataramă spunea „Am ferma convingere că nu voi păți nimic.„ Doar că acum a pățit-o. Anunțul făcut de omul de afaceri


Horoscop 13 mai 2020. Gemenii sunt aproape de o realizare profesională

HOROSCOP

Horoscop 13 mai 2020. Gemenii sunt aproape de o realizare profesională

Urmărește cel mai nou VIDEO

Visits: 59