Telefoane 5G de la Huawei: De ce si pentru ce?

Huawei tocmai au incheiat Global Analysts Summit, un fel de „dare de seama” privind starea actuala a lucrurilor in ceea ce ii priveste, dar nu numai, si care a mai continut si extrem de interesante incursiuni intr-un viitor apropiat, in care ne vom folosi intens de tehnologie si telefoane 5G. Mi s-a parut cu atat mai interesant in contextul anumitor evolutii geopolitice recente si al reticentelor unora, indivizi sau state, vis a vis de implementarea acestui standard.

Dar dincolo de aceste generalitati, un anume segment mi-a atras atentia in mod deosebit, acela al discutiei despre telefoane 5G, deja disponibile pe piata de o bucata de vreme si deja ajunse la preturi destul de accesibile si la noi. Si in speranta ca voi primi raspuns la niste intrebari mai vechi, gen „De ce mi-ar trebui asa ceva? Ce fac cu el? La ce anume il pot folosi acum sau in viitorul apropiat?” am urmarit atent segmentul intitulat „5G Gear Up: Inspiring New Value for Global ICT Industries/Expanding Your Future via 5G Smartphones”. Iata cateva raspunsuri.

Cate telefoane 5G  de la Huawei sunt deja pe piata?

Huawei spun ca au vandut in anul trecut plus primul trimestru al acestui an peste 15 milioane de telefoane 5G la nivel global, reprezentand o treime la nivel global (desi banuiesc ca multe dintre acestea au fost vandute in China, dat fiind gradul destul de avansat de evolutie al implementarii 5G pe aceasta piata). Acestea zic ei ca reprezinta o treime (33%) din totalul de telefoane 5G vandute la nivel global in perioada mentionata, ceea ce pe cale de deductie inseamna ca s-au vandut spre 50 de milioane de bucati. Nu este mult, dar nici putin, este un inceput bun.

Telefoane 5G vandute 2019+Q1 2020
Telefoane 5G vandute 2019+Q1 2020

Asta a fost posibil si pentru ca Huawei este probabil singurul provider care detine o solutie end to end, adica intregul lant 5G: softul, chipsetul, telefonul, routerul, antenele, echipamentele de retea si cloud-ul. Iar portofoliul lor de telefoane 5G este absolut imprsionant, fiind si printre primii care au adus aceste dispozitive pe piata, inca de la inceputul anului trecut. Si nu discutam aici doar despre telefoanele scumpe, ci si despre terminale mai ieftine, gen P40 Lite 5G. Sunt 20 de astfel de telefoane 5G de la Huawei aparute pana in momentul asta, incepand cu primul Mate X sau Mate 20X si pana la actualele Mate Xs, Mate 30 sau P40.

Telefoane 5G Portofoliu Huawei
Telefoane 5G Portofoliu Huawei

Ok, mai contribuie la acest succes pe telefoane 5G al lui Huawei si faptul ca s-au gandit la niste chestii simple, dar importante: de exemplu faptul ca SIM-ul 5G poate fi introdus in oricare din cele doua sloturi ale telefoanelor dual-sim, fata ce cele ce au un slot dedicat pentru acest standard. Apoi faptul ca suporta un numar mare de frecvente, ceea ce le face nu doar compatibile cu retelele din tari diferite ci si future proof. Si nu in ultimul rand, faptul ca au reusit cumva ca aceste telefoane 5G sa nu para si sa nu se comporte diferit de suratele lor obisnuite. Adica sa nu fie mai mari sau mai bulky, si sa nu consume mai mult, ceea ce implica un power management bine pus la punct.

Dual SIM 5G
Dual SIM 5G

La ce folosesc sau ar putea folosi aceste telefoane 5G?

Pai sunt mai multe directii si aplicatii in care un astfel de telefon, cu o astfel de conexiune, se poate dovedi extrem de interesant.

Directii si Aplicatii
Directii si Aplicatii

Experienta pe mai multe dispozitive ce comunica intre ele

In teorie cel putin, accesul la 5G ar face ca interactiunea cu mai multe dispozitive conectate intre ele sa fie mai simpla, mai rapida si mai fluida, mai ales in zona de colaborare. Gen ai un laptop, o tableta, un display gen televizor de exemplu si un telefon 5G. Pe de-o parte Huawei a implementat o multime de solutii de comunicare directa intre ele, cum este acel Huawei Share, pe de alta parte toate ar putea beneficia de standardul 5G al telefonului, pentru share de date, fie ele documente, imagini sau orice altceva si de comunicarea rapida si de foarte buna calitate.

Un exemplu relevant ar putea fi cel recent legat de lucrul de acasa si educatia de la distanta. Este greu sa nu recunosti ca tare bine ar fi prins o retea 5G bine dezvoltata in Romania in aceasta perioada. Dar dincolo de asta, ideea este ca pe masura ce lucratul de acasa al multora va deveni o realitate din ce in ce mai raspandita, (si asta s-ar fi intamplat oricum, cu sau fara criza sanitara din ultimele luni, e drept mai lent) si nevoia utilizarii simultane a mai multor device-uri cu o conexiune wireless rapida si always on va creste si ea.

Cloud Gaming si Cloud Office

Partea cu gamingul ma intereseaza in mod deosebit. Chestia este ca aceste servicii au inceput sa apara si… asta nu este decat inceputul. Am experimentat un astfel de serviciu si trebuie sa recunosc ca in ciuda unor mici stangacii inerente stadiului incipient, a reusit sa ma ipresioneze maxim. Ideea este ca iti trebuie conexiune de viteza mare si cu latenta scazuta, iar asta pare a fi exact portretul robot al standardului 5G.

Dar dincolo de aceste caracteristici, despre care s-a discutat si-n dunga, asa ca n-am sa mai insist aici asupra lor, sunt alte cateva avantaje notabile.

-poti juca titluri triplu A de exemplu, extrem de solicitante din punct de vedere al resurselor de procesare grafica si nu numai… pe orice. Si asta pentru ca acea procesare se petrece in cloud, ceea ce primesti tu este doar un feed.

-nu exista download local care sa-ti ocupe spatiu, si implicit nici timpii pierduti pentru aceasta operatiune dispar. Joci… direct acolo. Jocul este in cloud iar tu doar il acceszi… de ce nu via 5G. Aceste doua lucruri se pot dovedi viabile doar in prezenta celor doua caracteristici pomenite mai inainte: viteza mare si latenta scazuta.

-jocurile devin automat cross-platform. Nu mai esti legat de vreun anume mediu de joaca, gen consola, PC sau telefon. Jocurile ar putea fi jucate pe orice, si am experimentat eu insumi cum este sa joci Metro… pe telefon! Cele ce decurg de aici sunt cu adevarat… revolutionare!

Cat despre avantajele asa numitului Cloud Office, cred ca ele sunt evidente din mai multe perspective: atat timp cat documentele sunt stocate si securizate intr-un cloud, ele pot fi accesate de oriunde si de pe orice, atat timp cat beneficiezi de o conexiune buna, rapida si sigura.

VR si AR

Se discuta mult despre realitatea virtuala si augmentata, iar aici Huawei a facut pasi mari inainte. Acestea sunt aplicatii mari mancatoare de date si viteza, daca este sa ne raportam la modele 3D si texturi. Aplicabilitatea acestor solutii este vasta, de la entertainment, gaming si comunicare individuala (acele add-on-uri adesea stupide, uneori haioase aplicate peste apelul tau video) pana la shopping, informatii in muzee, turism sau pur si simplu orientare in spatiu.

VR si AR la Huawei
VR si AR la Huawei

Huawei au incercat sa ofere nu doar o solutie hardware mult mai usoara si mai simplu de folosit ci si continutul care sa faca aceste „gimmick-uri” atractive. Din nou, deplin dependente de o conexiune rapida si cu latenta scazuta, asa incat experienta sa fie real-time si fluida.

Video 4K Interactiv

Ei bine, aceasta din urma aplicatie este si preferata mea. Ea se refera la posibilitatea de a urmari un stream video live cu posibilitatea de a interactiona cu adevarat cu el. Deci fiti atenti. Acest asa numit free view inseamna ca pe streamul respectiv imi pot alege eu insumi camera, unghiul de vizionare, pot face zoom unde vreau eu in imagine sau pot avea un multi-view, adica mai multe ferestere afisate simultan, la alegerea mea, care sa contina mai multe unghiuri de vizionare.

Free View Video Streaming
Free View Video Streaming

Concluzie

Deci capata ceva mai mult sens aceste telefoane 5G? Eu zic ca da, si argumentele de mai sus nu sunt usor de trecut cu vederea. Ele reprezinta poarta de acces spre toate aceste goodies. Poate nu chiar acum, dar cu siguranta in curand… si la noi.

Visits: 851