Este Huawei MatePad Pro cea mai buna tableta… aproape Android?

Zilele acestea a venit in teste o tableta: Huawei MatePad Pro. Desi nu ai cum sa nu remarci de la prima vedere asemanarea cu o alta tableta faimoasa, nici nu ai cum sa nu recunosti ca arata super-bine.

Design si constructie

MatePad Pro este robusta, compacta si se simte de zici ca e taiata dintr-o singura bucata. La Huawei doar dispozitivele premium primesc indicativul Mate, si este suficient sa va uitati la Mate 30 Pro sau la MateBook Pro; este vorba despre produsele cele mai bune, premium, iar MatePad Pro face parte in mod evident din aceasta categorie selecta. Este metal si sticla, cu margini rotunjite si cat mai putine intruziuni: un buton discret de power sus, unul de volum pe stanga si un USB-C pentru incarcare. Rama mai este punctata de grilele celor 4 difuzoare Harmann Kardon, deci sunt foarte putine chestii care sa strice feng-shui-ul lui MatePad Pro.

Huawei MatePad Pro Design&Build Quality
Huawei MatePad Pro Design&Build Quality

Si toata aceasta baie de sticla si metal cantareste 460 de grame si sunt de parere ca desi este greuta, asa trebuie sa se simta o tableta de top, si chiar in aceste conditii este mai usoara cu vreo 10g decat competitia. Trebuie sa mai admit si faptul ca Huawei nu face greseli de design, acesta este curat si tableta este extrem de bine construita, si am mai spus si in trecut, cred ca asta este in mod deliberat o forma de a compensa pentru alte neajunsuri. De exemplu absenta Google Play.

Huawei MatePad Pro Front Camera
Huawei MatePad Pro Front Camera

O singura decizie de design ma intriga insa: de ce oare or fi pus in coltul din stanga pe ecran camera de selfie?! Bezelul este foarte ingust, de fapt este absolut remarcabil acest aspect, este cea mai ingusta margine a vreunui tablete de pe piata. MatePad Pro are un urias raport ecran-corp de 90%, cu 7 procente peste competitie, ceea ce este absolut laudabil, dar eu zic ca ar fi incaput aici si camera frontala, pentru a lasa perfect curat acest ecran superb si foarte imersiv de 10.8 inch. Nu e deranjanta, ajungi s-o ignori foarte repede, mai ales ca e mic mic acest punch hole, dar nu pot sa nu remarc ca este pusa precum la telefoane, dar macar acolo spatiul nu permite inserarea ei in margine. Aici se putea.

Ecranul lui MatePad Pro

Este de aproape 11 inch, mai exact 10.8 inch, ceea ce inseamna o dimensiune mare pentru o tableta, iar faptul ca marginile sunt atat de inguste contribuie din plin la senzatia asta de marime si imersiune. Si se vede absolut genial, si… daca nu m-as uitat peste specificatii nu mi-as fi dat seama ca este doar un LCD IPS! Deci nu este OLED sau AMOLED si nici nu are vreun refresh gen 90 sau 120Hz, dar se vede foarte bine si asta pentru ca are rezolutie mare, 2560×1600 de pixeli, ceea ce gasesc ca fiind absolut justificabil pe un ecran de 11 inch si mai putin relevant pe un telefon.

Huawei MatePad Pro Screen
Huawei MatePad Pro Screen

Mai contribuie din plin si luminozitatea mare, de 540 de nits. Imaginile sunt sharp, clare si luminoase. Si acum hai sa vedem ce se mai gaseste pe acest ecran, in afara de camera de selfie despre care spuneam mai devreme. Pai… nimic, pentru ca nu exista un senzor de amprenta sub ecran, ceea ce inseamna ca raman doar doua optiuni de securitate: deblocare faciala si PIN. Un pic rudimentar as zice, desi probabil cei mai multi vor considera ca asta este o pseudo-problema.

Dotari hardware si performante

Avem pe MatePad Pro cel mai puternic procesor produs de Huawei, Kirin 990 pe 7 nano, care este cu adevarat rapid. Am rulat doua teste sintetice, Antutu si Geekbench 5, am mai spus si o repet, nu am mare incredere in acestea si cred ca pot fi manipulate, dar iti pot da macar orientativ o idee despre cat de bine se misca un dispozitiv sau altul. Conditiile de test au fost normale, nimic special, la temperatura camerei. In Antutu am scos 437372 de puncte, iar in Geekbench mi-a scos 2921 de puncte in multicore si 757 in single core. S-a comportat previzibil, si s-a plasat acolo sus, intre 4 si 500.000 de puncte in Antutu, la bataie cu o multime de telefoane de top dotate cu Qualcomm Snapdragon 865, unele dintre ele avand substantial mai multa memorie decat MatePad Pro-ul acesta Wifi, adica versiunea entry testata de mine.

Antutu&Geekbench
Antutu&Geekbench

Acesta este mezinul line-up-ului, cel care are doar wifi si 6GB RAM, existand evident si versiunea 5G si 8GB RAM. Ajungem si acolo. Bineinteles ca poti sa te si joci si categoric da, o tableta este o optiune mai buna cand vine voba de gaming pe un dispozitiv mobil. Stiu ca toata lumea ruleaza deja mega-banalul Asphalt, dar pe bune, parca niciodata nu a arata atat de bine. Deci ce mai avem pe langa procesorul asta fasnet? In functie de versiune, avem asa cum spuneam, 6 sau 8 Giga RAM si stocari de 128, 256 si 512 GB. Acestea mai pot fi extinse cu un card, dar din pacate nu un micro SD accesibil pentru toata lumea, ci cu versiunea proprietara de Nano Memory de la Huawei.

Baterie si autonomie

Cumva au reusit sa indese in MatePad Pro o baterie de 7250mAh si power managementul bun, dar si ecranul care nu suge atat de mult curent fiind totusi un LCD, reusesc sa impinga tableta asta la mult peste o zi de utilizare intensa. Adica a rulat timp de 13 ore in stress test de baterie la luminozitate medie. De aceea mi se pare foarte, foarte potrivita pentru calatorii lungi cu masina sau cu avionul, ma rog, atat cat se mai zboara acum, sa vezi un intreg sezon de serial fara sa trebuiasca reincarcata.

Huawei MatePad Pro Battery
Huawei MatePad Pro Battery

Si goodie-urile nu se termina aici: are incarcare rapida pe 40W pe fir, desi dintr-un motiv care sincer imi scapa, in cutie are un charger de doar 20W, dar oricum ideea este ca poate fi incarcata destul de repede. Si, in premiera pe o tableta, suporta si incarcare inversa pe 7,5W, ceea ce inseamna ca se transforma intr-o adevarata platforma de incarcare pentru telefon, casti si alte accesorii ce se hranesc cu curent via wireless.

Sunet si imagine/camere

Mai are nu mai putin de 4 difuzoare Harman Kardon distribuite in pe margini, ceea ce face ca tableta asta sa fie extrem de galagioasa, de fapt printre cele mai zgomotoase pe care le-am auzit vreodata, dar sunetul la un volum intermediar nu se aude rau deloc. Totusi sa nu-l dai la maxim, este o tableta, nu o boxa bluetooth.

Si ajungem la camere: pe spate avem o singura camera de 13Mpx si f 1.8, capabila de filmare 4K la 30fps. In vreme ce ea nu se compara cu ozn-urile multicamera de pe telefoanele de top, zic eu ca este mai mult decat suficient de buna pentru o tableta. Dar daca a ai acolo, atunci de ce n-ai folosi-o! Mai complicata este insa povestea cu camera frontala care nu-mi da pace, pozitionata lateral intr-un colt: cum faci sa te asezi central in cadru atunci cand folosesti tableta pentru o intalnire online? Nu se observa grav, dar privirea ta se indreapta oricum intr-o directie un pic ciudata, la fel si unghiul din care camera te vede. Cat despre caracteristici, nimic wow, nimic rau: 8Mpx cu f2.0 si filmare Full HD.

Accesorii pentru MatePad Pro

Poti sa adaugi tabletei un cover magnetic ce furnizeaza si o tastatura practica si buna, cu o ergonomie mai mult decat decenta: doua pozitii de asezare a tabletei si un magnet solid care s-o tina bine in aceasta husa si sa nu dea senzatia de incropeala, si in felul asta MatePad Pro devine clar mai util. Asta daca esti dispus sa mai dai inca putin peste 500 de lei. Nu-i tocmai ieftin.

Keyboard&M-Pencil
Keyboard&M-Pencil

Sipoti sa-ti mai iei un stylus cu care sa desenezi sau sa scrii direct pe tableta, asa numitul M-Pencil care mai este si acesta vreo 350 de lei. Chestia faina este ca desi tableta nu are un suport pentru stylus, acesta are el insusi un magnet puternic care il ataseaza direct de marginea tabletei, de unde se si incarca. Este destul de practic, pe langa faptul ca functioneaza extrem de bine. Din pacate, pe parte software nu am gasit pe tableta decat Sketch, care nu-i rau deloc si poti face cu el o multime de chestii, dar sunt convins ca mai poti gasi si altele pe care sa le instalezi.

Software si aplicatii

Sa incepem cu partile bune: suportul multi-window e foarte reusit, asta gratie interfetei EMUI, care trebuie sa recunosc ca mi-a placut dintotdeauna si o consider una dintre cele mai simple si mai intuitive instalate vreodata peste un Android. Apoi este functia de ecosistem, acel Huawei Share, care iti permite sa faci mirror cu ecranul telefonului direct pe tableta sau sa transferi super simplu si super-repede fisiere intre ele fara urma de bataie de cap. Deci daca ai si un telefon de la Huawei, comunicarea intre dispozitive este impecabila.

Huawei Share
Huawei Share

Si acum partea mai putin buna. Bineinteles ca nici pe MatePad Pro nu avem suport pentru Google Mobile Services, chestie valabila de altfel pentru toate dispozitivele noi de la Huawei. Tableta este in principiu un dispozitiv de consum preponderent de filme si multimedia si… ghici ce? Nu ai suport oficial dedicat pentru Netflix sau HBO Go si altele. Sigur, exista insa solutii ocolitoare destule, pe care nu le mai reiau aici. Dar pentru aplicatiile care va lipsesc exista acel More Apps, care poate fi descarcat direct din AppGallery, magazinul lor propriu de aplicatii, sau pur si simplu instalezi Apk Pure sau Amazon si descarci de acolo Facebook, Whatsapp si orice altceva doresti. Eu ma refeream la tableta direct din cutie, deci trebuie sa mai dai cateva clickuri in plus.

O parte buna este ca fiind totusi o tableta, adica avand un ecran substantial mai mare decat al unui telefon, poti rula din browser Youtube fara niciun stres. Da, sunt niste neajunsuri evidente, dar pe care MatePad Pro le compenseaza prin doua lucruri: calitate extraordinara, as risca sa spun ca este una dintre cele mai bune tablete Android ale momentului, sau ma rog aproape Android, si prin pret.

Preturi MatePad Pro

Este semnificativ mai ieftina decat un Galaxy Tab S6 de exemplu si mult mai ieftina decat un iPad Pro nou. Iar aceste doua argumente sunt greu de ignorat. Si asta in conditiile in care din punct de vedere design, constructie si performante nu este cu absolut nimic sub acestea, ba sunt si cateva capitole gen baterie, charging sau margini inguste la care le si intrece! Preturile recomandate in Romania pleaca de la 2500 de lei pentru varianta testata de noi, cu WiFi, 6GB RAM si 128 stocare, si am gasit-o si in promotie la banii astia cu tot cu cover/tastatura si un mouse gratis.

Huawei MatePad Pro Accesorii
Huawei MatePad Pro Accesorii

Concluzie

Si toate astea m-au facut sa ma gandesc la urmatoarea chestiune: daca nu ar fi toata nebunia aceasta cu Google si cu razboiul comercial cu SUA, este greu, foarte greu sa nu realizezi ca MatePad Pro ar fi fost un best buy pe acest segment, de departe cel mai bun raport pret-calitate de pe piata.

Huawei MatePad Pro Software
Huawei MatePad Pro Software

MatePad Pro este extrem de departe de ce erau tabletele acum un deceniu cand au aparut, asta se vede cu ochiul liber. Apoi se mai vede ca ele au devenit un joc doar pentru producatorii mari: Apple, Samsung, iata si Huawei isi mai permit sa joace in aceasta liga a tabletelor de top. N-as spune ca sunt convins de misiunea lor ultima, aceea de a inlocui intr-un final laptopul, nu inca. Dar cresterea asta in calitate, performante si versatilitate incepe abia acum sa faca cumva sa se simta ca acest scop, acest deziderat, ar putea fi candva realizabil. Sau deocamdata pot spune ca incep sa ofere o alternativa plauzibila pentru un anumit gen de utilizator.

Daca treaba ta nu este strict legata de functionalitatea unui laptop, acest MatePad Pro este extrem de rapid, de portabil si de reusit overall cat sa fie capabil, mai ales accesorizat, sa compenseze o buna parte din aceste neajunsuri.

Visits: 101