Armata americană a tras cu o armă cu laser doborând o dronă; Iată testul (Video)
Armele cu laser sunt cool cam din anii ’60-’70, când se popularizase seria “Star Trek” cu căpitanul Kirk. Iată-ne cu vreo 50 de ani mai târziu şi tot nu au intrat în mainstream. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple, dar teste se tot fac, precum cel realizat de Armata Americană recent folosind una dintre navele sale.
Publicitate
‘),1==profitshare_id[„7232408”]){var c=document.createElement(„script”);c.type=”text/javascript”,c.async=!0,c.src=(„https:”==document.location.protocol?”https://”:”http://”)+”w.profitshare.ro/a/K3v4″,document.getElementsByTagName(„head”)[0].appendChild(c)}
Marina Americană a dat publicităţii o filmare în care vedem un tun laser pe o navă a sa trăgând într-un obiect aerian, care e doborât. Pare să fie o dronă deocamdată, dar fluxul energetic este destul de puternic încât să doboare şi un avion de luptă. US Navy făcea teste de gen încă din 2011 şi sincer mă aşteptam să îi văd mai evoluaţi de atât. Ce e drept, aici avem doar PR, iar în culise probabil e un armament ceva mai serios.
[embedded content]
Laserele au fost testate şi de US Air Force ca modalitate de a se apăra de drone. Tehnologia folosită în clipul din acest articol poartă un nume pompos de care Tony Stark/Iron Man ar fi mândru: Solid-State Laser – Technology Maturation (SSL-TM) Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) MK 2 MOD 0. Avantajul acestui sistem e că poate lua la ţintă obiecte care se mişcă cu viteze mari şi mai important de atât, un “foc” costă mai puţin de un dolar, faţă de proiectilele clasice.
Deocamdată Marina afirmă că laserele de gen nu au ca scop neapărat să doboare ţinta, ci mai degrabă să o neutralizeze. Aceeaşi unitate americană a folosit deja arme laser pe navele, sale, inclusiv un Laser Weapon System de 30 de kilowatt pe nava USS Ponce. Pe lângă distrugerea de avioane şi drone, laserele vor fi vitale pentru a lovi rachete cu rază lungă de acţiune.