Medicul Mihai Craiu: În România, creșterea cazurilor de rujeolă a fost de peste 102 la un milion de copii

Pandemia de COVID-19 a întrerupt programele de vaccinare, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății. Cel puțin 80 de milioane de copii sub vârsta de 1 an riscă astfel să facă boli precum difterie, rujeolă sau poliomelită. Deși nu a fost o decizie oficială, mulți părinți s-au temut să-i ducă pe cei mici la doctor, ca să nu se infecteze cu noul coronavirus. Statisticile arată că, odată cu scăderea vaccinării, a crescut numărul îmbolnăvirilor.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat că este firesc ca părinților să le fi fost teamă să își ducă copiii la vaccinare. Unele cauze sunt chiar instituționale.

„Evident că va crește numărul de cazuri. De când a început pandemia sunt raportate săptămânal între 50 – 60 chiar 119 cazuri. Adică de când a început pandemia au fost 650 de cazuri de rujeolă în România.

Conform OMS, ținta de control într-o societate vaccinată ar fi să apară 5 cazuri la un milion de copii de rujeolă. Față de această cifră de cinci cazuri la un milion, creșterea a fost de peste 102 în pandemie”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu, scrie digi24.ro.

Părinții să se gândească că fără vaccin sunt riscuri importante, a subliniat medicul.

„Sunt soluții de recuperare într-un timp relativ rapid, cel mai scurt interval între două vaccinuri succesive de 28 de zile, chiar și pentru copiii mici poate fi recuperată vaccinarea.

Consultul înainte de vaccinare poate fi făcut și prin telemedicină.

Vaccinarea să se facă dimineață, în cabinet, să se aranjeze programul astfel încât să scadă riscul să se întâlnească cu persoane potențial bolnave”, a spus medicul Craiu.

Visits: 46