China trimite o misiune pe Marte în luna iulie, un prim rover e gata de amartizare

În faţa ambiţiilor spaţiale ale Statelor Unite, o nouă forţă îşi încordează muşchii. Nu e Rusia, care a lăsat în urmă ambiţiile cosmice, ci China, care pe lângă misiuni pe partea întunecată a Lunii are acum în plan un zbor spre Marte. Misiunea marţiană a chinezilor e programată pentru luna iulie, iar ţara asiatică a crecut eforturile de explorare spaţială.

Publicitate

‘),1==profitshare_id[„7232408”]){var c=document.createElement(„script”);c.type=”text/javascript”,c.async=!0,c.src=(„https:”==document.location.protocol?”https://”:”http://”)+”w.profitshare.ro/a/K3v4″,document.getElementsByTagName(„head”)[0].appendChild(c)}

Grupul chinez spaţial CASC va trimite un Orbiter şi un Rover spre Planeta Roşie, încercând să găsească indicii ale unor forme de viaţă din trecut sau prezent. China mai pregăteşte şi propria Staţie Spaţială, dar vrea să ducă şi astronauţi pe Lună în următorul deceniu. Următoarea misiune importantă va fi totuşi cea spre Marte din iulie. Practic China face ce a făcut SUA de ceva vreme, anume să trimită un Rover pe suprafaţa marţiană.

[embedded content]

Naveta Tianwen va petrece luni întregi în cosmos în drum spre Marte. Din ce ştiu un zbor de genul durează cam 8 luni. Odată ajunsă acolo nava va intra în orbita marţiană şi roverul robotic va fi trimis spre suprafaţă. Orbiterul va fi funcţional fix un an, dar ar putea rămâne viabil şi mai mult. Roverul va rezista totuşi 90 de zile marţiene (24 de ore şi 37 de minute are o zi marţiană).

Spre deosebire de Curiosity Rover şi Perserverance, rover-ul chinez se va axa pe alimentare cu energie solară. NASA a avut şi roverul Opporunity, tot cu energie solară, dar răpus de o furtună de nisip de pe Marte, care i-a luat lumina. Curiosity şi Perseverance au energie nucleară, care scapă de această problemă. Planurile Chinei sunt ambiţioase, iar staţia spaţială proprie ar fi gata până în 2022.

Şi ca o menţiune secundară şi o informaţie mai puţin ştiută, URSS a fost de fapt prima pe Marte, cu un lander Mars 3 care a ajuns acolo în 1971 şi a putut transmite date timp de doar 20 de secunde. SUA are totuşi recordul pentru numărul de amartizări de succes, 8 la număr din 1976 încoace. India şi Agenţia Spaţială Europeană au adus la rândul lor nave în orbita marţiană.

Visits: 38