Amenzi în valoare de 360.600 de lei pentru unităţile de alimentaţie publică

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au desfăşurat o acţiune tematică la nivel national. Inspectorii au verificat unităţile alimentare în cadrul cărora se comercializează produse alimentare către consumatorul final, în perioada stării de alertă.

Au fost verificate 1920 de obiective

Până la data de 3 iunie 2020, au fost verificate 1.920 de obiective, precum: restaurant, unități de tip fast-food, pizzerii, cafenele, unități de catering, supermarket-uri, magazine alimentare, cantine, cofetării, patiserii, unități cu livrare la pachet, bistro-uri. În urma controalelor au fost aplicate 103 de amenzi contravenționale în valoare de 360.600 de lei și au fost emise 2 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității. De asemenea, au fost reținute oficial și dirijate spre neutralizare 176 de kg de produse de origine animală.

Deficienţele semnalate au fost multiple

Principalele deficiențe constatate în urma controalelor efectuate au fost: neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare), nerespectarea normelor sanitare veterinare privind regimul termic conform indicațiilor stabilite de către producător; întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite; manipulare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare și a ambalajelor, neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

Lipsa sau neaplicarea procedurii privind bunele practici de igienă în unitate (ex: spaţii, echipamente și ustensile de lucru, utilaje frigorifice aflate în condiţii necorespunzătoare de întreținere și igienă); neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia; neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar.

V.S.

Visits: 30