COVID-19: Ce reguli trebuie să respecți când mergi la salon sau stai la terasă

Odată cu relaxarea restricțiilor, luate în vederea limitării îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, la nivel național s-au redeschis saloanele de cosmetică și terasele. Pentru ca atât angajații, cât și clienții să fie în siguranță, aceștia trebuie să respecte o serie de reguli de protecție, scrie doc.ro.

Ce reguli trebuie să respecți când mergi la salon

Programează-te din vreme. Ca să beneficiezi de serviciile din spațiile special destinate pentru frizerie, coafură, manichiură, pedichiură și cosmetică trebuie să te programezi din vreme. În felul acesta, este asigurată o suprafață de minimum 4mp pentru fiecare client în parte, iar între două persoane va exista o distanțare de 2 metri.

La intrarea în incintă ți se va lua temperatura. Accesul în incintă se face doar după verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius.

Dezinfectează-te la intrarea în salon. În salonul de înfrumusețare trebuie să regăsești materialele și substanțele necesare pentru dezinfectarea mâinilor.

Ce măsuri trebuie să ia angajații saloanelor de cosmetică

Angajații trebuie să poarte mască de protecție și mănuși și să-și schimbe masca din patru în patru ore și să-și dezinfecteze mănușile după fiecare client.

Incinta trebuie aerisită la un interval de cel mult 2 ore.

Cum să reduci riscul de îmbolnăvire când mergi la salon

Poartă în permanență o mască de protecție. Conform Ordinului nr. 874 din 22/05/2020, al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

Dezinfectează-ți mâinile când intri în salon. Înainte de a te așeza pe scaun, dezinfectează-ți bine mâinile și, dacă este posibil, pune-ți o pereche de mănuși înainte de a te așeza. Apoi aruncă în mod corespunzător mănușile după ce plătești la ieșirea din salon. Dacă utilizezi toaleta, asigură-te că te-ai spălat foarte bine pe mâini. Totodată, încearcă să deschizi ușa băii cu cotul sau cu un prosop din hârtie de unică folosință.

Îmbracă haine comode, pe care le poți scoate cu ușurință și pune-le la spălat când ajungi acasă.

Ce trebuie să știi dacă vrei să ieși la terasă

Potrivit Ordinului comun nr. 1.809 din data de 29 mai 2020 emis de MEEMA, alături de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cât şi în Ordinul comun al MEEMA nr. 1.810 din data de 29 mai 2020, emis împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), persoanele care vor să se întâlnească la terasă trebuie să-și facă o programare, pentru a se evita aglomerația și pentru a ușura o eventuală anchetă epidemiologică.

De altfel, la intrare, se va face un triaj observaţional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis.

Doar patru persoane vor avea voie să stea la aceeași masă, dacă nu fac parte din aceeași familie. În plus, mesele vor fi aranjate astfel încât să existe o distanță de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate.

Deplasarea clienților spre toaletă sau casa de marcat se va face pe anumite circuite, pentru a fi respectate măsurile de distanțare.

Atât ospătarii, cât și chelnerii trebuie să poarte măști și mănuși, iar obiectele care se regăsesc pe masă, cum este cazul olivierelor, trebuie dezinfectate după plecarea clienților. La fel trebuie să se întâmple și în cazul tacâmurilor, dacă acestea nu sunt de unică folosință.

Visits: 37