Eclipsă parţială de Soare se vede mâine dimineaţă şi în România; Iată de la ce oră
Anul 2020 a avut o pandemie, conflicte armate, revolte de stradă şi continuă să fie cel mai bulversant an din acest secol. Pe 21 iunie avem şi un fenomen cosmic, o eclipsă parţială, care se va vedea inclusiv din România. Avem detalii despre aceasta mai jos.
Publicitate
E vorba despre o eclipsă solară inelară, care se întâmplă atunci când Luna este la cea mai mare distanţă de Pământ pe orbita sa. Astfel pare mai mică pe cerul nostru decât Soarele. Practic vom vedea un inel de lumină în jurul unui corp ceresc întunecat. Un astfel de “inel de foc” se va vedea din Africa Centrală, Asia şi părţi din Europa. Diferenţa de mărime face ca eclipsele inelare să fie speciale, pentru că în momentul de suprapunere Luna pare de aceeaşi dimensiune cu soarele. Se creează şi un “inel de foc” distorsionat de atmosfera planetei noastre.
[embedded content]
Eclipsa de soare se poate vedea în România în jurul orei 8:00, dar cu diferenţe între oraşe. Astfel la Bucureşti începe de la ora 8:10, iar în Arad începe de la 8:22. Punctul de maxina acoperire văzut de la noi va fi după aproximativ 20 de minute, iar după ora 9 se încheie spectactolul astronomic. Astronomii ne sfătuiesc să ne uităm la eclipsa doar cu telescop cu filtre speciale şi să nu ne uităm direct la Soare cu ochiul liber, pentru a evita problemele oculare. Va fi şi o transmisie live pe site-ul observatorului astronomic. Filtrul ideal pentru a privi eclipsa este cel Mylar, o peliculă aluminizată care opreşte radiaţiile periculoase.
În aceste momente suntem în plin solstiţiu de vară, momentul în care emisferă nordică primeşte cea mai multă lumină din partea soarelui şi ziua cea mai lungă din an. Ziua are 15 ore şi 30 de minute, iar noapte doar 8 ore şi 30 de minute. De azi încolo ziua va fi în scădere ca durată.