Care este treaba cu universul TUF Gaming? Am testat un sistem complet bazat pe Z490 si o carcasa noua ca sa va explic mai bine!
Ocupata perioada pe aici pe la Zona, dar macar apuc sa ma bucur de jucarii noi. Este si cazul acestui articol, sau mai exact, a continutului sau. Am asamblat un sistem complet folosind componente cat mai ASUS posibil. Astfel, a luat nastere PC-ul TUF Gaming cu un nou porocesor de la Intel si o carcasa abia lansata, care are potential foarte mare. Agatati o bere rece ca a inceput sa arda soarele si haideti sa va povestesc!
Am folosit numai componente ASUS unde s-a putut
Nu cred ca mai este o surpriza pentru cineva ca sunt fan ASUS, cu preponderenta Republic of Gamers. Asadar, ocazia de a crea un build folosind (aproape) doar componentele producatorului favorit este grozava. Desigur, nu avem procesoare ASUS si nici medii de stocare, dar in rest, gasesti cam orice in depozitul companiei. Dupa o scoboceala, am dat de urmatoarele jucarii:
- Procesor: Intel Core i5-10500
- Cooler: ROG RYUO 240mm All-in-One
- Placa de baza: TUF Gaming Z490-PLUS Wi-Fi
- Memorie: ADATA XPG Spectrix D41 TUF Edition 16GB 3200Mhz
- Placa video: TUF GeForce 2060 Gaming OC 6GB
- Sursa: ROG Thor 850W Platinum
- Carcasa: TUF Gaming GT301
Focusul acestui articol sunt noile produse TUF Gaming, adica placa de baza Z490-PLUS Wi-Fi si carcasa GT310. TUF este un sub-brand care se axeaza mai mult pe produse accesibile pentru fanii jocurilor video. Asta inseamna ca preturile sunt simtitor mai mici decat produsele Republic of Gamers, iar calitatea este aproape la fel de mare.
TUF Gaming Z490-PLUS Wi-Fi
Pentru inceput, vreau sa vorbesc despre placa de baza. Acest model se foloseste de chipset-ul Z490 de la Intel si suporta orice procesor din generatia a 10-a. In plus ofera o multime de dotari interesante, alaturi de capabilitatile chipset-ului care includ si overclocking pentru procesoarele K si pentru memorie. Nu o sa ma leg de aspectul OC-ului aici intrucat am folosit un procesor blocat, dar haideti sa vedem ce are special TUF Gaming Z490-PLUS Wi-Fi.
Nu o sa intru in detalii care nu ar interesa pe nimeni, de exemplu ce scor obtine acelasi procesor pe placi de baza diferite. In schimb, voi vorbi despre lucrurile care mi-au atras atentia in mod special. In primul rand, TUF Gaming Z490-PLUS Wi-Fi este una dintre cele mai ieftine placi de pe piata cu chipset Z490. Da, nu este ce ar numi unii un produs de buget, insa vorbim de un chipset high-end, iar pentru ce ofera, acest model este foarte bine plasat. Poate va intrebati de ce ati da insa ~1200 de lei pe o placa de baza; ei bine, raspunsul sta in dotari si evident, in posibilitatile de upgrade. Chiar daca Intel schimba platforma an de an, poate peste vreo doi-trei ani un Core i9 nu va mai fi asa scump; si cu siguranta va fi suportat mult mai bine de o placa precum aceasta.
Cat despre dotarile placii TUF Gaming Z490-PLUS Wi-Fi, vorbim despre un ansamblu de 12+2 etaje de alimentare, un PCB gros format din sase straturi si componente military-grade pentru o durabilitate cat mai mare. Racirea placii este asigurata de heatsink-uri care acopera atat VRM-ul cat si zone precum un slot M.2. In combinatie cu sloturile pentru ventilatoare, vei putea conecta si raci cam tot ce-ti trebuie.
Conectivitatea este si ea destul de bogata, iar pe langa clasicele USB-uri regasim chiar si un USB Type-C header Thunderbolt 3 pe placa de baza. Nici pe partea de conexiune la internet nu stam deloc rau, astfel placa este dotata cu Intel Wi-Fi 6 si LAN 1GB Intel I219-V. Daca esti in cautarea unei placi de baza Z490 si nu esti un entuziast al domeniului, TUF Gaming Z490-PLUS Wi-Fi poate fi o alegere foarte desteapta.
TUF Gaming GT301
Ok, sa va zic cateva vorbe si despre cea mai noua carcasa lansata de ASUS sub brandul TUF Gaming. Este vorba de modelul GT301. Acesta este cel mai ieftin model din catalogul producatorului, insa nu face rabat la calitate si reuseste sa incorporeze cam tot ce ai putea avea nevoie pentru un sistem de gaming modern.
Calitatea constructiei este on point si pot spune ca este foarte bine inchegata. Nu se indoaie la apasare, nu are muchii ascutite care sa iti faca mainile franjuri la asamblare si nici un fel de minusuri pe partea de constructie. Sau poate ca da; singurul lucru pe care l-as putea evidentia pe partea de minusuri este panoul lateral din sticla securizata. Chiar daca este calitativ si greu, procedura de montat/demontat este destul de prost gandita. Aceasta se bazeaza pe trei pini care trebuie sa intre in spatii special concepute. Problema este ca trebuie sa ridici putin de panoul lateral care este din sticla, iar asta duce aproape inevitabil, la amprente.
Design-ul interiror este insa la inaltime si permite montarea de componente high-end fara nicio problema. Vrei radiator de 360mm? Se poate! Vrei sa mai adaugi inca unul de 240mm? De ce nu?! Pe partea de wire-management stam cel putin bine, insa un punct puternic al acestei carcase sunt ventilatoarele incluse. Patru la numar, avem trei montate ca intake in partea frontala, toate RGB, in timp ce inca unul este pe spate ca exhaust, dar nu are luminite. In schimb, are branding-ul TUF Gaming si ofera un plus de eleganta aspectului.
Haideti sa trecem la un subiect mai sensibil zic; este vorba de pret. ASUS cere in jur de 500 de lei pe carcasa. Multi ar spune ca este „prea mult pentru o tabla” , dar eu zic ca tabla asta merita. De ce? Pai, o carcasa buna costa singura cam 300-350 de lei. De obicei, aceasta vine insa dotata cu unul, maxim doua ventilatoare, adesea de calitate indoielnica. TUF Gaming GT301 este din alta liga la acest aspect. Carcasa poate fi pusa imediat langa alte modele produse de brand-uri premium precum Fractal, NZXT, InWin sau Cooler Master. In plus, ventilatoarele incluse sunt mai mult decat decente. Nu sunt modelele tipice pe care le-ai cumpara cu 15 lei, ci sunt destul de bune; au airflow mare, sunt destul de silentioase si sunt iluminate RGB. Plus ca le ai conectate si la un fan controller de pe spatele carcasei, care este inclus in pret.
Universul TUF nu include doar produse ASUS
Poate unii va intrebati de ce am ales fix ASUS TUF Gaming dintre toti producatorii posibili pentru acest articol. Pai, sa spunem doar ca brandul TUF nu este prezent doar pe produse ASUS. Asta este posibil prin intermediul TUF Gaming Alliance: un fel de Avengers ai hardware-ului. In acest fel ASUS aduce la un loc companii care mai de care mai cunoscute precum Seasonic, Cooler Master, G.SKILL, ADATA si SilverStone (alaturi de multi altii) pentru a oferi clientilor produse compatibile 100% intre ele si construite pentru o durabilitate cat mai indelungata.
Partea cea mai buna la produsele ce fac parte din TUF Gaming Alliance este faptul ca ai orice tip de produse; de la nebunii high-end la al caror pret stramb si eu din nas, pana la produse accesibile si calitative. In acest fel, poti construi un sistem doar cu jucarii din ecosistemul creat de ASUS. Este cazul si celor de mai sus, iar ca nota de incheiere nu pot spune decat ca recomand produsele despre care am vorbit. Da, poate ca alegerea culorilor nu este pe gustul tuturor, sau poate ca pretul este putin mai piperat. Dar este un pret mic pentru a crea ceva despre care stii sigur ca va fi intr-un balans perfect si va arata si bine pe deasupra.