China şi-a finalizat sistemul global de poziţionare, rival cu GPS; Ce upgrade a prmit BeiDou Navigation
Probabil aţi remarcat că în recenziile pe care le facem la Mobilissimo.ro menţionăm mereu că telefoanele au suport pentru GPS, Glonass, Beidou/ BDS, QZSS şi alte sisteme de poziţionare globală. Cândva GPS era singura opţiune, dar acum tot mai multe ţări de pe glob au lansat propriile sisteme. China tocmai a lansat ultimii sateliţi care finalizează dezvoltarea lui BDS, Beidou Navigation System.
Publicitate
‘),1==profitshare_id[„7232408”]){var c=document.createElement(„script”);c.type=”text/javascript”,c.async=!0,c.src=(„https:”==document.location.protocol?”https://”:”http://”)+”w.profitshare.ro/a/K3v4″,document.getElementsByTagName(„head”)[0].appendChild(c)}
Racheta a fost lansată marţi, pe 23 iunie, ducând în cosmos ultimul satelit chinez pentru BeiDou. Al treilea satelit geostaţionar din orbita Pământului a ajuns în spaţiu şi este şi cel cu numărul 30 din sistemul de generaţie a treia BeiDou. A fost finalizată astfel o reţea globală de geolocalizare. Este unul dintre cele 4 mari sisteme globale de navigare, celelalte 3 fiind GPS din SUA, Glonass din Rusia şi Galileo din Europa. Cel mai nou satelit GEO duce totalul sateliţilor chinezi la 55 şi va funcţiona în tandem cu celelalte unităţi, permiţând utilizatorilor să acceseze servicii de navigare şi localizare cu mare precizie.
BDS-3 include un setup de 30 de sateliţi pe 3 unghiuri orbitale diferite. La bord se află ceasuri atomice mai precise şi mai stabile decât pe generaţiile trecute. BDS-3 are şi capacitate de mesagerie, crescând capacitatea SMS de la 120 de caractere chinezeşti la 1200 per mesaj. Lăţimea de bandă pentru comunicare a crescut la rândul său de la 500.000 la 5 milioane de utilizatori. Soluţia de poziţionare permite localizarea dinamică la nivel de decimetru şi cea statică la centimetru pe glob.
BDS va fi folosit printre altele de către automobilele autonome. Există evident şi avantaje militare şi obişnuita îngrijorare a rivalilor cu privire la spionaj. Experţii afirmă că autorităţile din China nu promovează BDS ca un rival GPS, ci mai degrabă ca o soluţie open source utilă pentru vehicule, industrie şi orientare în spaţiu. Pakistan-ul a primit deja acces în reţeaua Beidou, renunţând la GPS. Produsele cu suport BDS se vând în peste 100 de ţări deja.