Mai ai nevoie de o placa audio high-end in 2020? Creative Sound Blaster AE-9 ne va raspunde la aceasta intrebare!

Nota – 95%

95%

WOW!

Creative este un nume sinonim cu termenul de calitate audio. Asta se vede si in cazul lui Sound Blaster AE-9; o solutie audio high-end care este creata pentru cei care isi permit si stiu sa aprecieze sunetul la cea mai mare fidelitate.

User Rating: Be the first one !

Sunetul a devenit una dintre cele mai trecute cu vederea aspecte cand vine vorba de un PC modern. Asta se datoreaza solutiilor integrate care au devenit si ele, din ce in ce mai bune. Insa exista oare loc in piata anului 2020 pentru o placa audio high-end? Astazi vorbim despre Creative Sound Blaster AE-9 si incercam sa deslusim misterul.

Cu ce se diferentiaza Creative Sound Blaster AE-9 de solutiile audio integrate?

Cred ca cea mai evidenta chestiune care diferentiaza o placa audio dedicata de una integrata in placa de baza este fix formatul. Placile de baza includ solutii audio integrate, dar acestea nu sunt de sine statatoare. Adesea primesc un spatiu limitat pe PCB-ul placii si vin la pachet cu sunet de fundal si alte limitari. Nu este si cazul lui Creative Sound Blaster AE-9. Aceasta placa dedicata necesita un slot PCI-Express X1 si vine cu propriul PCB dedicat, plin de tehnologie audio si un design foarte interesant.

REVIEW SOUND BLASTER AE-9

Din cate puteti vedea si in poza de mai sus, Sound Blaster AE-9 nu este doar o placa audio. Aceasta include si o interfata de control foarte interesanta. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de breakout box si iti ofera control complet asupra aspectelor audio ale placii. In plus, vine si cu un I/O destul de generos. Poti controla volumul din butonul de volum inclus si poti selecta tipul de casti pe care le folosesti. In acest fel, ai trei optiuni:

  • IEM – Monitoare in-ear
  • Normal – Casti normale, fie in-ear fie overhead
  • High – Casti cu impedanta mare

Pe langa controlul acestor caracteristici mai ai si un buton SBX, cat si un buton Phantom Power. Prin intermediul butonului SBX poti activa/dezactiva profilul de sunet, in timp ce din butonul +48V poti porni/opri curentul care alimenteaza portul XLR pentru microfon.

Si ca veni vorba de XLR, cand vine vorba de interfata de control a lui Sound Blaster AE-9, posibilitatea de a conecta un microfon profesional este un plus mare. Imagineaza-ti daca trebuia sa stai cu cablul microfonului tot timpul pe sub birou sau sa il deconectezi mereu cand nu ai nevoie de el; cu ajutorul interfetei conectate direct la placa audio, totul este la indemana ta pe birou. In plus iti mai ofera si jack-uri 6.35mm si 3.5mm pentru microfoane si casti.

Beneficiile nu se opresc aici

Sound Blaster AE-9 nu este doar o placa audio care elimina zgomotul de fundal si iti ofera cateva port-uri audio pe birou. Nu, nu. Vorbim despre o piesa de tehnologie care foloseste electronica si componente de calitate, care iti vor asigura ce mai buna calitate audio. Este vorba de un DAC integrat, tehnologie CleanLine, amplificare pentru microfon, capacitori audio Nichicon Fine Gold si un procesor audio dedicat. Dar ce inseamna toate acestea? Haideti sa va fac un mic rezumat:

  • Tehnologia CleanLine – Aceasta caracteristica este ceva de care multi oameni au nevoie, dar nu stiu asta. Tehnologia CleanLine este menita sa elimine orice zgomot de fundal, orice bazait sau interferenta ce poate aparea. In acest fel, nu auzi decat ceea ce trebuie.
  • Aplificator de casti Xamp – Aici cred ca trebuie sa mentionez faptul ca Sound Blaster AE-9 se potriveste cel mai bine cu niste casti de nivel audiofil. Folosind Xamp Headphone Bi-amplifier placa audio amplifica fiecare canal audio individual. In plus, functioneaza cu orice fel de casti, dar le recomand pe cele high-end deoarece amplificatorul poate genera oriunde intre 1Ω si 600Ω.
  • Suport software foarte bine integrat – Alaturi de placa fizica, vei primi si suport software. Este vorba de Sound Blaster Command; o interfata care iti permite sa personalizezi cum doresti sunetul. In plus, ai o multime de preseturi si efecte care iti ofera control complet asupra a ce auzi in casti.

Un alt punct forte este design-ul. Mai tineti minte placile audio de acum cativa ani? Acele bucati de PCB, cateodata de culoare inchisa, care expuneau tot felul de electronica si condensatori in carcasa. Vai ce urat aratau. Nu este si cazul lui Sound Blaster AE-9. Aceasta placa este o bijuterie care se potriveste numai bine in orice sistem. Fie ca ai un build de gaming plin de lumini si elemente hi-tech, ori un workstation elegant, nu vei avea probleme cu integrarea placii audio.

Merita investitia intr-o astfel de placa de sunet?

Poate ca multi dintre voi va intrebati de ce Dumnezeului ati cheltui ~1600 de lei pe o placa de sunet. Doar aveti una si pe placa de baza si se aude ok. Ei bine, aici ajungem iar la discutia despre nevoi. Pentru utilizatorul de rand sau pentru un gamer care nu face mai nimic altceva pe PC, Sound Blaster AE-9 nu este un raspuns bun deloc. In schimb, aceasta placa se adreseaza pasionatilor de muzica si de sunete fine; celor care stiu sa faca diferenta intre o pereche de casti bune si unele frumoase. Pe scurt, daca esti un audiofil, acest model nu trebuie sa lipseasca din configuratia ta.

Dar cum ramane cu voi ceilalti? Oamenii care stiu ce si cum, dar nu poseda puterea de cumparare necesara pentru un astfel de produs. Ei bine, tot de la Creative vine solutia si am vorbit despre ea acum ceva timp. Chiar daca nu se compara mere cu pere, Creative Sound Blaster X3 este o solutie externa, pe USB Type-C care integreaza un DAC si amplificare pentru casti. Nu are aceleasi dotari tehnice ca si Sound Blaster AE-9, insa nu costa nici atat de mult. La 500 de lei, micul DAC al celor de la Creative este mai mult decat ai avea nevoie pentru gaming si ascultat de muzica pe un set de boxe sub 500$ si nebunii din categoria asta.

Visits: 53