Huawei a lansat un PC desktop 100% made in China, cu hardware şi software chinezesc

Huawei continuă să îşi manifeste independenţa faţă de partenerii vestici, de această dată lansând primul PC desktop 100% chinezesc. Acesta are atât hardware, cât şi software cu provenienţă din China şi este doar o demonstraţie a ce poate realiza gigantul asiatic… dar cu unele imperfecţiuni. Avem detalii mai jos.

Publicitate

La baza acestui PC se află un procesor Kungpeng 920, cu tehnologie ARM şi arhitectură 7 nm. Este un chipset octa core tactat la 2.6 GHz, însoţit de 16 GB RAM DDR4-2666 produs de Kingston şi cip grafic Yeston RX550. Placa de bază este una Huawei D920S10, cu suport pentru 6 porturi SATA III, două sloturi M.2, două porturi USB 2.0 şi USB 3.0, dar şi un port Gigabit Ethernet, plus HDMI. Pe partea de stocare avem un SSD de 256 GB, iar ca OS avem o variantă proprietară de Linux 64 bit.

[embedded content]

Un YouTuber din China a realizat un clip de prezentare pentru acest PC şi îl vedeţi mai sus. Aflăm cu această ocazie că produsul costă 1000 de euro, dar deocamdată pare să fie mai degrabă un prototip decât un produs finalizat şi comercial, realizat în masă. YouTuberul nu a ascuns totuşi că sunt ceva probleme de performanţă şi că nu sunt suportate aplicaţiile 32 bit. Are şi probleme cu playback-ul video 4K şi în general e recomandat mai degrabă pentru sarcini Office, decât pentru cele intense.

Preţul e cam piperat pentru ce oferă, mai ales că la acea sumă îţi faci un sistem de gaming ţeapăn, cu tot cu RTX 2060 şi rulezi cam orice joc şi aplicaţie de editare video. Un astfel de experiment şi pe fondul faptului că Intel a fost nevoită să nu mai furnizeze cipuri pentru serverele companiilor din China spre exemplu, inclusiv spre nume precum Huawei. Aşteptăm o generaţie 2 sau 3.0 de PC mai bine pusă la punct.

Visits: 64