Transplantul de cornee: când este recomandat și ce presupune

Corneea este stratul limpede din fața ochiului care ajută la focalizarea luminii, astfel încât să putem vedea clar. În cazul în care se deteriorează, corneea trebuie înlocuită.

Ochii sunt foarte solicitați de-a lungul unei zile: privitul în ecranul calculatorului și al telefonului, vântul, praful, fumul de țigară îi obosesc și îi irită. E bine să avem grijă de sănătatea oculară folosind picături și lacrimi artificiale cu provitamina B5, hialuronat de sodiu hamamelis, care să reducă disconfortul ocular, să elimine uscăciunea și să calmeze ochii iritați, scrie doc.ro.

Uneori, însă, ne confruntăm cu probleme mai grave de sănătate oculară care pot necesita intervenții chirurgicale, cum ar fi transplantul de cornee. Un transplant de cornee, numit și keratoplastie, poate reda vederea, poate reduce durerea și poate îmbunătăți aspectul corneei dacă este albită și cicatricială.

Când se recomandă transplantul de cornee

Razele de lumină care trec printr-o cornee deteriorată denaturează vederea. Transplantul de cornee corectează mai multe probleme ale ochilor, inclusiv:

Cicatrizarea corneei din cauza unei leziuni sau a unei infecții

Ulcerații corneene sau „plăgi” cauzate de o infecție

O afecțiune medicală care duce la expansiunea corneei (keratoconus)

Subțierea, tulburarea sau umflarea corneei

Afecțiuni ereditare ale ochilor, cum ar fi distrofia lui Fuchs și altele

Probleme cauzate de o operație la ochi anterioară.

Keratoplastia penetrantă

Dacă medicul indică o keratoplastie penetrantă, înseamnă că toate straturile corneei vor fi înlocuite. Această procedură se recomandă dacă există o vătămare importantă a corneei sau o cicatrice gravă. Această intervenție necesită cel mai lung timp de vindecare.

Keratoplastia lamelară anterioară profunde

În timpul acestei intervenții, chirurgul injectează aer pentru a ridica și separa straturile subțiri exterioare și pe cele de mijloc, mai groase, ale corneei, pentru a le elimina pe cele afectate. Timpul de vindecare după această procedură este mai scurt decât în cazul keratoplastiei penetrante.

Keratoplastie endotelială

Aproximativ jumătate dintre persoanele care au nevoie de transplanturi de cornee în fiecare an au o problemă cu stratul de la interior al corneei, endoteliul. Medicii execută deseori acest tip de intervenție chirurgicală în caz de distrofia lui Fuchs și a altor afecțiuni medicale.

Keratoplastia endotelială Descemet este cel mai frecvent tip de keratoplastie endotelială. Chirurgul îndepărtează endoteliul și membrana Descemet chiar deasupra acestuia, apoi le înlocuiește cu un endoteliu donat și membrană Descemet.

O altă opțiune pentru persoanele cu distrofia lui Fuchs este eliminarea simplă a părții centrale a membranei interioare fără un transplant, în cazul în care corneea din jur pare suficient de sănătoasă pentru a furniza celule care să completeze zona îndepărtată prin operație. Aceste intervenții chirurgicale sunt opțiuni bune pentru persoanele cu corneea deteriorată doar în stratul interior, deoarece recuperarea este mai ușoară.

Cum te pregătești de operație

Înainte de operație, medicul îți va recomanda un set de analize pentru a verifica starea de sănătate generală. Este posibil să fii nevoit să nu mai iei anumite medicamente, cum ar fi aspirina, cu câteva săptămâni înainte de procedură. De obicei, va trebui să folosești picături oculare cu antibiotice cu o zi înainte de transplant pentru a ajuta la prevenirea unei infecții.

De cele mai multe ori, aceste intervenții chirurgicale sunt efectuate ca proceduri în ambulatoriu, sub anestezie locală. Asta înseamnă că vei fi treaz, dar zona intervenției este amorțită și vei putea pleca acasă în aceeași zi. Medicul va efectua întreaga intervenție chirurgicală cu ajutorul unui microscop. De obicei, procedura durează 30-60 de minute.

Recuperarea după transplantul de cornee

După operație, pacientul va purta un plasture pe ochi timp de 1-4 zile, până când se va vindeca stratul superior al corneei. Ochiul va fi cel mai probabil roșu și sensibil la lumină și s-ar putea să se simtă dureros câteva zile, deși sunt și persoane care nu prezintă niciun disconfort.

Medicul va prescrie picături pentru a reduce inflamația și a micșora riscul de infecție, precum și alte medicamente pentru atenuarea durerii, dacă este cazul. Ochiul va fi verificat în ziua următoare operației și în următoarele două săptămâni, iar apoi de câteva ori în primul an de la operație.

După intervenție, ochiul trebuie protejat de vătămări. Corneea nu primește sânge, așa că se vindecă lent. Un transplant de cornee este considerat o procedură destul de sigură, dar, fiind totuși vorba de o intervenție chirurgicală, există anumite riscuri.

În aproximativ 1 din 10 transplanturi, sistemul imunitar al organismului atacă țesutul donat. De cele mai multe ori, această situație poate fi rezolvată cu picături de ochi. Alte complicații care ar putea să apară după operație includ infecţia, sângerarea, presiunea mai mare în ochi (glaucom), opacizarea cristalinului (cataractă), umflarea corneei, retina detașată, când suprafața din spate a ochiului se îndepărtează de poziția normală.

Majoritatea persoanelor care trec printr-un transplant de cornee îți recuperează cel puțin o parte din vedere, dar fiecare situație este diferită. Ar putea dura de la câteva săptămâni până la un an pentru ca viziunea persoanei operate să se îmbunătățească pe deplin. S-ar putea chiar ca vederea să se înrăutățească puțin înainte de a se îmbunătăți.

Este posibil ca prescripția pentru ochelari sau pentru lentilele de contact să fie ajustată pentru a include corectarea astigmatismului, deoarece țesutul transplantat nu va fi perfect rotund. După primul an de la operație, ar trebui să mergi la medicul oftalmolog o dată sau de două ori în fiecare an. Țesutul donat este în general rezistent și durează toată viața.

Transplantul de cornee ar putea fi evitat?

O nouă abordare în oftalmologie, care oferă o alternativă revoluționară la transplantul de cornee, tocmai a fost dezvoltată de o echipă internațională de cercetători și clinicieni. Un studiu¹ realizat de acești oameni de știință a dus la o soluție eficientă și accesibilă numită LiQD Cornea pentru a trata perforațiile corneene fără a fi nevoie de transplant.

Astfel, acest hidrogel lichid sintetic, biocompatibil și adeziv, LiQD Cornea, este aplicat sub formă de lichid, dar aderă rapid și se gelifiază în țesutul corneean. LiQD Cornea promovează regenerarea țesuturilor, tratând astfel perforațiile corneene, fără a fi nevoie de transplant. Autorii acestui tratament revoluționar afirmă că implementarea lui ar putea fi de ajutor pentru o mulțime de persoane aflate în pericol de a orbi.

Visits: 33