Bolile cardiovasculare: ce semne nu trebuie ignorate
Durerea în piept, durerea în spate, oboseala inexplicabilă – toate pot fi semne ale unor boli de inimă. Află ce alte simptome cardiovasculare nu ar trebui ignorate, scrie doc.ro.
Sănătatea cardiovasculară este foarte importantă și poate fi menținută printr-o alimentație bazată pe fructe și legume, prin mișcare zilnică și evitarea fumatului. De asemenea, pot fi încercate complexe nutraceutice special create pentru sănătatea cardiovasculară, precum cele cu acizi grași Omega-3 și vitamina D3. La ce semnale pe care le transmite corpul e bine să fii atent, însă, pentru că ar putea indica probleme cardiovasculare?
Durere în piept
Acesta este cel mai frecvent semn al unui atac de cord, dar nu apare întotdeauna ca o durere zdrobitoare și bruscă. Ar putea fi vorba mai mult de un sentiment inconfortabil, cum ar fi o greutate pe piept pe care e posibil să o confunzi cu arsurile la stomac. Această durere poate să dureze mai mult de câteva minute sau să dispară și apoi să revină.
Dureri de braț sau spate
De obicei, bărbații simt această durere în brațul stâng, dar femeile o pot resimți în ambele. Senzația este cea de brațe grele, pe care ți-e greu să le folosești, ceea ce ar putea fi un semn de angină sau atac de cord. Durerea poate să înceapă în piept, apoi să se deplaseze spre partea superioară sau inferioară a spatelui. Fii circumspect dacă durerea apare din senin sau dacă te trezește noaptea și nu pare să aibă legătură cu o anumită articulație sau cu un mușchi.
Dureri de gât sau de maxilar
Atunci când are loc un atac de cord, poți simți durere deasupra umerilor, și poți avea o durere sau o senzație de strânsoare în maxilarul inferior, pe una sau pe ambele părți. De asemenea, poți simți o durere de gât sau ai putea avea o senzație de sufocare sau de arsură în gât.
Oboseală neobișnuită
Cu toții avem multe de făcut de-a lungul zilei, așa că este normal să te simți obosit din când în când. Dar oboseala este un semnal de alarmă pentru atacul de cord dacă te simți sfârșit brusc, mai ales dacă de obicei nu ți se întâmplă acest lucru. Poate că ești mai obosit după rutina ta de exerciții fizice obișnuite sau ești epuizat doar pentru că te-ai dus la baie. De asemenea, s-ar putea să te simți secătuit de energie, dar îți este greu să adormi.
Leșin și greață
Un alt semn al bolilor cardiovasculare poate fi senzația că îți pierzi cunoștința. Leșinul se întâmplă atunci când tensiunea arterială este scăzută și inima nu-ți pompează cantitatea potrivită de oxigen spre creier. Această stare ar putea apărea pur și simplu pentru că te supraîncălzești, dar ia în calcul că și o boală cardiovasculară ar putea fi și vinovatul.
Transpirație și respirație cu probleme
Dacă suferi de un atac de cord, s-ar putea să transpiri brusc, chiar dacă nu faci cine știe ce efort în momentele respective și să simți în același timp că ți-e frig. Ai putea, de asemenea, să respiri sacadat, ca și cum ai fi alergat la un maraton, chiar dacă nu te-ai mișcat de pe canapea.
Tuse și respirație șuierătoare
Scurtarea respirației asociată cu o tuse cu mucus rozaliu și respirație șuierătoare pot fi semne de insuficiență cardiacă. În acest caz, inima nu pompează suficient de bine pentru a furniza corpului tot sângele și oxigenul de care are nevoie. În caz de insuficiență cardiacă, sângele și lichidele se pot întoarce în plămâni.
Umflarea extremităților
O boală precum insuficiența cardiacă ar putea fi anunțată și de umflarea gleznelor, a picioarelor sau a stomacului. Este posibil să observi că pantofii se simt mai strânși decât de obicei. Pe măsură ce fluxul de sânge care pleacă dinspre din inimă încetinește, sângele care se întoarce la ea prin vene poate funcționa ca un back-up. Acest lucru face ca fluidele să se adune în locuri în care nu ar trebui. Rinichii nu pot elimina apa și sarea, ceea ce contribuie la umflare.
Probleme de mișcare
În caz de insuficiență cardiacă, organismul mută sângele și oxigenul pe care îl transportă acesta din zone care nu sunt la fel de importante, precum mâinile sau picioarele și îl trimite către creier și inimă. Acest lucru te face să te miști mai greu. Activitățile regulate, cum ar fi plimbatul câinelui sau urcarea și coborârea scărilor devin greu de realizat. Pe măsură ce inima slăbește, chiar și îmbrăcatul sau deplasarea prin casă te poate obosi.
Bătăi neregulate ale inimii
O tulburare de ritm cardiac, cum ar fi fibrilația atrială, poate face ca inima să bată rapid și neregulat. Unii oameni descriu sentimentul ca un pește care plutește în interiorul pieptului lor. Fibrilația atrială poate duce la apariția unor cheaguri de sânge și la accident vascular cerebral dacă nu este tratată.
Sforăit zgomotos
Dacă se întâmplă să sforăi zgomotos în fiecare noapte, ai putea avea apnee în somn. Aceasta este o afecțiune care provoacă pauze în respirație în timpul somnului, este legată de fibrilația atrială și poate crește riscul de hipertensiune și diabet zaharat de tip 2.
Disfuncție erectilă
Dacă disfuncția erectilă este o problemă care apare des, ar putea fi un semn că suferi de o boală de inimă. Vasele de sânge din penis pot fi înfundate cu placă, la fel cum vasele din jurul inimii pot fi blocate. Fără un flux de sânge adecvat, este greu să obții și să păstrezi o erecție. E indicat să discuți cu medicul pentru a afla ce se întâmplă și a primi tratamentul adecvat.
Când e cazul să ceri ajutor de urgență
Cere imediat ajutor medical dacă ți se pare că tu sau cineva cu care ești în acel moment are vreunul dintre simptomele unui atac de cord. Tratamentul rapid poate reduce șansele de deteriorare a inimii. Sună la 112 dacă ai o durere, presiune sau o senzație de strânsoare în piept, dacă durerea sau disconfortul se răspândește spre umeri, spate, gât sau brațe, dacă ți se scurtează respirația, dacă te simți amețit sau ai impresia că o să leșini, dacă transpiri brusc și îți este greață.