Canon suferă un atac ransomware Maze, are 10 TB date ale utilizatorilor furate

Cea mai nouă victimă a hackerilor este gigantul foto şi al imprimantelor Canon. Compania a fost afectată de un atac ransomware, care a compromis 10 TB de date ale utilizatorilor. Atacul grupării Maze a lovit în plin Canon, care are multiple servicii afectate: cel email, Microsoft Teeams, site-ul oficial din SUA şi alte aplicaţii interne.

Publicitate

Totul a pornit de la un picaj al serviciului cloud image.canon, unde puteai stoca fotografii şi video. Apoi am aflat că au fost furate 10 TB de date ale utilizatorilor, direct din acel serviciu cloud. Picajul a fost pe 30 iulie 2020 şi a durat peste 6 zile. A fost descoperit şi un mesaj de la hackeri, care solicitau o răscumpărare pentru a nu face publice datele. Hackerii au preluat pe lângă fotografii ale utilizatorilor şi date personale şi o serie de baze de date private.

Maze a furat şi fişiere necriptate de pe serverele Canon şi backup-uri şi a “curăţat” serverele companiei de orice resursă de informaţii disponibilă. Practic hackerii ţin “ostatice” datele până ce Canon plăteşte o sumă încă necunoscută. Şi Garmin a trecut printr-un atac ransomware în ultima lună şi numărul de victime creşte. Garmin ar fi plătit câteva milioane de dolari răscumpărare pentru a scăpa de problema şi a primi acces la sistem din nou.

Nu pot să recomand decât grijă mare la ce fotografii stocaţi în cloud şi mai ales căror compani le oferiţi datele voastre. Oficial Canon a promis că “investighează situaţia”. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă Adobe şi uriaşul său cloud Photoshop ar fi sparte într-un mod similar…

Visits: 40