Cum alegi pălăria de soare

Alegerea unei pălării de soare este foarte importantă, nu doar pentru că o treime din cazurile de cancer de piele apar pe față (cea mai expusă zonă a corpului), ci și pentru că razele solare duc la îmbătrânirea prematură și la deteriorarea pielii, cu fiecare expunere fără protecție. Așadar, dacă nu te-ai gândit până acum să investești într-o pălărie de soare, sosirea verii este momentul oportun.

Înainte de a cumpăra o pălărie de soare, este bine să îți răspunzi la următoarele întrebări:

  • În ce scopi o cumperi? Dacă este pentru o vacanță, ce fel de vacanță va fi – activă sau de relaxare? Cum va fi vremea acolo unde călătorești?
  • Îți dorești protecție solară maximă de la pălărie sau te mulțumești cu o protecție medie?
  • Te incomodează pălăriile cu boruri largi?
  • Cât de important este aspectul estetic pentru tine?
  • Ai părul scurt sau lung?

Pe lângă aceste întrebări esențiale, mai sunt și alte considerente importante. Unul dintre acestea este vântul. Dacă locuiești într-o zonă în care bate vântul mai tare sau vei călători într-o regiune plină de curenți (de exemplu, la ocean), este indicat să alegi o pălărie cu boruri largi și cu prindere sub bărbie. În felul acesta, te protejezi de soare, fără riscul ca pălăria să fie luată de vânt. În plus, sistemul de prindere îți va servi și atunci când te apleci, de aceea o asemenea pălărie este foarte utilă și pentru persoanele care practică grădinăritul.

Vederea perferică este un alt factor important, atât în ceea ce privește siguranța, cât și în facilitarea anumitor activități, precum sportul. Dacă mergi la plajă și vrei să joci volei sau badmington, fără să te ardă soarele, este recomandat să optezi pentru o pălărie cu un bor lat (dar nu larg) și tare, și cu sistem de prindere sub bărbie, pentru siguranță și pentru o vedere cât mai liberă.  O alternativă la pălărie, pentru asemenea situații, este șapca, care îți permite să te desfășori mai liber în activități sportive, dar îți oferă și protecție împotriva luminii solare.

Pentru perioada caniculară, pălăriile din materiale respirabile, precum bumbac sau pânză, sunt cele mai recomandate. În plus, poți apela la un truc de răcorire: umezești sau uzi în întregime pălăria, sub jet de apă călduță spre rece, o storci și o lași să se usuce pe cap. Procesul de evaporare îți va oferi o răcorire plăcută a capului.

Un considerent important este, desigur, cel al protecției de razele ultraviolete ale soarelui, care sunt mai ridicate pe timpul verii. Pentru acest lucru, va trebui să te orientezi după o pălărie care să aibă factor de protecție UPF. Pentru protecție optimă, este ideal să alegi o pălărie cu factor UPF 50. Dimensiunea borurilor este foarte importantă aici, pentru că îți oferă o acoperire mai bună a feței. Așadar, dacă scopul tău este să obții protecție maximă de la pălăria de soare, alege una cu boruri cât mai mari și cu factor UPF cât mai ridicat.

În ceea ce privește dimensiunea borurilor, unele persoane sunt incomodate de pălăriile mari, cu boruri ample, dar acestea oferă cea mai bună protecție. Dacă alegi o pălărie mai mică și mai comodă, suplimentează protecția solară cu o cremă cu factor SPF cât mai ridicat și evită expunerea directă la soare în intervalul orar 11:00 – 16:00.

Aspectul estetic menționat mai sus contează foarte mult pentru unele persoane. Dacă te regăsești printre ele, este posibil ca opțiunea ta de pălărie să nu aibă factor UPF (de regulă, cele cu protecție UV fac parte din segmentul de haine sport). Oricum, o pălărie, indiferent dacă are sau nu protecție împotriva razelor ultraviolete, te va feri de anumite neplăceri cauzate de soare, deci este recomandat să porți pe timpul verii. Cu toate acestea, nu uita de crema cu protecție solară, pe care să o aplici pe față, gât și decolteu.

Tot aici intervine și stilul în care îți porți părul. Persoanele cu păr rar au mai mari dificultăți în a purta pălării, deoarece materialele sintetice, din care sunt confecționate o bună parte din pălării, le pot produce iritații pe scalp. Acest lucru este valabil și pentru persoanele cu păr foarte scurt sau scalp sensibil. Dacă suferi de una dintre aceste probleme, alege o pălărie din material textil, blând la atingere, pentru a evita iritațiile și disconfortul. De asemenea, dacă ai părul scurt nu uita să aplici o cremă cu protecție solară pe ceafă sau să ai grijă, mereu, să îți așezi pălăria în așa fel încât ceafa să fie protejată.

sursa:doc.ro
Visits: 79