Ecosistem complex in care dispozitivele comunica intre ele!
Pentru mine care provin din ecosistemul Apple, cuvantul asta „ecosistem” este la fel de natural (sau de banal, cum vreti sa-i ziceti), precum cuvantul „telefon”. Altfel spus, mi se pare absolut normal si obligatoriu ca telefonul sa interactioneze, sa comunice, cu laptopul, cu ceasul, cu castile, cu tableta si cu orice alt dispozitiv din „ecosistem”. Sa pot raspunde la apeluri si mesaje de pe laptop (sau tableta), sa pot transfera instant documente sau poze de pe un dispozitiv pe altul, sa vina practic oricare dintre ele „in continuarea”, in completarea, oricaruia dintre ele.
Si stiam ca in afara de Apple mai exista un producator care a construit un astfel de ecosistem: Huawei. Asta si pentru ca Huawei, la fel ca Apple produce sub brand propriu si telefoane si tablete si laptopuri si ceasuri si casti. Prin urmare, era oarecum firesc ca la un moment dat ele sa ajunga sa constituie un ecosistem. Doar ca lucrurile sunt un pic mai complicate: daca la Apple toata aceasta comunicare intre dispozitive este puternic facilitata de un software comun si proprietar (aspect amplificat acum si de recentul anunt ca unele dintre laptopurile si desktopurile lor vor fi motorizate de procesoare proprii din seria A pe arhitectura ARM), in cazul Huawei lucrurile sunt mai complicate… din doua motive. Primul ca software-ul telefoanelor si tabletelor este Android, si inca in varianta „vaduvita” de GMS si tot ce decurge de aici, Google Play Store in special, iar laptopurile sunt pe Windows. De aceea task-ul Huawei pare sa fie din start mai dificil, macar din punct de vedere al armonizarii unor platforme software diferite.
Si tocmai de aceea am cautat sa aflu mai multe despre acest ecosistem, iar ocazia a aparut sub forma unei discutii online cu Duan Mengran, director pe segmentul de inteligenta artificiala in cadrul companiei, discutie din care am sa redau mai jos cateva intrebari si raspunsuri.
Eu: Va vedeti ecosistemul ca o gradina ingradita in maniera Apple in care toate dispozitivele voastre comunica excelent intre ele, dar nu prea mult si prea bine cu alte marci de dispozitive? Apoi, aveti in minte o aplicatie gen Apple Home de exemplu, care poate integra diverse tipuri de device-uri precum boxe Sonos sau Philips Hue?
DM: Intai de toate, produsele Huawei pot fi conectate intre ele prin Huawei Share si prin capabilitatile noastre de distribuire. Dispozitivele terte pot fi conectate prin protocolul nostru HiLink, dar si prin alte capabilitati pe care noi le deschidem catre terti. In China am lucrat deja cu peste 800 de producatori si cu multe marci din Top 100. Platforma HiLink are peste 50 de milioane de utilizatori inregistrati, si acopera cam 180 de milioane de dispozitive IoT conectate. Anul acesta vrem sa dam drumul global serviciului HiLink. Am terminat deja deployment-ul in Europa de Vest si pana la sfarsitul anului el va fi disponibil global.
Nota: Huawei Share este protocolul „interior”, care conecteaza direct dispozitivele Huawei. HiLink este protocolul mai larg pentru conectare a dispozitivelor terte si IoT.
Eu (insistent): Dar va fi el disponibil pentru marci precum Netgear sau Sonos?
DM: Am colaborat deja cu cateva branduri din afara Chinei pe HiLink. De exemplu lucram cu Karcher in Germania si suntem deschisi in a coopera cu orice alte marci. Huawei Share este un protocol near-field care ideintifica dispozitivele prin Bluetooth si care apoi transmite continutul prin Wi-Fi. Gen transferul one-tap de fisiere intre telefon si PC, sau sharing audio care face ca muzica din telefon sa fie redata pe o boxa, sau colaborarea multi-ecran. Si l-am extins si catre o marca de imprimante pentru a tipari fotografiile si lucram in momentul acesta si cu un producator de drone si cu unul de camere video in aceasta directie.
Eu: Tocmai am descarcat HiLink pe iOS si l-am vazut si in Google Play. Este vreo diferenta intre a-l avea nativ din AppGallery pe un telefon Huawei si versiunea de iOS? Este la fel si are exact aceleasi functionalitati?
DM: Noi suntem deschisi in dezvoltarea acestui ecosistem si ne dorim ca utilizatorii de iOS si Android sa experimenteze aplicatiile noastre. Principalele functii ale aplicatiei HiLink pe care tu ai descarcat-o pe iOS sunt aceleasi ca ale celei native. Cu toate astea, unele capabilitati lipsesc din versiunea de iOS sau Google Play. De exemplu, in versiunea nativa, atunci cand dispozitivul unui user este pus in apropierea unui telefon, va aparea o fereastra pop-up pe telefon, intreband utilizatorul daca doreste conectarea acelui dispozitiv la telefon. Aceasta capabilitate intuitiva de conectare nu este suportata de versiunea HiLink descarcabila din AppStore sau Google Play. Cat despre securitatea datelor, am infiintat 15 centre de date pentru 6 regiuni pentru Huawei Mobile Services. Toate datele sunt stocate local. Respectam intocmai legile si regulile locale. Datele sunt anonimizate si criptate. Suntem in conformitate cu GAPP si GDPR in termeni de protectie a inimitatii. Suntem primul vendor care a obtinut certificat ISO/IEC 27701. Suntem deschisi la orice colaborare, cu Google inclusiv. Dar, in acest momente, din anumite motive, nu putem colabora cu ei. Oricum, vom continua sa ramanem deschisi ca ecosistem, inclusiv pentru companiile americane.
Astea au fost cateva din subiectele discutiei, si suna bine, mai ales ca am experimentat un pic functionalitatea acestui sistem Share+HiLink, si in curand urmeaza s-o testez mai amplu pentru a vedea cu adevarat cum se comporta in comparatie cu solutiile oferite de Apple. Stay tuned!