SpaceX Starlink primeşte primele teste de viteză prin SpeedTest; Cât de rapid este netul lui Elon Musk

SpaceX a fost subiect de ştiri în ultima vreme mai degrabă prin lansările cu echipaj uman şi o nouă misiune de gen se pregăteşte pentru septembrie. Ei bine acum aflăm cum stăm şi cu proiectul Starlink, cel care a plasat deja sute de sateliţi în orbita joasă a Pământului şi ne va aduce acoperire Internet pe tot globul. Au început testele de viteză asupra reţelei lui Elon Musk şi aveţi rezultate din SpeedTest mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În ultima vreme sateliţii lui Musk au fost criticaţi de astronomi, cărora le este acoperit câmpul vizual şi spre exemplu au ratat recent cometa NEOWISE. Primele rezultate ale testelor Starlink sunt mai apropiate de 3G decât de 4G sau de viteza de promisă de Elon la nivel de Gbps. Ei bine Starlink oferă latenţă de 42 ms şi viteză de download de 60.24 Mbps şi de upload de 12.52 Mbps, dar acesta este doar unul dintre testele realizate deasupra oraşului Los Angeles.

SpaceX a promis latenţă de 20 ms, dar mai e de lucru până acolo. Cel mai rapid upload atins la seria de teste a fost de 17.70 Mbps, iar latenţa a fluctuat între 31 şi 94 ms. Trebuie să reţineţi că există doar 600 de sateliţi Starlink în orbita joasă a Pământului, adică 570 de kilometri în cel mai înalt punct. SpaceX a primit aprobări să lanseze 12.000 de sateliţi, iar odată lansaţi toţi, abia atunci vom avea măsura reală a latenţei şi vitezei serviciului de Internet.

Ţinta este de a oferi Internet în acele zone rurale şi izolate slab acoperite de operatori. Acolo 1 Mbps este un record, aşa că 60 Mbps ar reprezenta un salt uriaş. Încă nu avem şi un preţ pentru serviciile oferite de SpaceX, care e posibil să fie subcontractate de operatorii de telefonie. Comunitatea de astronomi rămâne nemulţumită, pentru aceste mici corpuri cereşti le strică deja des observaţiile.

Compania a început să ia măsuri pentru a le scădea vizibilitatea sateliţilor, folosind noi materiale şi mai puţine lumini de poziţie. Testele beta făcute pe reţea sunt deocamdată doar în Los Angeles şi Seattle, dar se vor extinde spre nordul SUA şi spre Canada în curând. Unii testeri de pe Reddit se laudă şi cu latenţă de 20 ms deja.

Visits: 56