Semne ca nu bei suficienta apa: dureri articulare, oboseala, stare permanenta de foame

Apa este cea care sprijina reactiile metabolice, ajuta la transportul nutrientilor si hormonilor in organism si asigura eliminarea toxinelor.

Daca este bine hidratat, organismul poate lupta eficient cu bolile. Insa, prea multa apa nu e indicata. Medicii ne sfatuiesc sa tinem cont de sex, inaltime, greutate cand vine vorba de necesarul de apa.

„Necesarul de apa zilnic depinde de sex, inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si de dieta (una bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa)”, potrivit medicului Lygia Alexandrescu.

Barbatilor li se recomanda sa consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri. Cantitatile sugerate nu includ numai apa, ci lichide, in general. Pana si cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau bauturile indulcite furnizeaza organismului mai multa apa, desi bauturile care contin zahar nu sunt, in general, recomandate. Aproximativ 20% din cantitatea de apa pe care o ingeram zilnic provine din alimente.

Simptome ca nu bei suficienta apa

Iata opt semne prin care organismul te avertizeaza ca nu ai baut destula apa:

1. Ai gura uscata

Poate parea evident: iti e sete, deci ai gura uscata. Insa sucurile nu sunt o solutie pentru aceasta problema. Apa lubrifica membranele din gura si gat si asta genereaza mai multa saliva.

2. Ai pielea uscata

Pielea e cel mai mare organ al corpului, asa ca are nevoie de hidratare. Pielea uscata e unul dintre primele semne ale deshidratarii. Lipsa apei inseama lipsa transpiratiei, care duce la incapacitatea corpului de a elima excesul de murdarie acumulat pe parcursul zilei. Daca vrei sa eviti cosurile, cel mai bine e sa bei multa apa.

3. Ai ochii uscaţi

Lipsa apei din organism duce la ochi înroşiţi, iar canalele lacrimale se usucă, ceea ce poate afecta serios ochii.

4. Ai dureri articulare

Cartilajele şi discurile vertebrale sunt făcute 80% din apă. Sunt necesare pentru ca oasele să nu se frece între ele. Dacă nu consumi destulă apă, ele vor fi afectate şi încheiturile tale nu vor mai absorbi şocul unor mişcări bruşte.

5. Îţi scade masa musculară

Având în vedere că şi muşchii sunt făcuţi din apă, e normal ca atunci când bei puţină apă să pierzi masă musculară. Dacă bei apă după ce ai făcut exerciţii fizice, nu doar te menţii hidratat, ci şi te aiguri că apa va ajunge în locurile potrivite din corpul tău şi reduce riscul unor inflamaţii şi dureri.

6. Eşti bolnav mai mult timp

Dacă bei apă, organele tale pot elimina mai repede toxinele. Organele private de apă o iau din alte locuri, precum din sânge, care poate duce la alte probleme de sănătate.

7. Te simţi obosit

Dacă organismul ia apă din sânge, nici oxigenul din sânge nu mai circulă bine prin corp. O lipsă de oxigen duce la oboseală şi stare de somnolenţă.

8. Îţi e foame

Când eşti deshidratat, corpul tău crede că ai nevoie de mâncare. Acest lucru se întâmplă pe parcursul zilei, dar şi noaptea când simţi nevoia unei gustări. Totuşi, dacă mănânci, dai mai mult de lucru organismului, în timp ce dacă bei apă, îl purifici şi îl dai combustibil.

  •  Este important să aveți tot timpul la îndemână o sticlă cu apă.
  •  În cazul în care doriți o alternativă la apa plată, încercați să-i schimbați gustul adăugând o felie de lămâie în băutură.
  • Când faceți exerciții fizice, consumați apă înainte, în timpul și după antrenament.
  •  Începeți și încheiați ziua cu un pahar cu apă.
  • Când vă este foame, beți apă. Senzația de sete este adesea confundată cu cea de foame. Foamea adevărată nu va fi potolită cu apă.
  • Programați-vă să beți apă dacă nu sunteți obișnuiți cu asta – de exemplu, atunci când vă treziți, la micul dejun, la prânz sau când mergeți la culcare, sau beți un pahar mic cu apă la sfârșitul fiecărei ore.
  • Beți apă chiar și atunci când mergeți la restaurant.

sursa:doctorulzilei.ro

Visits: 82